Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Friskuser vil surfe Bjørnøya

Entusiasmen skorter det ikke på. Her er Wegge-brødrenes blogg om det planlagte Bjørnøya-prosjektet senere i vår. FOTO: Skjermdump/Norsk Polarinstitutt

Friskuser vil surfe Bjørnøya

Tre entusiastiske, norske surfebrødre drømmer om å utfordre naturkreftene på og rundt Bjørnøya.

Tekst:

Publisert:

Brødrene Inge, Markus og Håkon Wegge fra Drammen har flere ganger reist rundt i verden for å surfe, klatre og stå på ski og snøbrett. Nå ønsker de tre å innta Bjørnøya fra april til juni i år.

I flere energiske eposter til Sysselmannen, legger brødrene ut om planene. Blant annet vil de etablere en base med en liten lavvo, og siden flytte den rundt på øya.

Les om guttas helsprøe prosjekt her (ekstern pdf-lenke).

Sporløs ferdsel

I løpet av oppholdet skal de surfe i sjøen rundt øya. De skal også drive med paragliding, fisking, fjellklatring, samt ski- og snøbrettkjøring. Planen er å filme aktivitetene og lage en dokumentar fra oppholdet på øya.

«Vi tenker at filmen vi lager på dette prosjektet er til inspirasjon for folk på nettopp dette med miljøferdsel, sporløs ferdsel», skriver Markus Wegge i en epost til Sysselmannen.

«Vi vet bare at når vi er så gira som vi er på dette, så får vi det til!», skriver han.

Sysselmannen er imidlertid ikke like gira, og lurer på hva gutta har tenkt om nødkommunikasjon, isbjørnfare, transport og sterke havstrømmer.

Wegge understreker at de erfarne, og at turen ikke er noen helsprø heisatur.


Strenge restriksjoner

Sysselmannen skriver at gutta må tegne en redningsforsikring, og krever også at Wegge-brødrene ordner transport til og fra øya.

Margrete Nilsdatter Skaktavl Keyser, reiselivsrådgiver hos Sysselmannen, opplyser at de fremdeles har det uvanlige turopplegget til behandling hos seg. Hun ønsker derfor ikke å kommentere saken, før den er ferdigbehandlet.

Det aller meste av Bjørnøya er naturreservat, men det er ikke i seg selv forbudt å reise privat til øya. Det er imidlertid strenge restriksjoner for all type ferdsel, ikke minst i nærheten av de store fuglekoloniene. Direktoratet for Naturforvaltning kan ifølge forskriften for Bjørnøya også forby all ferdsel i reservatet om nødvendig.

I forskrift om leiropphold på Svalbard, står det at campere melde fra til Sysselmannen dersom de skal slå leir på samme plass i mer enn en uke.

I epost-korrespondansen med Sysselmannen, opplyser Wegge at de har planlagt reisen i ett år, og at de har tørket og pakket mat til turen. De har også skaffet sponsorutstyr til rundt 200.000 kroner.

Les guttas blogg her.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!