Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter cruisesvikt

«Ocean Majesty» er et av de oversjøiske cruiseskipene som besøker Longyearbyen sommerstid. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Frykter cruisesvikt

Næringslivet i Longyearbyen kan tape tosifrede millionbeløp dersom cruisebåtene velger å dra forbi Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.05.2010 kl 11:00

Fra og med 2015 kan cruiseskip komme til å seile forbi Svalbard, om tungolje blir forbudt i den reviderte svalbardmiljøloven.

Havnesjef Kjetil Bråten mener det vil få store økonomiske konsekvenser for Longyearbyen dersom cruisebåter bare kan seile til Barentsburg og Longyearbyen som foreslått. Han forteller at av 41.000 personer som går i land i Longyearbyen, kommer 24.000 fra oversjøiske cruisebåter. Om hver cruiseturist legger igjen 1.000 kroner, utgjør det 24 millioner kroner.

– Det er et tilskudd som næringslivet i Longyearbyen kommer til å miste dersom de oversjøiske cruisebåtene forsvinner, sier Bråten.

I tillegg kommer havnevesenet til å tape store summer.

– Det får konsekvenser for hvordan vi skal få dekket kostnadene ved havna. Det betyr at andre må betale mer, sier Bråten.

Dramatisk forbud

Ifølge reiselivsleder Unni Myklevoll kommer ikke innskrenkingene som noen overraskelse på reiselivet, men de kan få dramatiske følger. Hun mener reiselivet derfor må være på offensiven.

Myklevoll forteller at reiselivet i Longyearbyen vil ta kontakt med cruisebåt-rederiene og foreslå at båtene skal ligge i Adventfjorden lenger enn i dag.

– Dersom de gjør det, har vi anledning til å sende gjestene ut på opplevelser som er mer spektakulære enn dem de kan få på cruisebåten. Vi kan ta dem med til for eksempel Pyramiden i mindre båter, og tilby gummibåtturer, sier Myklevoll.

I høringsutkastet står det at det skal etableres faste seilingsled til Longyearbyen og Barentsburg for å hindre at cruiserederiene bruker andre områder i Isfjorden.

Myklevoll forteller at reise­livet vil forsøke å få til et ekstra landingspunkt i Isfjorden for cruisebåtene.

Les mer i dagens utgave av Svalbardposten

 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!