Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Full fart i forskerbygda

Havnesjef Trond Nasvik var skipper på «Teisen» som tok Kerry og hans følge ut på Kongsfjorden. FOTO: Ole Magnus Rapp

Full fart i forskerbygda

John Kerry fikk et innholdsrikt og travelt møte med Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Ingenting var overlatt til tilfeldighetene da den amerikanske utenriksministeren var på besøk. John Kerry har vist et personlig engasjement for arktis, og er opptatt av klimaendringer og havmiljøet.
Sist torsdag landet hans Boeing 757 i Longyearbyen. Kerry og hans følge gikk rett fra det amerikanske flyet over i to Lufttransport-maskiner, som straks satte kursen mot Ny-Ålesund.

Selvsyn
Utenriksminister Børge Brende(H) guidet og orienterte underveis. Han er tidligere miljøvernminister og Svalbard-venn. Også direktør Jan-Gunnar Winther var med, og var forberedt på mange spørsmål rundt de store endringene i naturen.
Den amerikanske utenriksministeren ønsket selv å komme til forskerbygda Ny-Ålesund for å lytte til forskere, og med selvsyn se hva som skjer.
Akkurat nå skjer det mye: Også i vinter var Kongsfjorden fri for is, noe som aldri skjedde i «gamle dager». Vanntemperaturen har steget med nesten to grader på få år. I tillegg har de fleste breene trukket seg langt tilbake. Også dyrelivet er i endring, og isbjørnen må venne seg til et liv med mindre is.
– Dette er klimakunnskap jeg tar med meg i det videre arbeidet for å redusere global oppvarming, sa John Kerry som lyttet aktivt til informasjon og stilte mange spørsmål.

Innholdsrikt
Staben ved Kings Bay hadde forberedt besøket i flere uker, det samme har Sysselmannens politiavdeling. Lufttransport hadde det travelt med mange flyvninger til og fra, og Syssel-mannens Super Puma-helikopter var på plass om noe ekstra skulle skje. 
– Selvopplevde inntrykk er alltid de beste. Vi setter pris på at størrelser som John Kerry vil holde seg orientert om klima og miljø, og at han oppsøker oss og den kunnskapen som finnes her, sier direktør Ole Øiseth i Kings Bay.
Han hadde lagt til rette for et innholdsrikt besøk, som omfattet den nye utstillingen på museet, korte foredrag fra ulike forskere, rusletur gjennom byen, båttur med guiding på Kongsfjorden, kaffe og kaker i Amundsen-villaen og selfie ved Amundsen-bysten.
– Dette er skikkelig moro. Det er stor stas når en mann som Kerry vil besøke oss, sier Hilde Jørgensen i Kings Bay.
Hun kjørte for anledningen minibuss med pressefolk, og satte pris på ekstraarbeidet besøket skapte.
– Vi er jo her for å jobbe, og en travel dag som denne er bare hyggelig, sier hun.

Sikkerhet

Førstebetjent Christian Svarstad hos Sysselmannen var ansvarlig for sikkerheten, og koordinerte norsk og amerikansk spesialpoliti. Selv i verdens kanskje tryggeste bygd ble det satt i verk store sikkerhetstiltak.
For første gang var det biler merket «politi» i Ny-Ålesund, man har heller ikke sett så mye til Delta-troppen og deres våpen tidligere.
– Vi tar sikkerheten på alvor ved besøk som dette, og er forberedt på mye, sier Svarstad. Han kunne etter tre hektiske timer konstatere at alt gikk bra. John Kerry smilte fornøyd da han dro og den eneste reelle trusselen var en rødnebbterne som vurderte et luftangrep.

Engasjert

Harald Steen, som er leder for ICE-senteret ved Norsk Polarinstitutt, orienterte John Kerry om endringer i isen og den viktige brefronten.
– Kerry er oppdatert og stilte gode spørsmål, sier Steen.
På spørsmål fra media utdypet Kerry sitt engasjement, og understreket at USA ikke skal være noen klima-sinke.
– USAs politiske ledelse er i ferd med å trappe opp kampen mot klimaendringene. Vi er godt på vei, og vil nå målet om 17 prosent reduksjon av utslipp av klimagasser innen 2020, sa John Kerry etter båtturen på Kongsfjorden.

Mindre is

Utenriksministeren fikk også se svalbard-rein, hvitkinngås og ulike sjøfugl. Han fikk med egne øyne se at Blomstrandhalvøya ikke lenger er halvøy, men øy, og at isbreen som bandt dem sammen har trukket seg flere kilometer bakover.
Han innrømte et sterkt personlig engasjement for klimaet, og er glad for at det amerikanske folk endrer holdning. Han viste blant annet til at næringslivet er i ferd med å skifte til mer grønn energi, noe utenriksministeren synes er et klokt valg.
John Kerry er også opptatt av plast og annen forsøpling i havene, og at bittesmå plastpartikler kommer inn i organismer og skaper problemer i næringskjedene.
– USA leder nå Arktisk Råd og jeg har jobbet med miljø- og klimaproblematikken i mange, mange år. Derfor er det svært viktig å få førstehåndsinntrykk som dette, sa Kerry og lovte å ta med seg videre den informasjon han fikk av forskere i Ny-Ålesund.
 

Se bildet større

Sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad hadde ansvaret for Kerrys sikkerhet, og styrte en stor gruppe med norsk og amerikansk politi og sikkerhetsfolk. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

Både Børge Brende og hans amerikanske kollega John Kerry er engasjert og opptatt av forskning i Arktis. DirektørJan Gunnar Winther(t.v.) fra Norsk Polarinstitutt fikk mange spørsmål. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

Mannskapet på Sysselmannens Super Puma-helikopter var i beredskap og tok det med ro under besøket, her i prat med kontorsjef Marius Natvig i Kings Bay (t.h.). FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

De nederlandske forskerne Matine Vandenheuvel-Greve og Maarten Loonen satte pris på at John Kerry og Børge Brende var interessert i deres forskning. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

John Kerry lyttet interessert da direktør Ole Øiseth (tv) i Kings Bay orienterte om Ny-Ålesund og forskningen der. Utenriksminister Børge Brende og direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt var også i Kerrys følge. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!