Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Full fart i forskerbygda

Havnesjef Trond Nasvik var skipper på «Teisen» som tok Kerry og hans følge ut på Kongsfjorden. FOTO: Ole Magnus Rapp

Full fart i forskerbygda

John Kerry fikk et innholdsrikt og travelt møte med Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Ingenting var overlatt til tilfeldighetene da den amerikanske utenriksministeren var på besøk. John Kerry har vist et personlig engasjement for arktis, og er opptatt av klimaendringer og havmiljøet.
Sist torsdag landet hans Boeing 757 i Longyearbyen. Kerry og hans følge gikk rett fra det amerikanske flyet over i to Lufttransport-maskiner, som straks satte kursen mot Ny-Ålesund.

Selvsyn
Utenriksminister Børge Brende(H) guidet og orienterte underveis. Han er tidligere miljøvernminister og Svalbard-venn. Også direktør Jan-Gunnar Winther var med, og var forberedt på mange spørsmål rundt de store endringene i naturen.
Den amerikanske utenriksministeren ønsket selv å komme til forskerbygda Ny-Ålesund for å lytte til forskere, og med selvsyn se hva som skjer.
Akkurat nå skjer det mye: Også i vinter var Kongsfjorden fri for is, noe som aldri skjedde i «gamle dager». Vanntemperaturen har steget med nesten to grader på få år. I tillegg har de fleste breene trukket seg langt tilbake. Også dyrelivet er i endring, og isbjørnen må venne seg til et liv med mindre is.
– Dette er klimakunnskap jeg tar med meg i det videre arbeidet for å redusere global oppvarming, sa John Kerry som lyttet aktivt til informasjon og stilte mange spørsmål.

Innholdsrikt
Staben ved Kings Bay hadde forberedt besøket i flere uker, det samme har Sysselmannens politiavdeling. Lufttransport hadde det travelt med mange flyvninger til og fra, og Syssel-mannens Super Puma-helikopter var på plass om noe ekstra skulle skje. 
– Selvopplevde inntrykk er alltid de beste. Vi setter pris på at størrelser som John Kerry vil holde seg orientert om klima og miljø, og at han oppsøker oss og den kunnskapen som finnes her, sier direktør Ole Øiseth i Kings Bay.
Han hadde lagt til rette for et innholdsrikt besøk, som omfattet den nye utstillingen på museet, korte foredrag fra ulike forskere, rusletur gjennom byen, båttur med guiding på Kongsfjorden, kaffe og kaker i Amundsen-villaen og selfie ved Amundsen-bysten.
– Dette er skikkelig moro. Det er stor stas når en mann som Kerry vil besøke oss, sier Hilde Jørgensen i Kings Bay.
Hun kjørte for anledningen minibuss med pressefolk, og satte pris på ekstraarbeidet besøket skapte.
– Vi er jo her for å jobbe, og en travel dag som denne er bare hyggelig, sier hun.

Sikkerhet

Førstebetjent Christian Svarstad hos Sysselmannen var ansvarlig for sikkerheten, og koordinerte norsk og amerikansk spesialpoliti. Selv i verdens kanskje tryggeste bygd ble det satt i verk store sikkerhetstiltak.
For første gang var det biler merket «politi» i Ny-Ålesund, man har heller ikke sett så mye til Delta-troppen og deres våpen tidligere.
– Vi tar sikkerheten på alvor ved besøk som dette, og er forberedt på mye, sier Svarstad. Han kunne etter tre hektiske timer konstatere at alt gikk bra. John Kerry smilte fornøyd da han dro og den eneste reelle trusselen var en rødnebbterne som vurderte et luftangrep.

Engasjert

Harald Steen, som er leder for ICE-senteret ved Norsk Polarinstitutt, orienterte John Kerry om endringer i isen og den viktige brefronten.
– Kerry er oppdatert og stilte gode spørsmål, sier Steen.
På spørsmål fra media utdypet Kerry sitt engasjement, og understreket at USA ikke skal være noen klima-sinke.
– USAs politiske ledelse er i ferd med å trappe opp kampen mot klimaendringene. Vi er godt på vei, og vil nå målet om 17 prosent reduksjon av utslipp av klimagasser innen 2020, sa John Kerry etter båtturen på Kongsfjorden.

Mindre is

Utenriksministeren fikk også se svalbard-rein, hvitkinngås og ulike sjøfugl. Han fikk med egne øyne se at Blomstrandhalvøya ikke lenger er halvøy, men øy, og at isbreen som bandt dem sammen har trukket seg flere kilometer bakover.
Han innrømte et sterkt personlig engasjement for klimaet, og er glad for at det amerikanske folk endrer holdning. Han viste blant annet til at næringslivet er i ferd med å skifte til mer grønn energi, noe utenriksministeren synes er et klokt valg.
John Kerry er også opptatt av plast og annen forsøpling i havene, og at bittesmå plastpartikler kommer inn i organismer og skaper problemer i næringskjedene.
– USA leder nå Arktisk Råd og jeg har jobbet med miljø- og klimaproblematikken i mange, mange år. Derfor er det svært viktig å få førstehåndsinntrykk som dette, sa Kerry og lovte å ta med seg videre den informasjon han fikk av forskere i Ny-Ålesund.
 

Se bildet større

Sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad hadde ansvaret for Kerrys sikkerhet, og styrte en stor gruppe med norsk og amerikansk politi og sikkerhetsfolk. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

Både Børge Brende og hans amerikanske kollega John Kerry er engasjert og opptatt av forskning i Arktis. DirektørJan Gunnar Winther(t.v.) fra Norsk Polarinstitutt fikk mange spørsmål. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

Mannskapet på Sysselmannens Super Puma-helikopter var i beredskap og tok det med ro under besøket, her i prat med kontorsjef Marius Natvig i Kings Bay (t.h.). FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

De nederlandske forskerne Matine Vandenheuvel-Greve og Maarten Loonen satte pris på at John Kerry og Børge Brende var interessert i deres forskning. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

John Kerry lyttet interessert da direktør Ole Øiseth (tv) i Kings Bay orienterte om Ny-Ålesund og forskningen der. Utenriksminister Børge Brende og direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt var også i Kerrys følge. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!