Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter for yrkesfag

Elevene på 10. trinn tror det vil være mulig å få til teknikk og industriell produksjon på videregående neste år, om Oppvekstforetaket vil. Sondre Hvedding Krogstad (t.v.), Markus Sæter, Erlend Foss Telstø, Ronja Bjerkan, Nathapol Nanthawisit, Matias Fuentes og Simen Åstrøm. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Frykter for yrkesfag

Åtte av elevene på 10. trinn ønsker å gå yrkesfaget teknikk og industriell produksjon neste år. I dag avgjør Oppvekstforetaket fremtiden deres.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.01.2012 kl 09:00

Tirsdag ettermiddag fikk Svalbardposten besøk av sju frustrerte ungdommer. De ønsker å utdanne seg innenfor teknikk og industriell produksjon (TIP), men har nettopp fått vite at de trolig ikke får det.

– Det virker som Oppvekstforetaket har tatt en kjapp avgjørelse, sier Markus Sæter.

– Jeg føler at de ikke har anstrengt seg så mye for å få dette til, supplerer Erlend Foss Telstø.

Klassekameratene har lest sakspapirene til styret i foretaket som har møte i dag. Der anbefales det at skolen ikke tilbyr yrkesfaget kommende skoleår, fordi de ikke har verksted.

– Jeg tror dette er et av yrkesfagene som har hatt størst oppslutning. Halve klassen ønsker det. Jeg syns de burde lagt ned mer arbeid for å få det til, sier Foss Telstø.

Mangler verksted

Oppvekstforetaket har vært i kontakt med Store Norske og LNS Spitsbergen (LNSS) for å få til et tilbud, slik de gjorde skole-året 2005/2006. Da ble verkstedet til LNSS brukt til undervisning i grunnkurs mekaniske fag, og Store Norske kjøpte inn utstyr.

– Vi har etablert dekkverksted i lokalene som ble benyttet. Det er ikke mulig å kombinere dekkverksted og undervisning, sier prosjektdirektør Frank Jakobsen i LNSS.

Han forteller at selskapet jobber med å finne en løsning, men at de trenger litt tid. 1. april skal de ta over et lager på Bykaia. De skal se om de kan flytte dekkverkstedet dit, eller om det er mulig å gjøre andre rokeringer.

Ønsker å hjelpe

Knut Sørensen er opplæringsleder i Store Norske og var lærer da skolen tilbød mekaniske fag skoleåret 2005/2006. Han forteller at Store Norske har tatt vare på utstyret som ble brukt da.

– Det ble kjøpt inn for skolevirksomhet, sier Sørensen.

Avhengig av andre

– Uten verksted kan vi ikke starte. I utgangspunktet er vi positive, men vi er avhengige av andre, sier daglig leder Anne Ellingsen i Oppvekstforetaket.

– Er det ikke mulig å si ja til studiet, med forbehold om at det ordner seg med verksted?

– Det er mye som må på plass og viktig for oss at elevene har forutsigbarhet, svarer Ellingsen.

I anbefalingen som blir lagt fram for styret, foreslås det at skolen undersøker om elevene kan samle seg om et annet tilbud for neste skoleår, men at det jobbes videre med tanke på oppstart av TIP fra høsten 2013.

Avgjøres i dag

Klokken 9 i dag møtes styret i Oppvekstforetaket som skal ta stilling til anbefalingen fra administrasjonen.

– Når en lager en tilrådning, tar en hensyn til det en vet på det tidspunktet. Så er det styret som endelig bestemmer, sier Ellingsen.

Følg saken i Svalbardposten!

 
 

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!