Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frøfesten er i gang

Fredsprisvinner Wangari Maathai (t.v.) avduket et nytt monter på Svalbard Museum mandag kveld. Her står hun sammen med landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen og museumsdirektør Tora Hultgreen. FOTO: Birger Amundsen

Frøfesten er i gang

Fredsprisvinner Wangari Maathai åpnet en frøhvelv-utstilling på Svalbard Museum mandag kveld.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Mandag var frøfesten i Longyearbyen i gang. En dag før frøhvelvet offisielt skal åpnes, fikk inviterte gjester og media være med på avdukingen av en ny frøhvelv-utstilling på museet.
– Jeg har ikke øvd på hvordan jeg skal gjøre dette. Det er et stort privilegium og en ære for meg å bli forbundet med dette. Det er en svært visjonær drøm vi tar med oss hit til Svalbard, sier Wangari Maathai, vinner av Nobels fredspris i 2004 og grunnlegger av Green Belt Movement.
Hun har fått æren av å avduke et nytt monter som er plassert midt i museet, og når hun trekker av den røde duken, kommer en modell av frøhvelvet samt en skjerm som viser en animasjonsfilm om frøenes reise til frøbanken frem.

Innholdsrik konferanse
Tidligere på ettermiddagen ble det avholdt en konferanse på Unis hvor frøhvelvet i Longyearbyen ble satt i et større perspektiv. Konferansen spente vidt fra direktør i FAO (UN Food and Agriculture Organization), Jacques Diouf, som snakket om viktigheten av å gjøre frøene tilgjengelige for framtiden, til Tatay Gipo som fortalte om livet som risbonde i Filippinene og direktør ved klimaforskningssenteret Cicero, Pål Prestrud, som forklarte hvilke konsekvenser klimaendringer i Arktis kan få.

Perfekt storm
– Vi ser en perfekt storm i øynene, sa Cary Fowler, direktør i den Roma-baserte Crop Diversity-stiftelsen i sitt innlegg.
Han fortalte hvordan mange fremtidige hendelser som påvirker matvaresituasjonen, samlet sett kan bli en katastrofe, en perfekt storm. Matprisene, økt energibruk og etterspørsel etter vann er blant faktorene som kan virke negativt. Fowler mener at et velfungerende globalt system med Svalbard som sikkerhetsnett kan være med på å forhindre stormen.
– Jeg tror dette er et problem vi kan løse, men bare om vi forbereder oss, sa han.
Under konferansen fortalte også landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen at regjeringen skal opprette et fond for frøbevaring i utviklingsland. Regjeringen skal bidra med en sum tilsvarende 0,1 prosent av omsetningen av frø som bli solgt i Norge.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!