Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fritt fram

Det hadde vært fint å kunne gjøre akkurat som man ville. Uten å tenke på om det var i strid med kulturminneloven, svalbardmiljøloven, motorferdselforskriften eller andre skrevne regler.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Å kunne komme til Svalbard, uten at noen trengte å vite det, å kunne ferdes hvor som helst på øygruppa uten at noen trengte å bry seg med hvor. Å kunne sette opp tilbygg på en fredet bygning og flaggstang utenfor, uten å bli etterforsket for det etterpå.

Svalbard tiltrekker seg en viss type mennesker, i hvert fall de som velger å bli her en stund. De søker friheten, endeløse snøkledde daler, breer så langt øyet kan se, et hav som ikke har noe fast land mellom Svalbards kyst og Grønland, Canada eller Sibir. Hvorfor da bry seg om teltet står for nær et kulturminne eller om huset man bor i ble fredet før man begynte å pusse det opp – i strid med loven? Tja, si det. Fordi det står i loven? Flere innbyggere og et mer normalisert samfunn krever stadig strengere regulering. Regulering krever lover, og lover krever håndheving. Det er mye som ikke er lov her på Svalbard, men spørsmålet er hvor mye respekt man får for loven dersom måten den håndteres på er for inkonvensent.

Jason Roberts har gjentatte ganger fått utsatt fristen for å tilbakeføre Taubanelageret og tomta rundt til slik den var i 2003 da den ble fredet. Siste absolutte frist var 1. juli, men fortsatt stikker det opp lange påler av bakken, som skulle vært fjernet i midten av juni, og som egentlig aldri skulle vært satt opp. Og det er trolig flere enn Store Norske-ansatte som benytter seg av muligheten til å kjøre i Bolterdalen, noe som har gitt begrepet «nyttekjøring» en utvidet mening. Fyllekjørere som har tenkt seg på skutertur får en klapp på skuldra når promillen oppdages, i stedet for en bot eller et førerkort mindre, før de blir bedt om å ta beina fatt. Ingen tar seg heller bryet med å kontrollere om hyttekjøpere er eller har vært fastboende. Det ansvaret må kjøper ta selv.

Sysselmannen opererer i vanskelig terreng. Etaten er lovens lange arm, den sorterer under Polaravdelingen i Justisdepartementet og er på Svalbard nettopp for å håndheve loven. Samtidig ønsker de sjelden å sette hardt mot hardt. De bor her de også, de som jobber i det store gule huset på Skjæringa. De kjenner mange av dem som bryter loven i ny og ne, og tror mer på å finne minnelige løsninger enn å straffe. Lokalstyret befinner seg ofte mellom gammelt og nytt regelverk, noe som kan gjøre det uoversiktlig for noen enhver som prøver å finne ut av byråkratiets irrganger. Det er tydeligvis heller ikke alltid så greit å vite om det er Sysselmannen eller Lokalstyret som skal bestemme i enkeltsaker.

Spørsmålet er om lovbruddene begynner å bli så mange at det kreves fastere rammer, eller er de bare mer synlig fordi vi er blitt flere? Sysselmannen har i år gjeninnført jaktoppsyn, etter en rekke uønskede hendelser med ulovlig jakt og fiske i fjor sommer og høst. Kanskje blir Bolterdalen helt stengt også for nyttekjøring etter at forskriften er revidert. Slikt går neppe rett hjem hos alle de frihetssøkende sjelene som bor her. Men hva er alternativet?

God helg.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!