Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Friluftsliv i polar ånd

Knut Håvard Jøllanger, Pål Sandstå, Stein-Ove Johannessen, Elisabeth Johannessen og Hans Peter Hoffmann må gi opp badeplanene. Men det blir nok flere sjanser. FOTO: Eirik Palm

Friluftsliv i polar ånd

Friluftslivets år er i gang. Sjøsprøyt isbadeklubb på Svalbard tok en tur på stranda for å markere starten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.01.2015 kl 19:44

Det er bare nærmere ti kuldegrader, men ned langs Adventdalen kommer en iskald vind, og på få minutter er bare hender stivfrosne. Det bekymrer ikke medlemmene i isbadeklubben, som gjør seg klar til en frisk dukkert.

Men ved sjøen viser det seg at isen har lagt seg på bunnen tre-fire meter ut i vannet, og etter tre forsøk på å finne sikker vei må de fem må til slutt avbryte.

- Det ble dessverre ikke bading, men vi må ta sikkerheten først. Det var for mye is, og vi må være sikker på at det er mulig å komme oss opp av vannet etterpå, sier Stein-Ove Johannessen.

På Svalbard er det et omfattende program i beste polarånd med aktiviteter på torget, bålmiddag, dunjakkedisco og overnatting for barn og unge i lavvo.
Også i Endalen like utenfor byen er det utendørs overnatting.

Men det friske bildet er selvsagt bading i havet 78 grader nord midt i janaur. Med seg har Johannessen Knut Håvard Jøllanger, Pål Sandstå, Elisabeth Johannessen og Hans Peter Hoffman, som alle stiller i sko, lue og badebukse eller badedrakt.

- Man får et endorfin-kick etterpå, og så er det en gøy ting å gjøre, sier Stein-Ove Johannessen, som har badet i havet på Svalbard mange ganger og til alle tider av året.

- Men det hadde nok ikke blitt lange svømmeturen. Et halv til ett minutt, før badstua. Jeg har ikke sjekket vanntemperaturen, men vil tro den ligger rundt null grader.

Det blir nok mange muligheter framover. Svalbard Turn har satt seg som mål at flest mulig innbyggerne i Longyearbyen ut i naturen gjennom et eget prosjekt.

Det blir mer fra markeringen av Friluftslivets år i Svalbardposten fredag.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!