Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter nye branner i Barentsburg

 

Frykter nye branner i Barentsburg

Sysselmannen frykter det kan bryte ut brann i flere steintipper enn den som allerede brenner ved Barentsburg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Temperaturen stiger på innsiden av den store tippen. Den har ligget på rundt 20 grader, men er nå oppe i 42 grader, sier miljøvernsjef hos Sysselmannen, Rune Bergstrøm.
Han sier de kjemiske reaksjonene som produserer varme er tydelig i gang også i denne tippen, som er over ti ganger så stor som den som allerede brenner.
­– Hvis den store tippen tar fyr, vil det bety betydelige utslipp av svoveldioksid i nasjonal sammenheng. Det kan bli alvorlig, sier Bergstrøm.

Får brenne
Det var i slutten av januar at den første tippbrannen ble oppdaget like sør for Barentsburg. Steintippen stammer fra en gruve som ble drevet på Store Norskes traktateiendom for mellom 10 og 15 år siden. I flere uker prøvde Store Norske å hjelpe russerne med å slukke brannen, men i slutten av mars avsluttet de sin innsats, etter å ha doset en bred grøft tvers gjennom tippen for å isolere den. Siden har det ulmet i steintippen, men russerne har klart å hindre at brannen sprer seg til andre steintipper. Bergstrøm sier Sysselmannen har gått bort fra kravet til russerne om at de må slokke brannen helt innen året er omme.
– De har gjort det de kan, og det er ikke så store utslipp fra den tippen at det har noe å si for luftforholdene i Barentsburg. Det er bedre at den brenner sakte enn at man roter i den og får et dårligere luftmiljø. Den skal nå få brenne ut, men det er vanskelig å si om det vil ta måneder eller år, sier Bergstrøm.

Må deles opp
Nå er det imidlertid de andre steintippene Bergstrøm er bekymret for.
– Vi må legge trykk på russerne slik at de får ned høyden på de andre tippene og får delt dem opp i flere små. Vi har bedt dem begynne å dose dem ned, og de bør begynne arbeidet allerede til vinteren, sier han.

Han håper å ha et møte med Trust Arktikugol i Barentsburg i neste uke, sammen med blant andre driftsingeniør Atle Brekken i Store Norske, som ledet slukkingsarbeidet tidligere i år.
– Vi har oversatt en rapport fra Bergmesteren som sier hvordan han vurderer situasjonen, etter å ha overvåket tippen i samarbeid med UNIS det siste året. Overvåkingen viser at temperaturen har steget jevnt og trutt siden februar, sier Bergstrøm.

Vil ha regler
Ifølge Bergstrøm jobber Statens Forurensningstilsyn med et regelverk for hvor store slike steintipper kan være.
– Det er mulig det kommer et slikt regelverk til neste år, for å unngå at tippene selvantenner. Disse reglene vil rette seg mot nye tipper, og det vil nok komme et krav om at de ikke skal være høyere enn åtte meter, sier Bergstrøm.

Han anslår steintippen der temperaturen øker til å være rundt 20 meter høy.
– Vi er redd temperaturene kan komme opp i 180-200 grader, i og med at de kjemiske prosessene allerede er i gang. I steintippen som brant var det på et tidspunkt 600 grader like under overflaten, og da var det håpløst å prøve å slukke med vann. Det eneste man oppnådde da var en enorm dampsky og sure reaksjoner.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!