Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frø fra hele verden underveis

Frøhallen står klar til å ta imot frøene som er underveis til Longyearbyen. FOTO: Birger Amundsen

Frø fra hele verden underveis

Frø fra genbanker i hele verden er underveis til Longyearbyen, for å være på plass under åpningsseremonien senere i måneden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Prosjektleder Grethe Evjen i Landbruks- og matdepartementet regner med at ti tonn unike frø vil være på plass under åpningsarrangementet av Svalbard globale frøhvelv 26. februar.
– Det har høy prioritet fra frøbanker rundt om i verden å få frø fram til Longyearbyen innen åpningen. Dette er bare starten, mange banker har ikke frø klar til å sendes nordover riktig ennå, sier Evjen.

Økt oppmerksomhet
7.000 unike frøtyper fra 36 afrikanske land er underveis fra Det internasjonale institutt for tropisk jordbruk i Nigeria. Forsendelsen består av duplikater av frøvarianter av bønner, mais, soyabønner og jordnøtter.
Den store internasjonale oppmerksomheten rundt frøhvelvet i Longyearbyen er ifølge Evjen en vinn-vinn-situasjon for frøbankene rundt i verden.
– Økt internasjonal fokus fører til økt oppmerksomhet i hjemlandet, som igjen fører til mer synlighet og økte ressurser, sier hun.

Mari Boine
Det har vært spekulert en hel del i hvilken internasjonal stjerne som vil dukke opp i forbindelse med åpningsseremonien. Prosjektleder Evjen avviser det hele.
– Vi er veldig forsiktig med å trekke store stjerner inn i dette. Vi ønsker at de største stjernene skal være frøene, understreker hun.
300 deltakere vil være til stede under åpningen, 70 av plassene er satt av til nasjonal og internasjonal media. Svalbardposten er kjent med at Mari Boine inngår i åpningsseremonien.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!