Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter flere rabiestilfeller

Espen Stokke og et brennende reinsdyr på Platåberget søndag ettermiddag. FOTO: Sysselmannen

Frykter flere rabiestilfeller

Sysselmannen har i helgen avlivet og destruert to reinsdyr i nærheten av Longyearbyen på grunn av mistanke om rabies.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.09.2011 kl 13:55

Begge reinsdyrene hadde lammelser i kroppen og klarte ikke å reise seg. 

– Lammelse er en av to former som rabies vises gjennom. Den andre er aggresjon og unaturlig oppførsel, sier seniorrådgiver hos Sysselmannen, Espen Stokke. 

I begynnelsen av forrige uke ble en rev drept av en hund ved Unis etter å ha gått til angrep på hunden. Denne reven fikk påvist rabies etter å ha blitt obdusert. 

Tente på reinsdyrene

Stokke var ute med helikopter søndag for å se etter mulige døde dyr som kan være smittekilder for rabies. Han kom over ett reinsdyr på Platåberget og ett på Fuglefjellet, som begge hadde åpenbare lammelser. Prøver av dyrene er sendt til Veterinærinstituttet for undersøkelser. Kroppene til reinsdyrene ble tent på og destruert. 

Før helgen ble en død reinkalv funnet på Platåberget med skum rundt munnen. En rev som var i nærheten og oppførte seg unormalt, ble avlivet. Prøver av disse dyrene er sendt til Veterinærinstituttet. Resultatene viser at de ikke hadde rabies.

Må være forsiktige

Sysselmannen betrakter de andre tilfellene som mulige rabiessmittede dyr og ser svært alvorlig på at sykdommen har dukket opp i nærområdet til Longyearbyen. Folk oppfordres til å holde avstand til døde dyr og til dyr som oppfører seg unormalt, og melde fra til Sysselmannen hvis man observerer slike dyr. Sysselmannen kan kontaktes på telefonnummer 414 03 165. 

Sysselmannen advarer også generelt mot kontakt med vilt, fordi man ikke kan utelukke smittefare. Alle som har hatt kontakt med dyr som kan være smittet, bør kontakte lege så raskt som mulig.

Skal hindre spredning

Det er Mattilsynet som er fagmyndighet på området, og Mattilsynets veterinær Harald Os er kommet til Longyearbyen. Mattilsynet samarbeider med Sysselmannen og helsemyndighetene om tiltak for å hindre smittespredning. Spørsmål om rabies kan rettes til Mattilsynets nasjonale beredskapsvakt, som har telefonnummer 

991 18 000. 
 

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!