Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter støy fra reservekraftverk

Det nye reservekraftverket skal ligge på vestsiden av fyrhuset på Elvesletta, like nedenfor bolighusene. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Frykter støy fra reservekraftverk

Politikerne frykter at det nye reservekraftverket i Longyearbyen vil bråke for mye. Bydrift hevder det ikke vil bli brukt så mye at det sjenerer folk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi har ikke fått tallene på hvor mye støy det nye reservekraft-aggregatet vil gi. Tilbudsgrunnlaget ble sendt ut forrige fredag, og fristen for å komme med et tilbud er mandag, sier administrerende direktør i Bydrift, Paul Guldstrand.
I utgangspunktet var det fem leverandører som var interessert, tre av dem har trukket seg.
Bydrift har gått gjennom flere aktuelle plasseringer av et nytt reservekraftverk og har endt opp med et forslag i tilknytning til fyrhuset nederst på Elvesletta, vis à vis Forskningsparken.

Må beskrives
Politikerne frykter støyproblemer knyttet til aggregatet, og Miljø- og næringsutvalget (MNU) vedtok denne uka enstemmig at Bydrift må utrede støy fra reservekraftverket og eventuelt beskrive nødvendige tiltak. I innstillingen til MNU skriver administrasjonssjef Sigmund Engdahl at forslaget som Bydrift har laget til planprogram er tilfredsstillende, «bortsett fra innenfor området støy. (...) Omfanget av støyen bør beskrives gjennom planprosessen, og eventuelt behov for avbøtende tiltak drøftes. Det anbefales derfor at det tas med et eget punkt under sentrale problemstillinger som omhandler støy og eventuelle avbøtende tiltak», står det i innstillingen.
Med den forutsetningen vedtok MNU mandag at det settes i gang arbeid med privat delplan til reservekraftaggregat.

Brukes lite
– Dette skal være et reservekraftanlegg, noe jeg også har presistert for lokalstyret tidligere. Det vil kun brukes ved prøvekjøring i rundt en halv time én til to ganger i måneden og ved driftsforstyrrelser på hovedkraftverket, sier Guldstrand.
– Men det gamle reservekraftverket har gått veldig mye i år, vil ikke det kunne skje også med et nytt reservekraftverk?
– Nei, vi vil fortsette å bruke kullkraftverket som base for primærdriften, og det gamle reservekraftverket vil fortsatt bli brukt som spisslast og kobles inn når det trengs. Det nye reserveaggregatet vil gå ytterst lite.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!