Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Full gruvesjekk neste uke

En del av utstyret som brukes i den nye gruva i Lunckefjellet har modifikasjoner fra tidligere utgaver. Store Norske stanset driften i en periode for å sikre seg at alt personell kjenner til de sikreste måtene å jobbe med det på. Foto: store norske FOTO: Store Norske

Full gruvesjekk neste uke

Etter flere ulykker får Svea, Lunckefjellet og Barentsburg besøk av Arbeidstilsynet.

De siste par ukene har det vært tre ulykker med personskade i Svea. Arbeidstilsynet skal, sammen med Bergmesteren for Svalbard, undersøke omstendighetene.

– Vi har bedt om en redegjørelse om hva som har skjedd, og hva virksomheten foretar seg selv i forbindelse med hendelsene. Så får vi vurdere om det er aktuelt med pålegg fra vår side, sier seniorrådgiver Otto-Bjarte Johnsen i Arbeidstilsynet.

Tre ulykker

Siden 27. oktober har det vært tre arbeidsulykker i oppredningsverket (ORV) i Svea, og i Lunckefjellet. Den første ulykken skjedde på verkstedet ved Lunckefjell da en arbeider fikk strøm i seg. Mannen var ikke alvorlig skadet, men ble likevel hentet med Sysselmannens helikopter og fraktet til sykehus i Longyearbyen for en sjekk.

Den andre ulykken skjedde to dager senere, inne i Lunckefjell-gruva, og var mer alvorlig. En mann fikk en stålbom fra en trommelkuttemaskin over foten, på innsiden av vernehetta på skoen, slik at han brakk en del bein på vrista.

Den siste ulykka skjedde i ORV søndag 3. november da en mann fikk en splint i ansiktet mens han arbeidet med slegge.

Stengt

Etter de to hendelsene i forbindelse med arbeidet i den nye Lunckefjell-gruva, besluttet Store Norske på eget initiativ å stanse arbeidet midlertidig.

– Vi besluttet å kjøre alt personell gjennom ny opplæring for å hindre flere uønskede hendelser. Utstyret som brukes i den nye gruva er i utgangspunktet kjent materiell, men det kan være modifikasjoner som er gjort, som igjen kan øke risikoen for at uhell skjer, forteller vernesjef Einar Fjerdingøy.

Onsdag denne uken var alt personell gjenopplært på forsvarlig bruk av utstyret, og arbeidet med gruva ble gjenopptatt.

Russerne på gang

Etter å ha fått en redegjørelse fra Store Norske om arbeidsulykkene i Svea og Lunckefjell de siste ukene, skal Arbeidstilsynet på nytt besøk til Barentsburg.

Trust Arktikugol har nå fått tillatelse til ei delvis åpning av gruva igjen. Tillatelsen gjelder arbeid i returluftsjakten som ble stengt etter dødsulykka den 20. juni i år. Trusten er i ferd med å omgjøre returluftsjakten til en transportkanal for folk og materiell, med et monorailsystem i hengen. Opphevelsen av arbeidsforbudet kommer etter at Arbeidstilsynet fikk en beskrivelse av prosessen.

– Men vi har rådet Trusten til ikke å ta til med dette arbeidet før bergspenningene i gruva er utredet. Det kan jo hende de må endre arbeidsplanen når disse resultatene foreligger, sier Otto-Bjarte Johnsen.

Spenningsmålinger

Trusten skal også informere Arbeidstilsynet om framgangen i arbeidet med å få kartlagt de hori­sontale og vertikale bergspenningene i gruva i Barentsburg. I slutten av oktober var det tyske firmaet DMT i Barentsburg for å måle spenninger, og tilsynet er interessert i de foreløpige konklusjonene etter målingene.

– Hvis påleggene fra 15. juli er i orden, vil vi vurdere å oppheve stansen av produksjonen i Barentsburg, sier Johnsen.

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!