Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter for sommerferien

Frustrert: Liv-Rose Flygel, Emelie Våtvik, Helene Renate Hvedding, Silje Våtvik og Sølvi Jacobsen mener myndighetene må gjøre noe for å løse hundepinen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Frykter for sommerferien

Hundeeiere i Longyearbyen frykter de ikke får med seg hunden når de skal på sommerferie.

– Vi skal ned på sommerferie til fastlandet med hunden. Om ikke noe er ordnet til da, sitter vi der. Folk tar ikke nødvendigvis med seg polarhundene på ferie, men vi som har slike, tar dem med, sier Sølvi Jacobsen som har en liten dvergschnauzer.

1. mai trådte det nye regelverket som krever at hunder får ormekur før de skal til fastlandet. En veterinær må se til at hunden får kuren, og kvittere for dette i hundens pass.

Fem damer har møtt Svalbardposten i Hilmar Rekstens vei denne lørdagen for å fortelle om utfordringene det nye regelverket har skapt.


Problemer ved sykdom

Jacobsen jobber for SAS Ground Handling på flyplassen i Longyearbyen.

– Vanligvis drar det flere hunder i uka fra Longyearbyen, men siden det nye regelverket trådte i kraft, har jeg bare sett én hund, forteller hun.

En veterinær fra Mattilsynet kommer til Longyearbyen tre ganger i året, primært for å vaksinere mot rabies. I informasjonen fra Mattilsynet står det at om det kan avhjelpe situasjonen, vil de legge sine veterinærbesøk i forkant av ferier, når mange skal til fastlandet.

– Det er ikke veterinærmyndighetene som skal bestemme feriene våre. Vi mister friheten, sier Jakobsen.

– Og så er det jo det om hunden blir syk, sier Silje Våtvik.

Tidligere kunne hundene da sendes med første fly til Tromsø og veterinær der. Det går ikke lenger.

– Myndighetene ser forbi dyrevelferdsloven, sier Jakobsen.


Fem om gangen

I tillegg til kravet om ormekur, sier det nye EU-regelverket at det ikke er lov å ta med mer enn fem hunder fra Svalbard til fastlandet.

Det betyr at hundekjørere med mer enn fem hunder får store logistikkproblemer om de skal flytte, eller være med på løp på fastlandet.

Bakgrunnen for regelen er at EU vil hindre smugling av hunder.

Ved utgangen av 2012 var det 563 hunder på Svalbard. Like under halvparten var polarhunder eid av reiselivs­bedrifter, ifølge Sysselmannens årsberetning.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!