Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Full gass i sporet

685 skiløpere er påmeldt til morgendagens maraton. Her fra starten i fjor. FOTO: Anders Fjellestad

Full gass i sporet

I morgen skal deltakerne i Svalbard skimaraton måle krefter med en verdensmester. Eldar Rønning lover å gi alt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.04.2013 kl 14:47

Han har vunnet sju verdens­cuprenn og har fire VM-gull. I morgen skal Eldar Rønning (30) teste formen mot 684 andre deltakere i Svalbard skimaraton.

– Jeg kjenner ikke de andre deltakerne, og løypa virker ganske tøff, men det blir full spiker i sporet. Jeg går for å vinne, sier Rønning.


Gleder seg

April er frimåned for landslagets langrennsløpere, før treningssesongen starter igjen neste uke.

– Jeg har aldri vært på Svalbard før, og ser fram til å komme opp og oppleve noe helt nytt. Jeg gleder meg til løpet, men også til snøskutersafari og hundesledetur, sier Rønning.

I tillegg til rennet skal Rønning holde skikurs, og dele ut medaljer under Barnas skifestival ved Nybyen søndag.

– Hvorfor valgte du Svalbard skimaraton foran Skarverennet?

– Det var min private sponsor som lurte på om vi kanskje kunne legge avslutningsturen til Svalbard skimaraton, og det passet veldig bra for meg, sier Rønning.


Fest i dalen og hallen

For rennarrangørene i Svalbard Turn, er Rønning et aldri så lite skup. Men målet er ikke å trekke skistjerner til Svalbard, det er å gjøre rennet til en lokal folkefest.

– Vi vil at folk i Longyearbyen skal få et eierforhold til arrangementet. Derfor legger vi opp til at Svalbard skimaraton skal bli en folkefest, sier rennleder Anita Johansen.

I målområdet ved innløpet til Todalen, blir det mattelt og en rekke aktiviteter for publikum.

– På arenaen skal vi bygge opp en akebakke og holde konkurranse med premier til ungene. Svalbard hestesenter stiller med hester, mens motorsportklubben har tre miniskutere som barna kan prøve på et inngjerdet område og bueskyttergruppa i Svalbard Turn arrangerer konkurranse, sier rennlederen.

Deltakerne samles til middag i Svalbardhallen i morgen kveld. Etter middagen åpnes hallen for alle som ønsker å komme, og det blir konsert og dans.


Dopingkontroll

Svalbard skimaraton samler flere deltakere enn noen gang. 685 skiløpere har meldt seg til start, mot 599 rekordåret i fjor. I tillegg stiller 120 frivillige opp som førstehjelpere, tidtakere og isbjørnvakter.

Ifølge prognosene ser morgendagen ut til å bli mild og grå. Det er muligheter for litt snø, og temperaturen vil ligge rett under frysepunktet. Heldigvis ventes det lite vind.

Nytt av året er at Svalbard skimaraton er godkjent av det internasjonale skiforbundet, FIS. Men med godkjenningen, følger en rekke uventede krav.

– Blant annet må vi ha plass om FIS skulle finne på å avholde en dopingkontroll. Vi har gjort en avtale med sykehuset om at vi kan bruke andreetasjen der, om det skulle bli kontroll, sier rennlederen.

Med andre ord: Det er bare å gjemme unna lommelerka før og under løpet.

Se bildet større

Eldar Rønning gleder seg til Svalbard skimaraton. FOTO: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!