Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter hard fornying

Gamle: De såkalte finskehusene i Barentsburg til høyre og den gamle meteorologiske stasjonen nede til venstre havnet på en 2009-rapport fra Sysselmannen, der ti bygninger ble framhevet som viktige. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Frykter hard fornying

Tidligere kulturminne­rådgiver er redd oppussingen i Barents­burg går fort fort.

Tekst:

Publisert:

Svalbardposten fortalte i forrige uke om storoppussingen i Barentsburg. De siste to årene har en rekke bygninger fått helt nye fasader, samt at flere er revet eller planlagt revet.

Det bekymrer tidligere kulturminnerådgiver hos Sysselmannen og nåværende styremedlem i Svalbards miljøvernfond, Siri Hoem.

– I utgangspunktet er det positivt at Trust Arktikugol vil renovere bygninger. Men jeg frykter at det kan gå for fort med tanke på bevaring av kultur­minneverdier, og at fornyingen blir for hardhendt sier hun.

Plastvinduer
Hun snakker av erfaring. I 2009 var Hoem og daværende miljøvernsjef Per Kyrre Reymert i Barentsburg for å innlede et samarbeid med Trust Arktikugol om forvaltning av en rekke gamle bygninger. Gruva var fortsatt ikke startet for fullt etter brannen i april 2008, som krevde til sammen tre menneskeliv. Gruvearbeidere uten bevaringskunnskaper var derfor satt til å pusse opp mange av de gamle bygningene, og byttet ut gamle vinduer med plastvinduer.

– Jeg ser at Trusten vil satse på turisme, og da tenker jeg at det iallefall er viktig å bevare det russiske særpreget som turister synes er spennende. Ellers vil det svekke Barentsburg som kulturmiljø, sier hun.


Finskehusene

Bebyggelsen i Barentsburg gikk tapt da tyskerne satte byen i brann i 1943. I årene etter krigen ble byen gjenoppbygget, og flere bygninger fra slutten av 40-årene og begynnelsen av 50-årene er bevart. Disse er akkurat for unge til å omfattes av automratisk fredning etter svalbardmiljøloven. Det betyr at nesten ingen av bygningene i Barentsburg har et formelt, juridisk vern. Heller ikke i arealplanen for 2004 er et slik vern nedfelt.

Hoem håper likevel at Trusten farer pent med bygningene som fortsatt står igjen.

– Spesielt trehusene som kalles finskehusene, den gamle direktørboligen og den meteorologiske stasjonen, sier hun.

Ikke-kulturminner
Hoem sitter nå i styret i Svalbards miljøvernfond, og ser for seg at fondet kan spille en viktig rolle i å bevare bygninger i Barentsburg.

– Norske myndigheter kan ikke kreve at kulturminner som ikke har formelt vern blir tatt vare på. Men kan vi få bidra med penger gjennom miljøvernfondet, kan vi sette betingelser for hvordan bygningene skal ivaretas.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!