Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter støy fra reservekraftverk

Det nye reservekraftverket skal ligge på vestsiden av fyrhuset på Elvesletta, like nedenfor bolighusene. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Frykter støy fra reservekraftverk

Politikerne frykter at det nye reservekraftverket i Longyearbyen vil bråke for mye. Bydrift hevder det ikke vil bli brukt så mye at det sjenerer folk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi har ikke fått tallene på hvor mye støy det nye reservekraft-aggregatet vil gi. Tilbudsgrunnlaget ble sendt ut forrige fredag, og fristen for å komme med et tilbud er mandag, sier administrerende direktør i Bydrift, Paul Guldstrand.
I utgangspunktet var det fem leverandører som var interessert, tre av dem har trukket seg.
Bydrift har gått gjennom flere aktuelle plasseringer av et nytt reservekraftverk og har endt opp med et forslag i tilknytning til fyrhuset nederst på Elvesletta, vis à vis Forskningsparken.

Må beskrives
Politikerne frykter støyproblemer knyttet til aggregatet, og Miljø- og næringsutvalget (MNU) vedtok denne uka enstemmig at Bydrift må utrede støy fra reservekraftverket og eventuelt beskrive nødvendige tiltak. I innstillingen til MNU skriver administrasjonssjef Sigmund Engdahl at forslaget som Bydrift har laget til planprogram er tilfredsstillende, «bortsett fra innenfor området støy. (...) Omfanget av støyen bør beskrives gjennom planprosessen, og eventuelt behov for avbøtende tiltak drøftes. Det anbefales derfor at det tas med et eget punkt under sentrale problemstillinger som omhandler støy og eventuelle avbøtende tiltak», står det i innstillingen.
Med den forutsetningen vedtok MNU mandag at det settes i gang arbeid med privat delplan til reservekraftaggregat.

Brukes lite
– Dette skal være et reservekraftanlegg, noe jeg også har presistert for lokalstyret tidligere. Det vil kun brukes ved prøvekjøring i rundt en halv time én til to ganger i måneden og ved driftsforstyrrelser på hovedkraftverket, sier Guldstrand.
– Men det gamle reservekraftverket har gått veldig mye i år, vil ikke det kunne skje også med et nytt reservekraftverk?
– Nei, vi vil fortsette å bruke kullkraftverket som base for primærdriften, og det gamle reservekraftverket vil fortsatt bli brukt som spisslast og kobles inn når det trengs. Det nye reserveaggregatet vil gå ytterst lite.

Siste nytt i Nyheter

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian venter på været.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!