Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frostnetter

Oppmerksomheten om Svalbard har økt betydelig de senere år, nasjonalt og særlig internasjonalt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Strømmen av folk tar liksom aldri slutt. Den ene delegasjon avløser den neste, selv nå i midten av september måned. Fastlandbedrifter bruker Svalbard som belønning for sine ansatte, alskens sammenslutning mennesker legger sine møter her, stortingspolitikerne drar med seg kolleger fra nær og fjern. Oppmerksomhet skaper mer oppmerksomhet: «Det må være noe med Svalbard, siden alle på død og liv skal dit», er omkvedet. Og så sannelig legger også de i vei mot nord.

Svalbard er robust land og tåler godt mennesker. Det er kan hende mer en fjern lengsel mot det som engang var; mot ro og stillhet. At høsten når den satte inn og de første kuldegradene beit i neserota, at det varslet den store stillheten: Dagene hvor mørket kommer listende og stjernehimmelen igjen tar til å tindre. Mystikken. Melankolien. Dette ubestemmelig polare. Alt dette som handler om alt annet enn mennesker som stimer fram og tilbake, og som igjen mest minner om alt det du forlot.

Ved flere anledninger er det blitt stilt spørsmål om det bør settes begrensinger på antall mennesker som får reise til Svalbard. Noe i samme spor som de begrensninger som er innført på Galápagosøyene, selv om tilstrømmingen av folk fortsatt er for stor og slitasjen på naturen omfattende. Å innføre den type begrensinger på Svalbard sitter svært langt inne, ja, noe slik vil knapt finne støtte i noen leire. Ikke minst vil noe slik kunne skape kluss i forhold til Svalbardtraktaten, hvor det heter at alle «de høie kontraherende parters undersåtter» skal ha lik rett til adgang og opphold. Uansett ville det vært for radikalt, og krevd et kontrollsystem som virkelig ville knust det viktigste av alt; friheten.

Regjeringen har også så til de grader trykket Svalbard til sine mange bryst. I Soria Moria-erklæringen er det nedfelt at regjeringen ser på nordområdene som Norges viktigste, strategiske satsingsområde. Vi har med andre ord havnet midt i stimen. Ja vel, så skal jeg ikke overdrive. Vi blir ikke akkurat trakket ned av folkestimen. Og kan hende er enkelte av oss mer sensible enn andre, mer var for det spetakkel vi ikke lager selv. Men tilstrømningen har økt, det er et faktum. Sesongen er utvidet, den slutter senere og begynner tidligere. Det er også et faktum. I sin nordområdestrategi gir regjeringen uttrykk for tilfredshet med det som skjer: «I løpet av det siste året er nordområdene plassert på Europa-kartet. Utenlandske beslutningstakere har fått øynene opp for at nordområdene har betydning langt ut over Norges grenser.»

Så må vi bare finne oss i at vi bor på en attraktiv liten flekk på moder jord. Og at trafikken kommer mange til gode. Svalbard miljøvernfond lirker behendig 150 blanke kroner ut av lommen på hver eneste reisende, og sparer pengene til noe som kan gjøre Svalbard enda mer attraktiv. Alt går da så det suser, butikkene, hotellene, pubene og drosjene. Og utpå nyåret en gang kommer Norwegian seilende med ladning på ladning med mennesker. Det kan bli et heidundrende liv i dalen, om ikke det globale hetetokt jager oss alle til sengs.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!