Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter nervøse innbyggere

Geir Hekne (H) har ikke opplevd en mer krevende situasjon for Longyearbyen i løpet av sine 43 år her. FOTO: Eirik Palm

Frykter nervøse innbyggere

– Jeg føler vel at vi denne gangen er inne i den mest utfordrende perioden noen gang, sier Geir Hekne. Mandag var det 43 år siden han kom til Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.12.2014 kl 19:42

Hekne er i full gang med julevasken i garasjen på brannstasjonen, hvor han jobber. Åtte år gammel flyttet han med familien til Longyearbyen, og da han var 16 fikk sin første jobb som rørlegger i Store Norske. I løpet av de 43 årene har han opplevd mange opp- og nedturer for lokalsamfunnet. Tilknytningen er sterk, det er også følelsene for samfunnet på 78 grader nord.

– Man kjenner tilhørigheten, og den følelsesmessige delen kommer fram. Det har jeg tenkt mye på de siste dagene. Jeg synes det er trist når jeg ser folk som må gå fra arbeidsplassene sine. Man kan si mye om Store Norske, men det har vært livbøyen, sier Hekne.

250 ansatte
Kuttene i Store Norske ryster hele samfunnet. Denne uka har de siste ansatte vært inne til drøftingsmøter, og nå kommer de formelle oppsigelsene. Av de 95 som blir oppsagt i denne omgangen, er 78 omfattet tariffområdet til gruvekubben.

– Vi skal være nede i cirka 250 ansatte i selskapet, sier klubbleder Arild Olsen.

– Jeg ser ikke bort fra at det kan bli nye oppsigelser ut på nyåret, men i forhold til mine medlemmer kan jeg ikke se at det kommer flere.

– Hvorfor ikke?

– Maskinene vi skal ha i gang krever et visst antall ansatte. Det er ikke rom for å skru ned mer.

Onsdag hadde han sine siste møter sammen med medlemmer og kolleger som har fått beskjed om at ansettelsesforholdet er til vurdering. Ingen av de berørte som Svalbardposten har vært i kontakt med, har ønsket stille til intervju. Olsen mener de berørte har tatt det generelt bra og sier han er imponert over hvordan de har håndtert det.

– Det kan være et sjokk å miste jobben. Vi har vært opptatt av å kjøre en ryddig proses som kan stå seg i ettertid. Alle skal føle at de er rettferdig behandlet, sier han.

– Hva tenker du når du går til disse møtene?

– Det er litt underlig, for når du ser alle de hundre, ser du helheten, ikke personene. Når du går til møtene tar du på deg hatten der det enkelte medlem står i fokus. Virkeligheten til den enkelte er reell.

Forventninger
22. desember har styret i Store Norske et telefonmøte. Deretter møtes styret igjen den 12. januar, sannsynligvis for å forberede møter med banken og eieren. Her skal en videre driftsplan og en plan for refinansiering legges fram. Svalbardminister Anders Anundsen, som var på Svalbard denne uka, ønsket ikke å kommentere sansynligheten for at Nærings- og fiskeridepartementet vil stille seg bak planen.

Lokalstyreleder Chistin Kristoffersen (Ap) krysser fingrene.

– Vi legger vår lit til et klokt utført eierskap fra Næringsdepartementet, og avventer deres respons. Det er det vi kan gjøre, sier hun.

I mellomtiden forbereder Longyearbyen lokalstyre seg på at en barnehage kan bli lagt ned og at det videregående skoletilbudet er i fare fordi elevgrunnlaget blir mindre.
Geir Hekne, som er gruppeleder for Høyre og nestleder i lokalstyret, er bekymret fordi det blir færre å dele kostnadene på. Selv om det blir 100 færrebiler i Longyearbyen, så er det fremdeles like mange veier som trenger vedlikehold. Det samme gjelder annen infrastrukur som finansieres etter selvkostprinsippet.

Ferske tall viser dessuten at deler av næringslivet har små marginer, og Hekne er redd for at bedrifter kan ryke fordi folk kniper igjen.

– Det siste vi trenger er en nervøs befolkning som ikke benytter seg av tilbudene. Det kan bli selvforsterkende, sier han og legger til:

– Jeg føler vel at vi denne gangen er inne i den mest utfordrende perioden noen gang, både med hensyn til økonomi og med argumentene mot kull.

Samlet
I lilhet med Kristoffersen og andre i samfunnet ønsker han Store Norske som industrielt lokomotiv, og sier klart i fra at han er tilhenger av kulldrift. Både fordi kulldriften på Svalbard er forsvinnende liten, kullkvaliteten er etterspurt, verden trenger energi og fordi det ikke er alternativer til industri og energiproduksjon på Svalbard i dag. Dessuten tror han renseteknologien kommer.

– Samtidig må vi ta innover oss at når selskapet sliter, må vi se på andre alternativer. Akkurat nå frykter jeg at kullproduksjon blir en veldig liten del av Store Norske. Det er store utfordringer i råstoffmarkedet og den politiske aksepten er liten. Men jeg er overbevist om at dersom vi står på og står samlet, så vil vi klare å komme oss gjennom dette.

Se bildet større

Arild Olsen utelukker ikke at det kan komme flere oppsigelser. Men ikke i gruveklubben, fastslår han. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!