Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Full fest ved gruveinngangen

Gruvebus Terje Nylund vant loddtrekningen mellom kollegene, og fikk foreta den rituelle snorklippingen. Her blir han intervjuet av TV2. FOTO: Eirik Palm

Full fest ved gruveinngangen

Underskuddet ble mindre i 2013 enn året før, men styrelederen i Store Norske tror heller ikke på pluss i 2014. Tirsdag var det imidlertid festdag, da den nye Lunckefjell-gruva ble offisielt åpnet

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.03.2014 kl 13:20

Det var folksomt ved gruveinngangen i fjellsiden over Marthabreen før den høytidelige seremonien. Så er det også 14 år siden sist det ble åpnet en gruve på Svalbard, men storgruva Svea Nord er nå sluttfasen. På plassen foran inngangen var det feststemning. I forkant hadde de ansatte også avklart hvem som skulle foreta den rituelle handlingen med å klippe snora.


God arbeidsplass
– Vi hadde en loddtrekning og jeg ble den utvalgte. Det var jo litt spesielt. Det er ikke hver dag man åpner gruver på Svalbard. Dette er den første jeg er med på, sier gruvebus Terje Nylund og fortsetter:

– Det blir spennende å se. Jeg håper det blir en god arbeidplass i årene framover.


IN ENGLISH:
Happy Miners celebrating

Det første kullet kom ut av Lunkefjell-gruva allerede 25. oktober i fjor, etter at tunneldriverne fra Veidekke var ferdige med sin del av jobben, og gruvefolkene overtok. Langt inne i fjellet er oppfaringen godt igang og inne i stuffen spiser CM-en seg innover, meter for meter. Det blir stadig lengre ut til gruveåpningen, og en av tirsdagens oppgaver var å forlenge transportbåndet som fører kullet ut av fjellet. I løpet av de to første månedene med oppfaring, ble det produsert omkring 12.000 tonn kull herfra. Når startfasen er over, blir daglig produksjon 10.000 tonn.

– Det er klart det er en kjempehyggelig dag for hele organisasjonen at man har nådd en viktig milepæl innenfor kostnadsramma og stort sett også innenfor tidsramma. Dette er et kjempestort løft, både med tanke på investeringer og kompetanse, sier administrerende direktør Per Andersson i Store Norske mens han viser rundt i gruva. Han legger heller ikke skjul på at han har gledet seg til denne dagen.

– Ja, det er klart, og det ser du også på folk at de har. Husk at for to år siden var dette bare teori.


Usikkerhet framover
Veien til Lunckefjellet går gjennom Svea-gruva og over isbreen, som er i konstant bevegelse. I løpet av byggingen er det blant annet sendt 200 containere med utstyr – og med 10 meters klaring.

– Jeg tror ikke at folk som ikke har vært på Svalbard, og som ikke har vært på den andre delen av Marthabreen, skjønner utfordringene våre og hvilken verden vi lever i her oppe, fastslo styreleder Annette Malm Justad under åpningen.

– I dag er det kjempeartig, det er det egentlig alltid som styreleder i Store Norske, men det er en spesiell dag. Det er innmari artig å komme hit inn og se at det som har vært på tegnebrettet har blitt til virkelighet. Det er en god følelse, sier Justad til Svalbardposten.


IN ENGLISH: Must find more coal


Samtidig er kullmarkedet tøft. Under åpningen understreket hun også at det er stor usikkerhet i kullprisen framover.

Det viser også regnskapet. Eksempelvis gir et fall i dollarkursen på 10 øre, en nedgang på 14 millioner kroner i resultatet til Store Norske.


Neppe pluss i 2014
Samme dag som den offisielle åpningen, la Store Norske også fram tallene for siste kvartal i 2013. De viser et samlet underskudd året under ett på 75,2 millioner kroner. Selv om det er en forbedring på omtrent 200 millioner fra året før, er Justad ikke tilfreds.

– Vi er ikke fornøyd med at vi ikke klarte å leverte et overskudd for 2013. På den andre siden; med det produksjonstallet og prisene, var det forventet, sier hun.

Styrelederen peker på fallet i kullprisen, samt steininnholdet i kullet fra Svea Nord, som viktige årsaker til at det ble underskudd. Steininnholdet i kullet som i dag hentes ut av Svea Nord, er på om lag 35 prosent , og fram til høsten hadde selskapet i tillegg store problemer med oppredningsverket, som «vasker» kullet.

Hun tror heller ikke at Store Norske vil greie å komme i balanse i 2014.

– Nei, det blir det ikke med dagens kullpriser. Nå er vi også i overgangen med Svea Nord.
Når vi skal produsere nesten 2,6 tonn brutto i år, blir det 1,6 tonn netto.

2014 bli dermed også en utfordring for Store Norske med storproduksjon og lite salgskull. Med Lunckefjellet i ordinær drift, blir tallene trolig annerledes. Samtidig er Store Norske nødt til å forholde seg til kullprisene, og må drive smart.

– Når blir det overskudd?

– Det er helt avhengig av kullprisene, men vi er forberedt på at 2014 blir et tøft år.


Slaktes av Bellona

– Det her er en trist dag for klimaet og for Norge sin klimatroverdighet, sier Bellona-rådgiver og tidligere Natur og Ungdom-leder Silje Lundberg til TV2.

Bakteppet er at kull har det største CO2-utslippet av energikildene, samt at det er flertall i Stortinget for at Norge skal trekke oljefondet ut av kull. Sentralstyremedlem Brage Larsen Sollund som er sentralstyremedlem i AUF, avviser også overfor kanalen at norsk suverensitetshevdelse på Svalbard er godt nok argument for kulldrift.

Styreleder Annette Malm Justad i Store Norske vil ikke kommentere debatten om kull.

– Jeg tror jeg overlater den diskusjonen til politikerne. Eierne våre har bedt oss å drive dette, og da skal vi gjøre det best mulig miljømessig og med et best mulig resultat, sier hun til Svalbardposten.


Greit å komme igang

I mellomtiden går Terje Nylund og kollegene tilbake til arbeidet. Nede på Messa i Svea venter Lunchefjellkake.

– Tror du det blir bedre tider?

– Nei, det er det vel ingen som vet. Man får bare håpe at det går seg til. Men det er greit å få komme ordentlig igang.


LES OGSÅ: Verdt 4 milliarder - må finne mer

Nøkkelord

Se bildet større

Folksomt ved gruveinngangen. Styreleder Annette Malm Justad gratulerer alle med vel utført jobb. Samtidig er hun klar over at 2014 blir et vanskelig år. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Store Norske-sjef Per Andersson og lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) får dokumentert dagen. FOTO: Eirik Palm

Faktaboks

Resultat Store Norske (2013)

Driftsinntekter: 1,32 mrd. kroner (av dette utgjør kullsalg 1,26 mrd.)

Res. før skatt: - 75,3 mill. kroner (mot - 276,2 mill kr i 2012)

Kullproduksjon: 1.855 tusen tonn netto (mot 1.229 tusen tnn i 2012)

Kullsalg: 2.135 tusen tonn
(mot 701 tusen tonn i 2012)

Pris: 82 dollar per tonn (gjennomsnitt)

Kontantbeholdning: 719,5 mill.
kroner

Egenkapital: 64,1%

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!