Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter nye branner i Barentsburg

 

Frykter nye branner i Barentsburg

Sysselmannen frykter det kan bryte ut brann i flere steintipper enn den som allerede brenner ved Barentsburg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Temperaturen stiger på innsiden av den store tippen. Den har ligget på rundt 20 grader, men er nå oppe i 42 grader, sier miljøvernsjef hos Sysselmannen, Rune Bergstrøm.
Han sier de kjemiske reaksjonene som produserer varme er tydelig i gang også i denne tippen, som er over ti ganger så stor som den som allerede brenner.
– Hvis den store tippen tar fyr, vil det bety betydelige utslipp av svoveldioksid i nasjonal sammenheng. Det kan bli alvorlig, sier Bergstrøm.

Får brenne
Det var i slutten av januar at den første tippbrannen ble oppdaget like sør for Barentsburg. I flere uker prøvde Store Norske å hjelpe russerne med å slukke brannen, men i slutten av mars avsluttet de sin innsats, etter å ha doset en bred grøft tvers gjennom tippen for å isolere den. Siden har det ulmet i steintippen, men russerne har klart å hindre at brannen sprer seg til andre steintipper. Bergstrøm sier Sysselmannen har gått bort fra kravet til russerne om at de må slokke brannen helt innen året er omme.
– De har gjort det de kan, og det er ikke så store utslipp fra den tippen at det har noe å si for luftforholdene i Barentsburg. Det er bedre at den brenner sakte enn at man roter i den og får et dårligere luftmiljø. Den skal nå få brenne ut, men det er vanskelig å si om det vil ta måneder eller år, sier Bergstrøm.

Må deles opp
Nå er det imidlertid de andre steintippene Bergstrøm er bekymret for.
– Vi må legge trykk på russerne slik at de får ned høyden på de andre tippene og får delt dem opp i flere små. Vi har bedt dem begynne å dose dem ned, og de bør begynne arbeidet allerede til vinteren, sier han.
Han håper å ha et møte med Trust Arktikugol i Barentsburg i neste uke, sammen med blant andre driftsingeniør Atle Brekken i Store Norske, som ledet slukkingsarbeidet tidligere i år.
– Vi har oversatt en rapport fra Bergmesteren som sier hvordan han vurderer situasjonen, etter å ha overvåket tippen i samarbeid med UNIS det siste året. Overvåkingen viser at temperaturen har steget jevnt og trutt siden februar, sier Bergstrøm.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!