Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frustrert over mas om kartbrikker

Skuterfolk må ty til et polsk piratkart på sin GPS så lenge ingen vil produsere kartbrikker som kan kjøpes. FOTO: Birger Amundsen

Frustrert over mas om kartbrikker

Kartsjefen i Norsk Polarinstitutt blir frustrert over maset om å skaffe GPS-kartbrikker for Svalbard. I mellomtiden tyr skuterkjørere til piratkart og sjøkart for å navigere i terrenget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi arbeider med dette, og det har aldri vært uvilje fra Norsk Polarinstitutt sin side. Derfor blir jeg frustrert når enkelte maser om dette, sier kartsjef Yngve Melvær i Norsk Polarinstitutt (NP).
Svalbardposten har gjentatte ganger skrevet om behovet for kartbrikker til GPS-mottakere som de aller fleste snøskutere og båter på Svalbard er utstyrt med.

Todelt problem
Problemet er todelt. På den ene siden krever digitale kart langt større nøyaktighet enn et gammeldags papirkart med en nøyaktighet på 200-300 meter.
De aktuelle kartene er 1:100.000-serien, som ifølge kartsjefen består av 62 enkeltkart for å dekke hele Svalbard. Tolv av kartbladene er så langt digitalisert og klare for å brukes i GPS-mottakere. Ifølge Melvær blir det utgitt tre nydigitaliserte kartblad i året. Med dagens tempo vil det gå 17 år innen samtlige kart er klar for GPS-bruk.

Begrenset marked
Det andre problemet er å få en kartbrikkeprodusent til å produsere brikker for et begrenset marked, som Svalbard er i kommersiell sammenheng.
Melvær har vært i kontakt med de tre største produsentene, uten særlig hell.
– C-map og Navionics var veldig klare på at de kun ønsket å satse på sjøkart. Jeg hadde kontakt med Garmin før jul, hvor det tidligere jobbet en som viste interesse for Svalbard. Mannen hadde i mellomtiden sluttet, og jeg ble møtt med en heller lunken holding, forklarer Melvær.
Kartsjefen gir også uttrykk for en viss frykt for at folk heller vil velge å tyvkopiere kartbrikkene enn å kjøpe dem.
– Også for Garmin vil det være en ren utgiftspost å produsere kartbrikker, i og med at det er så enkelt å kopiere dem, sier han.

Piratversjoner
– Det betyr i så fall at folk fortsatt må ty til versjonen en polakk bosatt i Longyearbyen har laget?
– Jeg trodde at han hadde stanset distribusjonen over internett, svarer kartsjefen.
Melvær er heller ikke klar over at kartet kan brukes på GPS-mottakere fra Garmin, og at svært mange har skaffet seg piratversjonen. Andre velger å kjøpe sjøkartbrikker til nærmere 2.000 kroner, for å ha en viss følelse med terrenget selv om det stort sett bare et kystkonturene som er tatt med.
Bruken av kartbrikker på mindre GPS-mottakere har økt voldsomt den siste tiden, og så lenge ingen seriøse brikker er tilgjengelig tyr folk til nødløsninger.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!