Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter rabies i Hornsund

Veterinær i Mattilsynet, Harald Os, er på Svalbard for å bistå Sysselmannen. Her tar han prøver av et reinsdyr i Hornsund. FOTO: Sysselmannen

Frykter rabies i Hornsund

Sysselmannen har tatt prøver av tre døde reinsdyr i Hornsund. For en uke siden angrep en aggressiv rev en av forskerne på den polske stasjonen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2011 kl 09:33

– Vi så etter reven og en annen død rev, men fant ingen av dem. Forskerne meldte også fra om fem døde reinsdyr, men vi fant tre, sier seniorrådgiver hos Sysselmannen, Espen Stokke.

I går var han i Hornsund sammen med veterinær Harald Os fra Mattilsynet for å ta prøver av de døde dyrene.

– Når vi finner døde dyr i nærheten av bosettinger, er det greit å få tatt prøver. Det er en del av kartleggingen, sier Stokke.

Til nå er det konstatert rabies i to reinsdyr og en rev i nærheten av Longyearbyen. Ytterligere to reindsyr og en rev er sendt inn til Veterinærinstituttet i Oslo for undersøkelser. De tre reinsdyrene fra Hornsund sendes til Veterinærinstituttet i dag.

Ikke i faresonen

Forskeren som ble angrepet av reven, ble ikke bitt, og trenger derfor ikke behandling. Ingen av forskerne som bor på stasjonen i Hornsund har heller deltatt i årets reinsjakt, og de er derfor utenfor risikogruppen. 

I Barentsburg er det derimot rundt ti personer som har vært med på jakt i år, og disse får tilbud om vaksine på lik linje med innbyggerne i Longyearbyen. Det samme gjelder fire personer i Ny-Ålesund. Også fangstmennene Harald Soleim og Tommy Sandal har fått tilbud om vaksine. 

Søndag fortalte en snekker til TV 2 at han ble bitt av en rev i Longyearbyen for rundt to uker siden. Ifølge overlege ved Longyearbyen sykehus, Ole Tveiten, blir mannen vaksinert på fastlandet.

Mange vil ha vaksine

Longyearbyen sykehus vaksinerte i går personer som har vært i kontakt med munnhule, spytt eller sentralnervesystemet til reinsdyr i forbindelse med jakt. Til sammen 130 personer ble vaksinert i løpet av dagen, de fleste på Longyearbyen skole i går ettermiddag.

– Gjennomføringen gikk greit, og det var ingen som fikk noen vaksinereaksjon. Mange hadde også spørsmål, så det var greit å være der og svare, sier Tveiten. 

Også i dag skal sykehuset vaksinere folk som er i risikogruppen og som ønsker vaksine. Vaksineringen foregår på skolen. 

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!