Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Full fart før fangstmannsår

Gard Christophersen (29) og Bård Blæsterdalen (28) skal bo og jobbe som fangstmenn på Austfjordneset det kommende året. Før ferden med «Polarsyssel» nordover, var det intens shopping. FOTO: Ole Magnus Rapp

Full fart før fangstmannsår

Hvor mye mel behøves for å bake brød i en vedovn et helt år? Gard og Bård har hatt store utfordringer de siste dagene.

Tekst:

Publisert:

Mel, sukker og kaffe var ikke det eneste som opptok de fremtidige fangstmennene da de «power-shoppet» og i full fart fylte handlekurvene i byen.

Gard Christophersen (29) og Bård Blæsterdalen (28) skal drive overvintringsfangst på Austfjordneset og dro forrige uke med Polarsyssel til sitt nye hjem». Med seg hadde de i tillegg til ti hunder, mat og utstyr nok til å klare seg et helt år alene i isødet.

Hytta på Austfjordneset er blant Svalbards mest komfortable, og de to mennene skal straks begynne å gjøre alt klart til en lang vinter.

– Vi gleder oss. På en forventningsskala fra en til ti er dette en klar tier, smiler Gard som kommer fra Tananger og Bård fra Tretten.

Unikt år

Begge har lang erfaring med jakt og friluftsliv, og har år bak seg som studenter på Unis. De har også jobbet som guider på Svalbard, og har lenge drømt om å få tilbringe et helt år som fangstmenn.

«Et fangstovervintringsår er noe vi virkelig brenner for og som vi er overbevist at vi vil håndtere på en fantastisk måte dersom vi får muligheten», skrev de da de sendte søknaden om å leie fangststasjonen til Sysselmannen. Christophersen og Blæsterdalen trakk det lengste strået blant mange andre søkere, og ser frem til et helt unikt år på stasjonen i Wijdefjorden.

Tung bagasje

– Om vi kommer til å krangle? Sikkert. Men dette har vi avklart på forhånd, og vi skal lytte til hverandre, sier de.

Dagene før «Polarsyssel» dro nordover mot fangststasjonen i Wijdefjorden ble travle for de to fangstmenn in spe. Haugen med nødvendig utstyr vokste raskt, og begge ble forundret over hvor mye en egentlig trenger, og bør tenke på, før et slikt år. Bagasjen de lastet om bord kunne måles i tonn.

Gode råd

Begge er også glad for den mottakelsen de har fått i Longyearbyen, og hvor mye verbal støtte og gode råd de har fått forut for sitt prosjekt.

260 kilo mel ble kjøpt inn, 45 kilo kaffe, fem dunker bensin til motorsaga, ti meter kjetting, mange gassflasker, et hundebur, mye hunde-seletøy, sukker, salt, margarin, sjokolade og mye, mye annet. I tillegg til klær for alle årstider, batterier til hodelyktene, fyrstikker, våpen og bøker.

Leser om kolleger

– Vi ønsker å lese en hel del, og har med oss bøker andre fangstfolk har skrevet. De kan gi oss viktig lærdom, sier Gard og Bård.

Forberedelsene starter straks sysselmannsbåten har forlatt dem. I vinter kommer det til å gå med mye ved, i perioder må de nok fyre i ovnen døgnet rundt. Rekved finner de i fjæra, den må hentes, kappes, kløyves og stables. Når rett tid inntreffer vil de jakte rein og ryper, de skal sette garn med håp om laks og fangste sel til hundemat.

Ikke kafeteria

Så skal fangsten komme i gang, revefellene settes ut og røktes jevnlig. Det vil bli lange kjøreturer med hundespann i «sitt» fangstterreng.

– Vi regner ikke med å være helt alene hele tiden. Når forholdene for skuter er de riktige, håper vi på besøk. Men noe kafeteria ønsker vi ikke å være, smiler de ferske fangstmennene.

Legendarisk

Mange har fristet livet som fangstmenn på Austfjordneset før Bård og Gard. Georg Bjørnnes fra Finnmark, en av Svalbards legendariske fangstmenn, overvintret her mange ganger fra 1931. Han var kjent for sine polarskrøner, og for stor formidlingsevne.

Atle Midttømme var elleve sesonger på Austfjordneset som fangstmann, og for ti år siden hadde bodø-paret Tordis og Nils Aga et år her fullt av opplevelser de aldri kommer til å glemme

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!