Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter fundamentbrudd

Store Norske er redd graving i permafrosten skal svekke fundamenteringen i nærliggende bygg. Her i Vei 234 har det blitt gjort omfattende gravearbeider. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Frykter fundamentbrudd

Store Norske frykter at fortettingen i byen vil føre til at bygg bryter sammen, fordi graving i permafrosten kan påvirke nærliggende bygg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

«Graving i permafrost er komplisert og risikofylt. Dette er kjent i alle ingeniørmiljøer med erfaring fra Svalbard. Inngrep i grunnen vil flytte grensen for det aktive laget, med påfølgende smelting av permafrosten. Dette vil i sin tur svekke grunnens bæreevne. Siden pelefundamenter er avhengige av permafrostens fasthet, vil tilstøtende fundamenter skades eller i verste fall bryte sammen,» skriver Store Norske i brev til lokalstyret.
– I forbindelse med utbygging på Haugen og i Vei 234, er det gravd svært nært eksisterende bebyggelse for å få plass til parkeringsplasser, sier Håvar Fjerdingøy, daglig leder i Store Norskes Boliger.

Bedre regler
Fjerdingøy har vært i møte med lokalstyret der lokalstyret gav uttrykk for at de ikke så det som sitt ansvar at utbyggere tar seg til rette.
– Vi håper vi med dette brevet kan få bedre regler for hvor nært et eksisterende bygg det er lov å grave, sier Fjerdingøy.
Ifølge plan- og utviklingssjef i Lokalstyret, Vigdis Hole, fins det i dag ingen regler for hvor nært eksisterende bebyggelse man kan grave.
– Utbygger har en ansvarlig entrepenør og det er de som er ansvarlige for å sikre grunnen, sier Hole og legger til at de foreløpig ikke har fått sett på brevet fra Store Norske, og derfor ikke kan uttale seg nærmere om saken.

Bruker ingeniører
Sandmo & Svenkerud AS som er ansvarlig utbygger i 234 og på Haugen, gjør ifølge Tollef Svenkerud vurderinger av grunnen før de starter gravearbeider.
– Men dersom omkringliggende bebyggelse er usedvanlig dårlig fundamentert, kan ikke vi stå ansvarlig for en eventuell endring, sier Svenkerud.
Han sier utbygger har ansvar for å bygge gode fundamenter på nybygget og ivareta skjæringen mot naboene.
– I de aktuelle sakene er det ingeniører som ser på grunnen, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!