Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter fundamentbrudd

Store Norske er redd graving i permafrosten skal svekke fundamenteringen i nærliggende bygg. Her i Vei 234 har det blitt gjort omfattende gravearbeider. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Frykter fundamentbrudd

Store Norske frykter at fortettingen i byen vil føre til at bygg bryter sammen, fordi graving i permafrosten kan påvirke nærliggende bygg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

«Graving i permafrost er komplisert og risikofylt. Dette er kjent i alle ingeniørmiljøer med erfaring fra Svalbard. Inngrep i grunnen vil flytte grensen for det aktive laget, med påfølgende smelting av permafrosten. Dette vil i sin tur svekke grunnens bæreevne. Siden pelefundamenter er avhengige av permafrostens fasthet, vil tilstøtende fundamenter skades eller i verste fall bryte sammen,» skriver Store Norske i brev til lokalstyret.
– I forbindelse med utbygging på Haugen og i Vei 234, er det gravd svært nært eksisterende bebyggelse for å få plass til parkeringsplasser, sier Håvar Fjerdingøy, daglig leder i Store Norskes Boliger.

Bedre regler
Fjerdingøy har vært i møte med lokalstyret der lokalstyret gav uttrykk for at de ikke så det som sitt ansvar at utbyggere tar seg til rette.
– Vi håper vi med dette brevet kan få bedre regler for hvor nært et eksisterende bygg det er lov å grave, sier Fjerdingøy.
Ifølge plan- og utviklingssjef i Lokalstyret, Vigdis Hole, fins det i dag ingen regler for hvor nært eksisterende bebyggelse man kan grave.
– Utbygger har en ansvarlig entrepenør og det er de som er ansvarlige for å sikre grunnen, sier Hole og legger til at de foreløpig ikke har fått sett på brevet fra Store Norske, og derfor ikke kan uttale seg nærmere om saken.

Bruker ingeniører
Sandmo & Svenkerud AS som er ansvarlig utbygger i 234 og på Haugen, gjør ifølge Tollef Svenkerud vurderinger av grunnen før de starter gravearbeider.
– Men dersom omkringliggende bebyggelse er usedvanlig dårlig fundamentert, kan ikke vi stå ansvarlig for en eventuell endring, sier Svenkerud.
Han sier utbygger har ansvar for å bygge gode fundamenter på nybygget og ivareta skjæringen mot naboene.
– I de aktuelle sakene er det ingeniører som ser på grunnen, sier han.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!