Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frølagerets kunstverk på vei

Bildet viser hvordan inngangspartiet til frølageret skal bli. FOTO: Statsbygg

Frølagerets kunstverk på vei

Kunstverket som skal pryde utsiden av frølageret skal stå klart til åpningen i februar. Toppen av inngangspartiet skal skinne som et smykke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Høyglanspolert stål, spesialglass, speil og lys fra fiberkabel skal få toppen av inngangspartiet på frøhvelvet til å skinne. Bygget skal reflektere sollys og lys etter årstid og tid på døgnet. Når det er mørkt vil små punktlys mellom speilene lyse opp flatene.
Det er kunstneren Dyveke Sanne som utformer kunstverket på vegne av Kunst i offentlig rom (KORO).
– Dette er ikke et bygg som folk har tilgang på, det er bare folk som bor på Svalbard som får se det, andre får bare se bilder av det, sier kunstneren. Det gjør at signalet inngangspartiet sender blir ekstra viktig.
Sanne mener bygget er spesielt også på grunn av innholdet.
– Det er et fint tiltak som koster mye penger, men det er skremmende at vi har behov for det, sier hun.

Åpen dag
Hun har ikke selv vært på Svalbard, men har sett film og bilder fra øygruppen og lest mye om samfunnet. Hun skal nå starte arbeidet med prototypen på kunstverket, og er fremdeles ikke helt sikker på hvordan det vil bli, men flere hundre lyspunkter skal plasseres mellom speilflatene og lyset skal pulsere.
– Noe av det jeg synes er viktig er at det ikke skal være genmanipulerte frø i hvelvet, det setter nok mange hoder i sving rundt i verden. På den måten kan signalet bygget gir også få en preventiv virkning, sier hun.
Lørdag 17. november blir det arrangert åpen dag i frølageret. Da vil de som bor i Longyearbyen få muligheten til å se lageret og få svar på spørsmål om konstruksjonen, frø og politikk.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!