Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Friluftsliv i polar ånd

Knut Håvard Jøllanger, Pål Sandstå, Stein-Ove Johannessen, Elisabeth Johannessen og Hans Peter Hoffmann må gi opp badeplanene. Men det blir nok flere sjanser. FOTO: Eirik Palm

Friluftsliv i polar ånd

Friluftslivets år er i gang. Sjøsprøyt isbadeklubb på Svalbard tok en tur på stranda for å markere starten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.01.2015 kl 19:44

Det er bare nærmere ti kuldegrader, men ned langs Adventdalen kommer en iskald vind, og på få minutter er bare hender stivfrosne. Det bekymrer ikke medlemmene i isbadeklubben, som gjør seg klar til en frisk dukkert.

Men ved sjøen viser det seg at isen har lagt seg på bunnen tre-fire meter ut i vannet, og etter tre forsøk på å finne sikker vei må de fem må til slutt avbryte.

- Det ble dessverre ikke bading, men vi må ta sikkerheten først. Det var for mye is, og vi må være sikker på at det er mulig å komme oss opp av vannet etterpå, sier Stein-Ove Johannessen.

På Svalbard er det et omfattende program i beste polarånd med aktiviteter på torget, bålmiddag, dunjakkedisco og overnatting for barn og unge i lavvo.
Også i Endalen like utenfor byen er det utendørs overnatting.

Men det friske bildet er selvsagt bading i havet 78 grader nord midt i janaur. Med seg har Johannessen Knut Håvard Jøllanger, Pål Sandstå, Elisabeth Johannessen og Hans Peter Hoffman, som alle stiller i sko, lue og badebukse eller badedrakt.

- Man får et endorfin-kick etterpå, og så er det en gøy ting å gjøre, sier Stein-Ove Johannessen, som har badet i havet på Svalbard mange ganger og til alle tider av året.

- Men det hadde nok ikke blitt lange svømmeturen. Et halv til ett minutt, før badstua. Jeg har ikke sjekket vanntemperaturen, men vil tro den ligger rundt null grader.

Det blir nok mange muligheter framover. Svalbard Turn har satt seg som mål at flest mulig innbyggerne i Longyearbyen ut i naturen gjennom et eget prosjekt.

Det blir mer fra markeringen av Friluftslivets år i Svalbardposten fredag.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!