Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter at Austre Adventfjord havner i kinesisk eie

Operafjellet er en del av eiendommen Austre Adventfjord, som når er lagt ut for salg. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Frykter at Austre Adventfjord havner i kinesisk eie

Ap-leder advarer mot at fremmede makter får fotfeste.

Tekst:

Publisert:

Denne uka kom meldingen om at Austre Adventfjord er til salgs. Eiendommen ligger på nordsiden av Adventfjorden, rett overfor Longyearbyen, og tilhørte en gang De Norske Kulfelter Spitsbergen. Siden kjøpte skipsreder Jacob Kjøde, morfar og oldefar til nåværende eiere i Horn-familien, området som strekker seg fra Revneset til Helvetiadalen og videre over til Deltaneset.

– Eiendommen er nå for salg og jeg har ikke kommentarer til selve salgsprosessen, sa advokat Sveinung O. Flaaten i Advokatfirmaet Hjort, som representerer Henning Horn og selskapet Austre Adventfjord AS, til VG.

Advarer mot fremmed makt
Leder i Svalbard Arbeiderparti, Øyvind Snibsøer, er klar på som bør skje med Austre Advent­fjord.

– Her må staten inn og kjøpe eiendommen. For vi vet ikke hva vi risikerer hvis den havner på utenlandske hender.Det kan bli mye dyrere å demme opp for interessene til en utenlandsk makt enn til å kjøpe dette selv, sier han.

Han viser til at verdens øyne i større grad rettes mot Arktis, med særlig Kina som en makt som posisjonerer seg med observatørstatus i Arktis Råd og forskningsstasjoner i polare strøk. Snibsøer tror at det ikke er mulig å se for seg hva et salg vil bety:

– Hvis jeg skal spekulere vilt, kan en fremmed makt kjøpe området, gjenåpne gruva i Hiorthfjellet, klore ut litt av kulla der, og så kreve at de må få bygge kai for å skipe ut kullet, noe som igjen kan bety infrastruktur for å komme fram til flyplassen, sier Snibsøer.

Samarbeid ble strid
Bakgrunnen for det forestående salget er det som en gang var et godt samarbeid mellom Store Norske og Austre Adventfjorden, men som ble til en bitter strid:

I 1976 ble det inngått en samarbeidsavtale mellom familien Horn og Store Norske om utvinning av kull på eiendommen. Avtalen hadde en løpetid på 26 år, men ble sagt opp av Store Norske i 1992. Familien Horn lot derfor utmålene på eiendommen utløpe i 2000.

I 2008 valgte Store Norske å gjøre nye undersøkelser i Operafjellet, som ligger sentralt i eiendommen Austre Adventfjord. Dermed sikret de seg nye utmål på traktateiendommen, og Store Norskes ønsker er å ta for seg Operafjellet etter Ispallen.

Se bildet større

Ap-leder Øyvind Snibsøer tror det blir dyrere å demme opp for en fremmed makt enn å kjøpe eiendommen. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!