Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter studentflukt etter kutt

Gunnar Sand er bekymret for kuttene ved Unis. FOTO: Torill Ustad Stav

Frykter studentflukt etter kutt

12 fag og fem fulltidsstillinger blir borte på Unis fra høsten. Gunnar Sand frykter det kan føre til nedgang i søkertallene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.01.2009 kl 14:09

Denne uka informerte Sand de ansatte om at Unis må gjøre store kutt i skoleåret 2009/2010.

– Vi blir nødt til å ta bort 12 av 30 fag fra studiekatalogen fra høsten 2009. Vi går dermed ned fra 140 studentårsverk i 2008 til 120 til høsten, forklarer Sand.

I tillegg kutter Unis fem årsverk blant de ansatte, men direktøren mener dette skal skje uten oppsigelser på grunn av den høye turnoveren av ansatte. De fem årsverkene skal fryses inntil videre.

Underskudd på driftsbudsjettet

Et underskudd på driftsbudsjettet på 10 millioner kroner er årsaken til at Unis nå må kutte i både studietilbudet og studieplasser.

Siden 2006 har Unis opplevd en veldig stor vekst. I 2006 hadde Unis 113 studentårsverk, og alle kvalifiserte søkere ble tatt opp. Våren 2009 har 90 ferske studenter tatt veien til Longyearbyen, og bidrar til en årsproduksjon på oppimot 150 studentårsverk. Samtidig er det lange ventelister på flere av kursene Unis tilbyr.

Kvalitetsreformen

Den store økningen har hovedsaklig å gjøre med at Unis har tilpasset studietilbudet sitt til det norske universitetssystemet i forbindelse med kvalitetsreformen. Det har blitt lettere for norske studenter å ta et semester på Unis som en del av en grad. Samtidig blir universitetet stadig mer kjent internasjonalt.

– Denne utviklingen sprenger Unis sine økonomiske rammer, forklarer Sand.

Kostnader til bolig for ansatte, leie av fartøy, logistikk og feltarbeid har økt kraftig. Gunnar Sand mener Unis selv må ta på seg noe av ansvaret for at institusjonen har ekspandert for fort.

– Vi hadde håpet på en kompensasjon for økningen i samband med kvalitetsreformen, sier Sand.

Vil ikke rammes

Han mener at Unis har behov for å vokse, ikke krympe. Sand ønsker seg et universitetssenter med 200 studentårsverk og en stab på opp mot 120 ansatte. Det skal til for å sikre stabil kvalitet i forskning og utdanning over tid.

Nå er Sand bekymret for framtidige søkertall.

– Til tross for at vi forsøker å kutte de fagene som rammer færrest studenter, kan det bli vanskeligere for studentene som ønsker seg til Unis å få til en godkjent semesterpakke, sier han.

Studentene som tar fag på Unis våren 2009 vil ikke rammes av kuttene, men Sand sier at noen av dem kan få problemer med å velge fag dersom de skal fortsette på Unis til høsten.

Stopper veksten

– I alle møter Kunnskapsdepartementet har hatt med Gunnar Sand og ledelsen ved Unis har vi hele tiden vært klare på at det kun skal produserer 120 studentårsverk ved Unis, sier kunnskapsminister Tora Aasland (SV).

Hun mener at departementet nå gjør det de mener er riktig ved å stoppe veksten på Unis ut fra ønsker om å ta vare på Svalbard.

– Vi må se på hva som tåles av aktivitet. Med tanken på sårbarheten i svalbardnaturen er det viktig å sette grenser, mener Aasland.

Hun kjenner til at flere ved Unis mener rammene som er satt er for stramme, men mener departementet har vært tydelig på hvorfor rammene er satt. Hun misliker at det blir sådd tvil rundt regjeringens satsing på forskningen ved Unis.

– Hva sier du om Sands påstand om at Unis må vokse for å bli et stabilt forskningssted?

– Vi er glade for å se at det er god kvalitet på både studier og forskning ved Unis. Vi mener ikke at dette nødvendigvis har noen med størrelsen på institusjonen å gjøre, sier Aasland.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!