Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter flere rabiestilfeller

Espen Stokke og et brennende reinsdyr på Platåberget søndag ettermiddag. FOTO: Sysselmannen

Frykter flere rabiestilfeller

Sysselmannen har i helgen avlivet og destruert to reinsdyr i nærheten av Longyearbyen på grunn av mistanke om rabies.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.09.2011 kl 13:55

Begge reinsdyrene hadde lammelser i kroppen og klarte ikke å reise seg. 

– Lammelse er en av to former som rabies vises gjennom. Den andre er aggresjon og unaturlig oppførsel, sier seniorrådgiver hos Sysselmannen, Espen Stokke. 

I begynnelsen av forrige uke ble en rev drept av en hund ved Unis etter å ha gått til angrep på hunden. Denne reven fikk påvist rabies etter å ha blitt obdusert. 

Tente på reinsdyrene

Stokke var ute med helikopter søndag for å se etter mulige døde dyr som kan være smittekilder for rabies. Han kom over ett reinsdyr på Platåberget og ett på Fuglefjellet, som begge hadde åpenbare lammelser. Prøver av dyrene er sendt til Veterinærinstituttet for undersøkelser. Kroppene til reinsdyrene ble tent på og destruert. 

Før helgen ble en død reinkalv funnet på Platåberget med skum rundt munnen. En rev som var i nærheten og oppførte seg unormalt, ble avlivet. Prøver av disse dyrene er sendt til Veterinærinstituttet. Resultatene viser at de ikke hadde rabies.

Må være forsiktige

Sysselmannen betrakter de andre tilfellene som mulige rabiessmittede dyr og ser svært alvorlig på at sykdommen har dukket opp i nærområdet til Longyearbyen. Folk oppfordres til å holde avstand til døde dyr og til dyr som oppfører seg unormalt, og melde fra til Sysselmannen hvis man observerer slike dyr. Sysselmannen kan kontaktes på telefonnummer 414 03 165. 

Sysselmannen advarer også generelt mot kontakt med vilt, fordi man ikke kan utelukke smittefare. Alle som har hatt kontakt med dyr som kan være smittet, bør kontakte lege så raskt som mulig.

Skal hindre spredning

Det er Mattilsynet som er fagmyndighet på området, og Mattilsynets veterinær Harald Os er kommet til Longyearbyen. Mattilsynet samarbeider med Sysselmannen og helsemyndighetene om tiltak for å hindre smittespredning. Spørsmål om rabies kan rettes til Mattilsynets nasjonale beredskapsvakt, som har telefonnummer 

991 18 000. 
 

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!