Friske reviderte midler

Svalbard får som kjent penger til skredsikring, nye boliger og sikring av servicebygget i Ny-Ålesund. I dag ble revidert nasjonalbudsjett lagt frem.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (t.v.) var i Longyearbyen etter skredet i februar sammen med justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen.
Publisert

Regjeringen foreslår å gi 28 millioner kroner til Statsbygg til prosjektering og grunnundersøkelser for å forberede boligbygging på i Gruvedalen og Nedre Skjæringa, hvor de også skal lage en reguleringsplan.

Fredag for snart to uker siden ble det kjent at regjeringen har bestemt at det er Statsbygg og ikke Store Norske som skal bygge ut det siste boligfeltet i Gruvedalen. De har fått i oppdrag å bygge rundt 100 nye boliger.

Statsbygg vil ifølge budsjettdokumentet starte prosjekteringen før sommeren. «Krav til kunngjøring av offentlige innkjøp, bestillingstider på boliger og kort byggesesong på Svalbard gjør at boligene først kan bygges i 2018. Når prosjekteringen er gjennomført, vil regjeringen komme tilbake med forslag om bevilgninger til byggingen», står det videre.

Sikring ved spisshusene
Regjeringen foreslår videre å bevilge 20 millioner kroner til skredsikringstiltak ved «spisshusene» i Longyearbyen.
– Å sikre liv, helse og verdier er grunnleggende. To store snøskred har truffet bebyggelse i Longyearbyen i løpet av to år. Hendelsene medførte tap av to menneskeliv og store skader på bebyggelse. Nå er det behov for tiltak for å øke sikkerheten for bebyggelse. Regjeringen bidrar til at arbeidet kan settes i gang allerede i år, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (FrP).

Han sier også at det er viktig at innbyggerne i Longyearbyen bor og lever trygt.
– Regjeringen foreslår derfor å bevilge til sammen 48 millioner kroner til skredsikring og boligbygging i Longyearbyen, sier Søviknes.

Til Ny-Ålesund
Regjeringen foreslår også 12 millioner kroner til sikring av servicebygget i Ny-Ålesund.
– Forskningen på klima i Ny-Ålesund er verdensledende, og nå setter klimaendringene seg bokstavelig talt i veggene på det viktigste fellesbygget for det internasjonale forskarsemfunnet der. Bygget er viktig for den norske rollen som vertskap som regjeringa nå styrker i tråd med signala i svalbardmeldinga, seier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Regjeringen har i 2017 også gitt 20,5 millioner kroner til et nytt, felles forskingsbygg i Ny-Ålesund.
– Samlet viser dette at regjeringa styrker innsatsen for Ny-Ålesund, seier Helgesen.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen var mandag i Ny-Ålesund. Her foran servicebygget.

Sikringsordning for lån til eiendom, større fleksibilitet for Sysselmannens ekstrabevilgning, mulighet for Helse Nord å søke om midler til Longyearbyen sykehus og ny energiutredning blir også nevnt i revidert nasjonalbudsjett. Svalbardposten kommer tilbake med mer om dette.

Powered by Labrador CMS