Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fruktprisene i været

 

Fruktprisene i været

Det siste året har prisen på frukt økt med 14 prosent på Svalbard. Økningen skjedde før Coop begynte å bruke transportflyet til West Air Sweden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Denne økningen har ingenting med det nye fraktflyet å gjøre, for det startet opp i november. Prisene våre henger sammen med innkjøpsprisene til Coop sentralt og kan variere fra år til år, sier administrerende direktør i Coop Svalbard, Jan Haugan.
Han forklarer at innkjøpsprisene blant annet kan variere med etterspørselen og hvor godt fruktåret er.

Store variasjoner
Statistisk Sentralbyrå (SSB) offentliggjorde nylig konsumprisindeksen for Svalbard for 2006. Den viser at prisene på frukt økte med 14 prosent fra oktober 2005 til oktober 2006. Dette kan ifølge Haugan også skyldes lokale variasjoner det tidspunktet undersøkelsen ble gjort.
– Hvis vi for eksempel hadde tilbud på appelsiner i oktober 2005 men ikke i 2006 vil dette slå ut i en slik undersøkelse, sier han.

Stabil periode
Prosjektleder i seksjon for økonomiske indikatorer i SSB, Ingvild Johansen, bekrefter at dette kan være en av årsakene til økningen.
– Prisene vil være avhengig av hva som har skjedd den uka vi samler dem inn. Vi har valgt å gjøre undersøkelsen i oktober, fordi det er en relativt stabil periode som kanskje er litt mindre påvirket av turisme, sier hun.
Hun legger til at det likevel kan bli store svingninger fra år til år.
– Fra 2004 til 2005 var det en kraftig nedgang på frukt, da prisene sank med 8,5 prosent, sier hun.

Se tallene her!
Les rapporten her!

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!