Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frostskadde spanske skiturister

 

Frostskadde spanske skiturister

To spanske skiturister ble hentet av Sysselmannens redningshelikopter fredag ettermiddag i Trebrepasset, like vest for Newtontoppen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.04.2009 kl 17:43

– Spanjolene ringte selv vår vakttelefon ved 18-tida fredag og ba om å bli hentet ut. Det var nærmere 30 grader minus og sur vind fra nord da vi landet, forteller sysselmannsførstebetjent Inge Meløy.

Lang skitur

De spanske skituristene var på vei fra Verlegenhuken lengst nord på Spitsbergen til Sørkapp på ski, og hadde vært ute i 16 dager. Meløy sier at de to har pådratt seg moderate frostskader på hender, føtter og i ansiktet, men at det ikke var noe alvorlig.

– De var godt utstyrt, men klaget over at de hadde hatt kun én dag med godt vær siden starten på skituren på langs av Spitsbergen, sier han.

Sykehuset

Trebrepasset ligger i 1200 meters høyde omgitt av en mengde høye fjell som stikker opp av de svære breene.

Meløy sier videre at de to mennene og alt utstyret deres ble tatt med til Longyearbyen, hvor de ble tatt med til sykehuset.

Mange redningsoppdrag

– Dette var vårt 38. redningsoppdrag så langt i år, dobbelt så mange som på samme tid i fjor, sier Inge Meløy.

Meløy vet ikke om dette skyldes økt turisme eller at været i år har vært dårligere enn i fjor. Han sier at folk som utløser redningsoppdrag, enten ved bruk av iridium-satellittelefon eller nødpeilesender, har hatt grunn til det og at ingen av alarmene er utløst på tull.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!