Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter reiselivet blir taperne

 

Frykter reiselivet blir taperne

Både reiselivet, Sysselmannen og Lokalstyret frykter sesong-arbeiderne vil tape på den foreslåtte skatteordningen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Alle de tre instansene peker på at sesongarbeiderne vil falle utenfor den midlertidige skatteordningen, foreslått av den nedsatte arbeidsgruppa, som skal vurdere svalbard-skatten etter økningen.
«Vi vil gjøre arbeidsgruppen sterkt oppmerksom på at dette igjen vil ramme spesielt reiselivsnæringen. I reiselivsnæringen er det mange korttidsansatte og sesongansatte. Dersom dette forslaget gjennomføres, vil denne gruppen ikke nyte godt av en fradragsordning», skriver Longyearbyen lokalstyre i sin høringsuttalelse.

Bosatt hele året
Forslaget går i hovedsak ut på at personer som bor på Svalbard innvilges et bunnfradrag på 60.000 kroner. Forutsetningen er at de har vært bosatt på Svalbard i tolv måneder av inntektsåret, noe også Sysselmannen frykter vil sparke beina under blant annet reiselivsnæringen.

«Selv om det er et mål å stimulere til helårsvirksomhet, må det nok erkjennes at flere næringer, blant annet reiselivet, som er en av «søylene» i norsk nærvær på Svalbard, uansett vil være avhengig av å kunne rekruttere på sesongbasis i tillegg. Dette viser at det er vanskelig å finne et nytt skattesystem som ivaretar målene i norsk svalbardpolitikk på en god måte», skriver Sysselmannen i sin høringsuttalelse.

I høringsuttalelsen fra Svalbard Reiselivsråd forklares den synkende interessen for å jobbe på Svalbard blant annet med at skattenivået er blitt høyere.

Uheldig
Reiselivsrådet tror det vil bli enda mindre interessant å jobbe på Svalbard dersom sesongarbeidere ikke får det foreslåtte bunnfradraget.
«Forslaget om å begrense retten til bunnfradrag til bosettelse over minimum tolv måneders varighet vil føre til at det blir mindre interessant for arbeidssøkere å velge engasjementer på Svalbard og vil derigjennom ha svært uheldige konsekvenser for sesongavhengige næringsinntekter», skriver Svalbard Reiselivsråd.

Lave lønninger
Lokalstyret peker i tillegg på at inntektene i reiselivsnæringen generelt er lave, og at næringen ikke har mulighet til å kompensere skatteøkningen på grunn av konkurransesituasjonen.
Det endelige svaret på hva regjeringen gjør med skatten på Svalbard for neste år kommer når statsbudsjettet legges fram 6. oktober.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!