Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter for sommerferien

Frustrert: Liv-Rose Flygel, Emelie Våtvik, Helene Renate Hvedding, Silje Våtvik og Sølvi Jacobsen mener myndighetene må gjøre noe for å løse hundepinen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Frykter for sommerferien

Hundeeiere i Longyearbyen frykter de ikke får med seg hunden når de skal på sommerferie.

Tekst:

Publisert:

– Vi skal ned på sommerferie til fastlandet med hunden. Om ikke noe er ordnet til da, sitter vi der. Folk tar ikke nødvendigvis med seg polarhundene på ferie, men vi som har slike, tar dem med, sier Sølvi Jacobsen som har en liten dvergschnauzer.

1. mai trådte det nye regelverket som krever at hunder får ormekur før de skal til fastlandet. En veterinær må se til at hunden får kuren, og kvittere for dette i hundens pass.

Fem damer har møtt Svalbardposten i Hilmar Rekstens vei denne lørdagen for å fortelle om utfordringene det nye regelverket har skapt.


Problemer ved sykdom

Jacobsen jobber for SAS Ground Handling på flyplassen i Longyearbyen.

– Vanligvis drar det flere hunder i uka fra Longyearbyen, men siden det nye regelverket trådte i kraft, har jeg bare sett én hund, forteller hun.

En veterinær fra Mattilsynet kommer til Longyearbyen tre ganger i året, primært for å vaksinere mot rabies. I informasjonen fra Mattilsynet står det at om det kan avhjelpe situasjonen, vil de legge sine veterinærbesøk i forkant av ferier, når mange skal til fastlandet.

– Det er ikke veterinærmyndighetene som skal bestemme feriene våre. Vi mister friheten, sier Jakobsen.

– Og så er det jo det om hunden blir syk, sier Silje Våtvik.

Tidligere kunne hundene da sendes med første fly til Tromsø og veterinær der. Det går ikke lenger.

– Myndighetene ser forbi dyrevelferdsloven, sier Jakobsen.


Fem om gangen

I tillegg til kravet om ormekur, sier det nye EU-regelverket at det ikke er lov å ta med mer enn fem hunder fra Svalbard til fastlandet.

Det betyr at hundekjørere med mer enn fem hunder får store logistikkproblemer om de skal flytte, eller være med på løp på fastlandet.

Bakgrunnen for regelen er at EU vil hindre smugling av hunder.

Ved utgangen av 2012 var det 563 hunder på Svalbard. Like under halvparten var polarhunder eid av reiselivs­bedrifter, ifølge Sysselmannens årsberetning.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!