Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter at Austre Adventfjord havner i kinesisk eie

Operafjellet er en del av eiendommen Austre Adventfjord, som når er lagt ut for salg. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Frykter at Austre Adventfjord havner i kinesisk eie

Ap-leder advarer mot at fremmede makter får fotfeste.

Denne uka kom meldingen om at Austre Adventfjord er til salgs. Eiendommen ligger på nordsiden av Adventfjorden, rett overfor Longyearbyen, og tilhørte en gang De Norske Kulfelter Spitsbergen. Siden kjøpte skipsreder Jacob Kjøde, morfar og oldefar til nåværende eiere i Horn-familien, området som strekker seg fra Revneset til Helvetiadalen og videre over til Deltaneset.

– Eiendommen er nå for salg og jeg har ikke kommentarer til selve salgsprosessen, sa advokat Sveinung O. Flaaten i Advokatfirmaet Hjort, som representerer Henning Horn og selskapet Austre Adventfjord AS, til VG.

Advarer mot fremmed makt
Leder i Svalbard Arbeiderparti, Øyvind Snibsøer, er klar på som bør skje med Austre Advent­fjord.

– Her må staten inn og kjøpe eiendommen. For vi vet ikke hva vi risikerer hvis den havner på utenlandske hender.Det kan bli mye dyrere å demme opp for interessene til en utenlandsk makt enn til å kjøpe dette selv, sier han.

Han viser til at verdens øyne i større grad rettes mot Arktis, med særlig Kina som en makt som posisjonerer seg med observatørstatus i Arktis Råd og forskningsstasjoner i polare strøk. Snibsøer tror at det ikke er mulig å se for seg hva et salg vil bety:

– Hvis jeg skal spekulere vilt, kan en fremmed makt kjøpe området, gjenåpne gruva i Hiorthfjellet, klore ut litt av kulla der, og så kreve at de må få bygge kai for å skipe ut kullet, noe som igjen kan bety infrastruktur for å komme fram til flyplassen, sier Snibsøer.

Samarbeid ble strid
Bakgrunnen for det forestående salget er det som en gang var et godt samarbeid mellom Store Norske og Austre Adventfjorden, men som ble til en bitter strid:

I 1976 ble det inngått en samarbeidsavtale mellom familien Horn og Store Norske om utvinning av kull på eiendommen. Avtalen hadde en løpetid på 26 år, men ble sagt opp av Store Norske i 1992. Familien Horn lot derfor utmålene på eiendommen utløpe i 2000.

I 2008 valgte Store Norske å gjøre nye undersøkelser i Operafjellet, som ligger sentralt i eiendommen Austre Adventfjord. Dermed sikret de seg nye utmål på traktateiendommen, og Store Norskes ønsker er å ta for seg Operafjellet etter Ispallen.

Se bildet større

Ap-leder Øyvind Snibsøer tror det blir dyrere å demme opp for en fremmed makt enn å kjøpe eiendommen. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!