Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Friluftsliv i polar ånd

Knut Håvard Jøllanger, Pål Sandstå, Stein-Ove Johannessen, Elisabeth Johannessen og Hans Peter Hoffmann må gi opp badeplanene. Men det blir nok flere sjanser. FOTO: Eirik Palm

Friluftsliv i polar ånd

Friluftslivets år er i gang. Sjøsprøyt isbadeklubb på Svalbard tok en tur på stranda for å markere starten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.01.2015 kl 19:44

Det er bare nærmere ti kuldegrader, men ned langs Adventdalen kommer en iskald vind, og på få minutter er bare hender stivfrosne. Det bekymrer ikke medlemmene i isbadeklubben, som gjør seg klar til en frisk dukkert.

Men ved sjøen viser det seg at isen har lagt seg på bunnen tre-fire meter ut i vannet, og etter tre forsøk på å finne sikker vei må de fem må til slutt avbryte.

- Det ble dessverre ikke bading, men vi må ta sikkerheten først. Det var for mye is, og vi må være sikker på at det er mulig å komme oss opp av vannet etterpå, sier Stein-Ove Johannessen.

På Svalbard er det et omfattende program i beste polarånd med aktiviteter på torget, bålmiddag, dunjakkedisco og overnatting for barn og unge i lavvo.
Også i Endalen like utenfor byen er det utendørs overnatting.

Men det friske bildet er selvsagt bading i havet 78 grader nord midt i janaur. Med seg har Johannessen Knut Håvard Jøllanger, Pål Sandstå, Elisabeth Johannessen og Hans Peter Hoffman, som alle stiller i sko, lue og badebukse eller badedrakt.

- Man får et endorfin-kick etterpå, og så er det en gøy ting å gjøre, sier Stein-Ove Johannessen, som har badet i havet på Svalbard mange ganger og til alle tider av året.

- Men det hadde nok ikke blitt lange svømmeturen. Et halv til ett minutt, før badstua. Jeg har ikke sjekket vanntemperaturen, men vil tro den ligger rundt null grader.

Det blir nok mange muligheter framover. Svalbard Turn har satt seg som mål at flest mulig innbyggerne i Longyearbyen ut i naturen gjennom et eget prosjekt.

Det blir mer fra markeringen av Friluftslivets år i Svalbardposten fredag.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!