Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter for fuglelivet

Skal bygges ut: Området øst for Svalbard Snøscooterutleie skal fylles ut og bebygges. Det er ikke fugletitterne begeistret for. Området er de østligste delene av S3 ,samt S9 i arealplanen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Frykter for fuglelivet

Store Norske vil legge til rette for nye næringsbygg øst for Svalbard Snø­scooter­utleie. Fugleentusiaster ber politikerne tenke seg godt om.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.02.2013 kl 15:16

Et av de siste ubebygde områdene for næring ligger øst for Svalbard Snøscooterutleie, og er 13.000 kvadratmeter stort. I dag er området et yndet sted for fuglekikkere, om litt skal det bygges ut.

Før området kan bygges ut, må det lages en delplan for området. Det arbeidet har grunneier Store Norske begynt på, og de ønsker å få innspill fra næringslivet.

– Vi tenkte at når vi skal regulere dette, er det fint å sjekke hvilke interesser det er i markedet. Ønsker markedet én etasje, to etasjer, lager, eller industri som ikke er i tråd med arealplanen. Vi ønsker en fleksibel delplan som kan omfatte det meste, sier eiendomsforvalter Per Christian Frøislie i Store Norske.


Nasjonal betydning

Arealet på Sjøskrenten øst trekker til seg mange fuglekikkere, og Longyearbyen feltbiologiske forening (Loff) åpnet i 2009 et observasjonshus for fuglekikkere like ved området som skal bygges ut.

– Deltaet til Adventelva er et av de mest verdifulle for fuglelivet på Svalbard. Det er også et lykketreff, siden det er her folk bor. Derfor kan området også brukes pedagogisk, til skole og barnehager, forteller leder Bjørn Frantzen i Loff.

Han sier at arealene som nå skal bygges ut er av nasjonal betydning, blant annet fordi det er svært mye fjæreplytt der.

Loff ønsker derfor å være med i dialogen om bruken av området før det gjøres noe.

– For et hvert tiltak som skal utføres i deltaet må man tenke seg svært godt om. Kanskje har vi ikke vært flinke nok til få ut informasjonen om verdien av området til folk flest, sier Frantzen.

– Nå er samfunnet tuftet på kunnskap. Kunnskapen må være på bordet først, så kan politikerne eventuelt velge å gå bort fra den, legger han til.


Sa ja i arealplanen

Det rike dyre- og fuglelivet i området var også tema da arealplanen for Longyearbyen ble utarbeidet. Da ble det konkludert med at det likevel kunne bygges ut.

Seniorrådgiver Øystein Overrein i Norsk Polarinstitutt forteller at de ble varslet om oppstarten for delplanen for Sjøskrenten øst og nord sommeren 2011. NP valgte å ikke uttale seg fordi de mente miljøvernhensyn og naturfaglige verdier ville bli ivaretatt av Sysselmannen, Loff og andre lokale høringsinstanser.

«Detaljene i planlagt regulering er ikke kjent for NP, vi kan derfor ikke kommentere spørsmålet om hva planen vil få å si for plante- og dyrelivet i området», skriver Overrein i en epost til Svalbardposten.


Politikerne avgjør

Ifølge arealplanen kan det bygges næringsbygg, men ikke industribygg og større lagerbygg på Sjøskrenten øst. Hva industribygg er og hvor stort det kan bygges, står det imidlertid ikke noe om.

– Det er dette en delplan skal avklare, sier plan- og utviklingssjef Vigdis Hole i Longyearbyen lokalstyre.

Det er politikerne som til slutt skal godkjenne delplanen, og som dermed kan avgjøre hva og hvor stort det kan bygges.

Hvor lang tid det tar før området er byggeklart, kan ikke Store Norske si nå.

– Det kommer an på behandlingen av planen og hvilke innspill vi får, sier Frøislie.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!