Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frikjent i Nord-Troms tingrett

Direktør i Oceanwide Expeditions, Michel Van Gessel, repreresenterte selskapet. Her sitter han sammen med tolk Machteld Rørholt under rettssaken i tingretten forrige uke. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Frikjent i Nord-Troms tingrett

Oceanwide Expeditions blir ikke straffet for å ha gått for nær en kalvende isbre i Hornsund med et turistskip i august 2007. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.11.2009 kl 15:19

Rettssaken mot det nederlandske turoperatørselskapet Oceanwide Expeditions startet i Nord-Troms tingrett tirsdag i forrige uke og ble avsluttet torsdag. Dom er allerede falt, og tingretten har valgt å frikjenne selskapet.

Retten mener det ikke finnes noen bevis for at ekspedisjonslederen eller andre fra Oceanwide Expeditions instruerte eller ba kapteinen om å føre skipet så nært isbreen som han gjorde. Retten anser det som bevist utover rimelig tvil at avstanden ikke var lenger enn 30 meter. 

Nifs opplevelse

«Rettens standpunkt er at kapteinen opptrådte bevisst uaktsomt i forhold til faren og ubevisst uaktsomt i forhold til skadene», står det i dommen.  

Videre står det at kapteinen var mer opptatt av å gi passasjerene «en spektakulær eller nifs opplevelse enn sikkerheten». 

Får ikke tak i kapteinen

Sysselmannen ønsket å få kapteinen dømt for forholdet, men har ikke lykkes med å få overlevert han stevningen.

– Vi har prøvd flere ganger, også ved hjelp av russiske myndigheter, uten å lykkes. Derfor har vi gitt opp og stilt saken i bero, sa assisterende sysselmann Lars Fause før rettssaken startet. Fause var aktor i saken. 

Reduserte bota

Det var 8. august i 2007 at det russiskeide cruiseskipet «Aleksey Maryshev», som var chartret av det nederlandske selskapet, gikk for nær fronten av Storbreen innerst i Hornsund. Idet den tretti meter høye brefronten kalvet og falt i fjorden skylte breis og sjøvann inn over skuta, som kastet voldsomt på seg. 23 personer ble skadet, flere av dem alvorlig.

Oceanwide Expeditions ble ilagt et forelegg på 800.000 kroner i fjor, som ikke ble vedtatt. Derfor havnet saken i tingretten i Tromsø. Lars Fause reduserte forelegget til 300.000 kroner da rettssaken hadde startet, men tingretten valgte altså å frikjenne selskapet. 

Les hele dommen her!

Last ned vedlegg

Dom.pdf

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!