Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Full fart på fjordisen

 

Full fart på fjordisen

Turistene strømmer til «Noorderlicht» i Tempelfjorden, og flere andre fjorder skal nå være farbare.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Dette er den tidligste åpningen vi har hatt som jeg kan huske, sier daglig leder i Basecamp, Brita Knutsen Dahl.
Torsdag i forrige uke kom de første gjestene til den innefryste båten «Noorderlicht» i Tempelfjorden, og Knutsen Dahl er veldig fornøyd.
– Vi hadde håpet å komme i gang 23. februar, så det er hyggelig at det har gått etter planen. Dette er kjempegøy, jeg er glad for at vi har fått en så fin start, sier hun.

Ligger riktig
«Noorderlicht» kom til Svalbard i desember og la seg i Tempelfjorden 18. januar.
– Båten frøs inn med en gang og lå stabilt i en drøy uke. På grunn av uvær og tynn is flyttet den på seg noen ganger før vi fant den posisjonen som den ligger i nå, mellom Bjonapynten og Murdoch, sier Knutsen Dahl, som legger til at posisjonen er helt i henhold til planen.
Innefrysingen har ikke gått like smertefritt hvert år. I 2004 var det så mye is i Tempelfjorden at det var problemer med å få båten på plass. I 2005 kunne de første gjestene besøke båten helt i slutten av februar, mens det i fjor ikke var gjester der før i begynnelsen av mars på grunn av vanskelige isforhold.
Besetningen er den samme i år som tidligere, Maaike Groenveld, Ted van Broeckhuysen og kokk Sonja Van Berkel.

Farbart flere steder
Brita Knutsen Dahl sier at de ennå ikke har begynt å bruke ruta mellom Fredheim og «Noorderlicht», men at de kjører over Fjordnibba og Kapp Schoultz.
– I fjor hadde isen varierende tykkelse, men i år er den veldig fin, og ikke mindre enn 25 centimeter tykk på den ruta vi bruker til båten, sier hun.
Det kalde og fine været de siste ukene har gjort at mange har dristet seg ut på fjordene på Svalbard. Ifølge Knutsen Dahl har guidene på Basecamp hatt flere rekognoseringsturer i området, og blant annet funnet at isen på Billefjorden er farbar.

Tykk is
For to uker siden hadde fangstmann Harald Soleim på Kapp Wijk besøk som kom ned Dicksonfjorden fra utløpet av Nathorstdalen og Hugindalen.
For en uke siden kjørte Linda Bakken og Oddbjørn Løkstad, som begge bor i Ny-Ålesund, over Ekmanfjorden og Dicksonfjorden. Ifølge Bakken er isen bra også på Austfjorden og Vestfjorden.
Lene Bremerthun og Staffan Andersson som ligger på fangst på Austfjordnes denne sesongen har målt rundt 40 centimeter tykk is en mil nord for fangststasjonen.

Åpen råk
Forrige helg var blant andre Sverre Gabrielsen på Bamsebu ved Van Keulen.
– Vi kjørte om Svea og krysset godt inne i Van Mijenfjorden for å unngå råkene fra den siste kullbåten, forteller Gabrielsen.
Deretter kjørte de opp Svalbreen, ned Steenstrupbreen og over Van Keulenfjorden.
– Vi målte isen til å være 25 centimeter flere steder på Van Keulen, men et par kilometer fra Slettebu var den 10 centimeter.Da kjørte vi opp på land, sier Gabrielsen.
Nå som den siste kullbåten har reist fra Svea, regner han med at råken i Van Mijenfjorden vil være trygg om en ukes tid.
Sysselmannen har registrert at mange har begynt å kjøre på fjordene, men vil verken råde eller fraråde folk å gjøre det.
– Det er vanskelig for oss å si at der eller der er det trygt. Men det er atskillig bedre forhold i år enn i fjor, og vi vet at folk har kjørt på mange fjorder allerede, sier sysselmannsførstebetjent Brynjulv Eide.

Siste nytt i Nyheter

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

 
Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!