Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter nye branner i Barentsburg

 

Frykter nye branner i Barentsburg

Sysselmannen frykter det kan bryte ut brann i flere steintipper enn den som allerede brenner ved Barentsburg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Temperaturen stiger på innsiden av den store tippen. Den har ligget på rundt 20 grader, men er nå oppe i 42 grader, sier miljøvernsjef hos Sysselmannen, Rune Bergstrøm.
Han sier de kjemiske reaksjonene som produserer varme er tydelig i gang også i denne tippen, som er over ti ganger så stor som den som allerede brenner.
– Hvis den store tippen tar fyr, vil det bety betydelige utslipp av svoveldioksid i nasjonal sammenheng. Det kan bli alvorlig, sier Bergstrøm.

Får brenne
Det var i slutten av januar at den første tippbrannen ble oppdaget like sør for Barentsburg. I flere uker prøvde Store Norske å hjelpe russerne med å slukke brannen, men i slutten av mars avsluttet de sin innsats, etter å ha doset en bred grøft tvers gjennom tippen for å isolere den. Siden har det ulmet i steintippen, men russerne har klart å hindre at brannen sprer seg til andre steintipper. Bergstrøm sier Sysselmannen har gått bort fra kravet til russerne om at de må slokke brannen helt innen året er omme.
– De har gjort det de kan, og det er ikke så store utslipp fra den tippen at det har noe å si for luftforholdene i Barentsburg. Det er bedre at den brenner sakte enn at man roter i den og får et dårligere luftmiljø. Den skal nå få brenne ut, men det er vanskelig å si om det vil ta måneder eller år, sier Bergstrøm.

Må deles opp
Nå er det imidlertid de andre steintippene Bergstrøm er bekymret for.
– Vi må legge trykk på russerne slik at de får ned høyden på de andre tippene og får delt dem opp i flere små. Vi har bedt dem begynne å dose dem ned, og de bør begynne arbeidet allerede til vinteren, sier han.
Han håper å ha et møte med Trust Arktikugol i Barentsburg i neste uke, sammen med blant andre driftsingeniør Atle Brekken i Store Norske, som ledet slukkingsarbeidet tidligere i år.
– Vi har oversatt en rapport fra Bergmesteren som sier hvordan han vurderer situasjonen, etter å ha overvåket tippen i samarbeid med UNIS det siste året. Overvåkingen viser at temperaturen har steget jevnt og trutt siden februar, sier Bergstrøm.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!