Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter flere rabiestilfeller

Espen Stokke og et brennende reinsdyr på Platåberget søndag ettermiddag. FOTO: Sysselmannen

Frykter flere rabiestilfeller

Sysselmannen har i helgen avlivet og destruert to reinsdyr i nærheten av Longyearbyen på grunn av mistanke om rabies.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.09.2011 kl 13:55

Begge reinsdyrene hadde lammelser i kroppen og klarte ikke å reise seg. 

– Lammelse er en av to former som rabies vises gjennom. Den andre er aggresjon og unaturlig oppførsel, sier seniorrådgiver hos Sysselmannen, Espen Stokke. 

I begynnelsen av forrige uke ble en rev drept av en hund ved Unis etter å ha gått til angrep på hunden. Denne reven fikk påvist rabies etter å ha blitt obdusert. 

Tente på reinsdyrene

Stokke var ute med helikopter søndag for å se etter mulige døde dyr som kan være smittekilder for rabies. Han kom over ett reinsdyr på Platåberget og ett på Fuglefjellet, som begge hadde åpenbare lammelser. Prøver av dyrene er sendt til Veterinærinstituttet for undersøkelser. Kroppene til reinsdyrene ble tent på og destruert. 

Før helgen ble en død reinkalv funnet på Platåberget med skum rundt munnen. En rev som var i nærheten og oppførte seg unormalt, ble avlivet. Prøver av disse dyrene er sendt til Veterinærinstituttet. Resultatene viser at de ikke hadde rabies.

Må være forsiktige

Sysselmannen betrakter de andre tilfellene som mulige rabiessmittede dyr og ser svært alvorlig på at sykdommen har dukket opp i nærområdet til Longyearbyen. Folk oppfordres til å holde avstand til døde dyr og til dyr som oppfører seg unormalt, og melde fra til Sysselmannen hvis man observerer slike dyr. Sysselmannen kan kontaktes på telefonnummer 414 03 165. 

Sysselmannen advarer også generelt mot kontakt med vilt, fordi man ikke kan utelukke smittefare. Alle som har hatt kontakt med dyr som kan være smittet, bør kontakte lege så raskt som mulig.

Skal hindre spredning

Det er Mattilsynet som er fagmyndighet på området, og Mattilsynets veterinær Harald Os er kommet til Longyearbyen. Mattilsynet samarbeider med Sysselmannen og helsemyndighetene om tiltak for å hindre smittespredning. Spørsmål om rabies kan rettes til Mattilsynets nasjonale beredskapsvakt, som har telefonnummer 

991 18 000. 
 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!