Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Friskuser vil surfe Bjørnøya

Entusiasmen skorter det ikke på. Her er Wegge-brødrenes blogg om det planlagte Bjørnøya-prosjektet senere i vår. FOTO: Skjermdump/Norsk Polarinstitutt

Friskuser vil surfe Bjørnøya

Tre entusiastiske, norske surfebrødre drømmer om å utfordre naturkreftene på og rundt Bjørnøya.

Brødrene Inge, Markus og Håkon Wegge fra Drammen har flere ganger reist rundt i verden for å surfe, klatre og stå på ski og snøbrett. Nå ønsker de tre å innta Bjørnøya fra april til juni i år.

I flere energiske eposter til Sysselmannen, legger brødrene ut om planene. Blant annet vil de etablere en base med en liten lavvo, og siden flytte den rundt på øya.

Les om guttas helsprøe prosjekt her (ekstern pdf-lenke).

Sporløs ferdsel

I løpet av oppholdet skal de surfe i sjøen rundt øya. De skal også drive med paragliding, fisking, fjellklatring, samt ski- og snøbrettkjøring. Planen er å filme aktivitetene og lage en dokumentar fra oppholdet på øya.

«Vi tenker at filmen vi lager på dette prosjektet er til inspirasjon for folk på nettopp dette med miljøferdsel, sporløs ferdsel», skriver Markus Wegge i en epost til Sysselmannen.

«Vi vet bare at når vi er så gira som vi er på dette, så får vi det til!», skriver han.

Sysselmannen er imidlertid ikke like gira, og lurer på hva gutta har tenkt om nødkommunikasjon, isbjørnfare, transport og sterke havstrømmer.

Wegge understreker at de erfarne, og at turen ikke er noen helsprø heisatur.


Strenge restriksjoner

Sysselmannen skriver at gutta må tegne en redningsforsikring, og krever også at Wegge-brødrene ordner transport til og fra øya.

Margrete Nilsdatter Skaktavl Keyser, reiselivsrådgiver hos Sysselmannen, opplyser at de fremdeles har det uvanlige turopplegget til behandling hos seg. Hun ønsker derfor ikke å kommentere saken, før den er ferdigbehandlet.

Det aller meste av Bjørnøya er naturreservat, men det er ikke i seg selv forbudt å reise privat til øya. Det er imidlertid strenge restriksjoner for all type ferdsel, ikke minst i nærheten av de store fuglekoloniene. Direktoratet for Naturforvaltning kan ifølge forskriften for Bjørnøya også forby all ferdsel i reservatet om nødvendig.

I forskrift om leiropphold på Svalbard, står det at campere melde fra til Sysselmannen dersom de skal slå leir på samme plass i mer enn en uke.

I epost-korrespondansen med Sysselmannen, opplyser Wegge at de har planlagt reisen i ett år, og at de har tørket og pakket mat til turen. De har også skaffet sponsorutstyr til rundt 200.000 kroner.

Les guttas blogg her.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!