Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fryktet rabies – hentet rev på Hopen

Denne reven ble funnet utenfor Hopen meteorologiske stasjon i forrige uke. FOTO: Espen Halvorsen

Fryktet rabies – hentet rev på Hopen

En polarrev ble drept av hund på Hopen. Prøveresultatene viser at den ikke hadde rabies.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.11.2013 kl 14:14

Rabiesalarmen gikk sist i 2011. Da ble den første rabies­smittede reven på tolv år drept av en av bjørnehundene på Hopen meteorologiske stasjon. Nå er den smale øya igjen i søkelyset etter at alarmen gikk på nytt tirsdag i forrige uke.

Kokk Bjørn Ove Finseth oppdaget fra kjøkkenvinduet en hvit forhøyning på plassen rett ved hundegården. Stasjonssjef Christian Eriksen ble sendt ut for å se hva det var, og fant en død polarrev.

– Den hadde bitemerker i nakke og øvre del av ryggen, sier Eriksen.

Føre var

Besetningen pakket reven inn i plast og ringte Sysselmannen, som har en beredskapsplan ved mulige tilfeller av rabies.

– Vi tok kontakt med Veterinærinstituttet og spurte om dette var et så alvorlig tilfelle at vi burde hente den. Rådet fra fagmiljøet der var at det burde vi, sier Eigil Movik ved miljøvernavdelingen hos Sysselmannen.

Det ble også bestemt at veterinær Harald Os fra Mattilsynet skulle være med. Han kom seg først opp med flyet torsdag, men da var været for dårlig til å fly med helikopter.

Forsinket resultat

Fredag sendte Sysselmannen sitt Superpuma-helikopter til Hopen. I tillegg til Os og Movik var Bjarte Benberg fra miljøvernavdelingen med.

– Vi var usikre på om reven har angrepet hundene, for det er det ingen som har sett. Men når vi får så suspekte ting som dette, tør vi ikke annet enn å være føre var, sier Harald Os.

Resultatet av prøvene kom torsdag, og konkluderte med at reven ikke hadde rabies.

Ung rev

Det var uvisst hvem av de fire hundene Bølge, Krekling, Tyson og Giske som drepte reven. Hundene har hvert sitt hundehus og står bundet på kjetting, men stedet reven ble funnet er utenfor rekkevidden til noen av dem.

– Sannsynligvis er det noen av de to hundene som står nærmest huset. Vi skal ikke utelukke Krekling, som er lynkjapp og har sterke tenner, sier meteorologifullmektig Espen Halvorsen.

Han tror det var en ung rev.

– Det er mulig at det er en av valpene fra i sommer, sier han.

Ekstra injeksjon

Alle de fire hundene er rabiesvaksinert. Likevel tok veterinær Os blodprøver av alle for å sjekke om de hadde nok antistoffer til å tåle en eventuell smitte, og ga dem en ekstra injeksjon med vaksine.

Nøkkelord

Se bildet større

Espen Halvorsen på Hopen henter inn Krekling til undersøkelse. Tyson er allerede undersøkt. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Veterinær Harald Os (midten) tar blodprøver av Krekling, mens Espen Halvorsen trøster. Eigil Movik fra Sysselmannen følger med. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Faktaboks

›› Rabies

Smitte skjer ved bitt eller overføring av virusholdig spytt til sår ved slikking.

Symptomene hos dyr er ofte unormal atferd, nedsatt matlyst og feber. Sykdommen viser seg enten i hyperaktivitet og aggresivitet eller ved tiltakende lammelser. Sikker diagnostisering kan kun gjøres ved påvisning av virus i hjernen.

Hvert år dør mellom 30.000 og 70.000 mennesker på verdensbasis av rabies.

Kilde: Veterinærinstituttet

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!