Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Full fres i turistnæringen

Skuterne I byens reiselivsnæring har ikke stått mye stille denne vinteren. Her legger et turistfølge ut på tur innover Adventdalen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Full fres i turistnæringen

Årets vintersesong har vært riktig bra for byens reiseliv. Og gjett én gang hvem som får æren.

Tekst:

Publisert:

– Norwegian, kommer det kontant fra John-Einar Lockert, daglig leder i Svalbard Snø­scooterutleie.

Selskapet har hatt en omsetningsvekst i år, og forklarer den med at flyselskapet Norwegian kom tilbake til Longyearbyen 1. mars.

– Vi er kjempefornøyde, og har hatt en betydelig økning i omsetningen på overnatting. Vi har også hatt en økning på skuter­utleie. Dette ser ut til å bli en av de beste sesongene noensinne for vår del, sier Lockert.

Billig og direkte

Tall fra Statistisk sentralbyrå bekrefter at 2013 har startet bra, i alle fall på hotellfronten. I januar og februar økte byens samlede overnattingsomsetning fra 4 til 5 millioner kroner fra samme periode i fjor. I mars økte antall flypassasjerer til Longyearbyen med formidable 25 prosent fra mars i fjor, ifølge Avinor.

– At Norwegian har begynt å fly til Svalbard, er nettopp det reiselivet her oppe trenger. Men også lokalbefolkningen trenger det. Prisene har gått ned, og det er nå fullt overkommelig å ta seg en helgetur ned til Oslo. At det er en direkterute, har også mye å si, sier Lockert.

Han vil ikke gå ut med noen omsetningstall, men betegner årets sesong som «fantastisk».

– Framover venter vi også full fart. Det blir en liten dipp i slutten av mai, slik det alltid blir. Så er det full fart ut august og inn i september, både innen hotellovernattinger og båtturer, sier han.

Lyst framover

Også været har vært på reiselivets side denne sesongen. I motsetning til fjorårets krisevinter, har det vært kaldt og stabilt vintervær mer eller mindre siden november. Det har gitt islagte fjorder og flotte føreforhold for hundesleder, snøskutere og ski. Finværet har vært spesielt etterlengtet for Basecamp Spitsbergen, som arrangerer turer til Isfjord radio og innefryste «Noorderlicht» i Tempelfjorden.

– Vi har hatt en veldig bra sesong, både på fangstmannshotellet, samt Isfjord radio og båten i isen, sier Helene Seglem, hotellsjef ved Basecamp Fangstmannshotell.

Hun sier selskapet har hatt en omsetningsøkning i år, og at denne vinteren har gått mye lettere enn fjorårets, da det var mye is på land og lite på fjordene.

– Vi hadde noe driftsvansker og måtte ty til en del reserveløsninger. I år har det vært en mye lettere drift, sier Seglem.

Ser bra ut

Også Spitsbergen Travel holder sine omsetningstall tett til brystet. Administrerende direktør Trygve Steen bekrefter imidlertid at de har hatt en omsetningsøkning i år.

– Januar og februar har vært bra, og mars og april ser også ut til å ende bra. Det er ingen grunn til å klage på noe som helst, sier Steen og legger til at bookingen framover også er lovende.

Han tror ikke finværet har hatt så mye å si for dem:

– Det meste av aktiviteter og overnattinger er booket inn lang tid i forveien, så jeg tror ikke været har så stor betydning for oss, sier Steen og legger til:

– Hovedårsaken er nok Norwegians inntreden. Det har gitt lavere billettpriser, også hos SAS.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!