Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frikjent i Nord-Troms tingrett

Direktør i Oceanwide Expeditions, Michel Van Gessel, repreresenterte selskapet. Her sitter han sammen med tolk Machteld Rørholt under rettssaken i tingretten forrige uke. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Frikjent i Nord-Troms tingrett

Oceanwide Expeditions blir ikke straffet for å ha gått for nær en kalvende isbre i Hornsund med et turistskip i august 2007. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.11.2009 kl 15:19

Rettssaken mot det nederlandske turoperatørselskapet Oceanwide Expeditions startet i Nord-Troms tingrett tirsdag i forrige uke og ble avsluttet torsdag. Dom er allerede falt, og tingretten har valgt å frikjenne selskapet.

Retten mener det ikke finnes noen bevis for at ekspedisjonslederen eller andre fra Oceanwide Expeditions instruerte eller ba kapteinen om å føre skipet så nært isbreen som han gjorde. Retten anser det som bevist utover rimelig tvil at avstanden ikke var lenger enn 30 meter. 

Nifs opplevelse

«Rettens standpunkt er at kapteinen opptrådte bevisst uaktsomt i forhold til faren og ubevisst uaktsomt i forhold til skadene», står det i dommen.  

Videre står det at kapteinen var mer opptatt av å gi passasjerene «en spektakulær eller nifs opplevelse enn sikkerheten». 

Får ikke tak i kapteinen

Sysselmannen ønsket å få kapteinen dømt for forholdet, men har ikke lykkes med å få overlevert han stevningen.

– Vi har prøvd flere ganger, også ved hjelp av russiske myndigheter, uten å lykkes. Derfor har vi gitt opp og stilt saken i bero, sa assisterende sysselmann Lars Fause før rettssaken startet. Fause var aktor i saken. 

Reduserte bota

Det var 8. august i 2007 at det russiskeide cruiseskipet «Aleksey Maryshev», som var chartret av det nederlandske selskapet, gikk for nær fronten av Storbreen innerst i Hornsund. Idet den tretti meter høye brefronten kalvet og falt i fjorden skylte breis og sjøvann inn over skuta, som kastet voldsomt på seg. 23 personer ble skadet, flere av dem alvorlig.

Oceanwide Expeditions ble ilagt et forelegg på 800.000 kroner i fjor, som ikke ble vedtatt. Derfor havnet saken i tingretten i Tromsø. Lars Fause reduserte forelegget til 300.000 kroner da rettssaken hadde startet, men tingretten valgte altså å frikjenne selskapet. 

Les hele dommen her!

Last ned vedlegg

Dom.pdf

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!