Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter laber respons på sentrumsplan

Engasjement om sentrum er ønsket av Longyearbyen lokalstyre. Det lover de to største aktørene de skal få. FOTO: Illustrasjon: Juul og Frost arkitekter

Frykter laber respons på sentrumsplan

Det er varslet en delplan for sentrum. Men innspillene har så langt uteblitt, og det fryktes forsinkelser.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.02.2016 kl 21:31

– Jeg ber politikerne oppfordre aktuelle aktører om å komme med innspill til delplan sentrum til rett tid. Hvis ikke risikerer vi forsinkelser i prosessen, sa administrasjonssjef Lars Ole Saugnes i lokalstyremøtet tirsdag.

Byggestopp

Området som skal få en egen delplan er avgrenset av bygget til Visit Svalbard i sør, til og med Unis i nord. Vei 500 utgjør grensen i vest, mens Hilmar Rekstens vei avgrenser området mot øst.

Intil en delplan for sentrum er klar, er det i utgangspunket ingen som får lov til å bygge innenfor området. Både Spitsbergen travel (Polarhotellet), og Coop har prosjekter de ønsker å gjennomføre, men har så langt vært tause i prosessen. Det synes leder i Teknisk utvalg, Robert Nilsen (V), er beklagelig.

– Det er ønskelig at alle berørte, ikke minst disse to store aktørene, uttaler seg om planprogrammet før fristen går ut 4. mars, sier han.

Hvis man venter med å ytre seg til delplanen skal ut på offentlig ettersyn andre gang, vil det mest sannsynlig ta lengre tid. Det ønsker ikke lokale myndigheter.

Haster

Det både Robert Nilsen, administrasjonssjef Saugnes og flere andre er redd for, er at innspillene fra aktører i delplanområdet skal komme seint, og dermed føre til forsinkelser i arbeidet.

– Vi er inne i ei tid der det haster mer enn noen gang å få et oppegående planverk klart. Derfor hadde det vært svært ønskelig med innspill så tidlig som mulig i prosessen, sier han.

I forslaget til delplan heter det:

«Gjeldende arealplan med bestemmelser inneholder få føringer for hvordan sentrumsarealene skal utnyttes og formes, men også begrensete muligheter. Dette er problematisk i behandling av byggesaker og ikke minst for å sikre en helhetlig god kvalitet på den utbyggingen som skjer. Det er under planlegging flere byggeprosjekter i sentrum som er i strid med gjeldende planbestemmelser, og de tankene lokalstyret har for utvikling av byen».

I anmarsj

Spitsbergen travel-direktør Knut Harald Holst Hansen kan berolige med at byens største reiselivsaktør snart vil komme med innspill til prosessen.

– Vi kommer definitivt til å uttale oss, og i god tid før fristen utløper. Vi bruker også arkitekten vår i dette arbeidet, sier han.

Spitsbergen travel fikk ikke behandlet søknaden for utvidelse av Polarhotellet på grunn av planprosessen.

– Jeg synes det er svært fornuftig med en ny delplan for sentrum, selv om jeg skulle ønske den kom et år tidligere. Vi spiller på lag, og skal komme med gode innspill, sier Holst Hansen.

Coop også

Coop-sjef Morten Helliksen blir lattermild når Svalbardposten ringer for å høre om de har tenkt å uttale seg.

– Jeg kommer garantert til å svare. Men det skal være strategisamling i Coop Svalbard i helga, og jeg ønsker å få innspill derfra først, sier han.

Han forteller videre at Coop er i dialog med lokalstyret, og at målet er å få begynne å bygge ny butikk allerede i mai.

– Men delplanen for sentrum er ikke ferdig til mai?

– Nei. Men vi er i dialog med lokalstyret, og jeg tror det meste kan ordnes gjennom en god dialog, uavhengig av arealplaner.

Se bildet større

Venstres Robert Nilsen (t.v.) bekymrer seg unødig for at det ikke skal komme innspill til delplan for sentrum. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Knut Harald Holst Hansen i Spitsbergen travel er klar på at det blir en skikkelig uttalelse fra selskapet han leder. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!