Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter nye branner i Barentsburg

 

Frykter nye branner i Barentsburg

Sysselmannen frykter det kan bryte ut brann i flere steintipper enn den som allerede brenner ved Barentsburg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Temperaturen stiger på innsiden av den store tippen. Den har ligget på rundt 20 grader, men er nå oppe i 42 grader, sier miljøvernsjef hos Sysselmannen, Rune Bergstrøm.
Han sier de kjemiske reaksjonene som produserer varme er tydelig i gang også i denne tippen, som er over ti ganger så stor som den som allerede brenner.
– Hvis den store tippen tar fyr, vil det bety betydelige utslipp av svoveldioksid i nasjonal sammenheng. Det kan bli alvorlig, sier Bergstrøm.

Får brenne
Det var i slutten av januar at den første tippbrannen ble oppdaget like sør for Barentsburg. I flere uker prøvde Store Norske å hjelpe russerne med å slukke brannen, men i slutten av mars avsluttet de sin innsats, etter å ha doset en bred grøft tvers gjennom tippen for å isolere den. Siden har det ulmet i steintippen, men russerne har klart å hindre at brannen sprer seg til andre steintipper. Bergstrøm sier Sysselmannen har gått bort fra kravet til russerne om at de må slokke brannen helt innen året er omme.
– De har gjort det de kan, og det er ikke så store utslipp fra den tippen at det har noe å si for luftforholdene i Barentsburg. Det er bedre at den brenner sakte enn at man roter i den og får et dårligere luftmiljø. Den skal nå få brenne ut, men det er vanskelig å si om det vil ta måneder eller år, sier Bergstrøm.

Må deles opp
Nå er det imidlertid de andre steintippene Bergstrøm er bekymret for.
– Vi må legge trykk på russerne slik at de får ned høyden på de andre tippene og får delt dem opp i flere små. Vi har bedt dem begynne å dose dem ned, og de bør begynne arbeidet allerede til vinteren, sier han.
Han håper å ha et møte med Trust Arktikugol i Barentsburg i neste uke, sammen med blant andre driftsingeniør Atle Brekken i Store Norske, som ledet slukkingsarbeidet tidligere i år.
– Vi har oversatt en rapport fra Bergmesteren som sier hvordan han vurderer situasjonen, etter å ha overvåket tippen i samarbeid med UNIS det siste året. Overvåkingen viser at temperaturen har steget jevnt og trutt siden februar, sier Bergstrøm.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!