Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frigga får oppfylt marmordrømmen

Frigga Kruse i felt på Blomsterhalvøya. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Frigga får oppfylt marmordrømmen

Frigga Kruse tror ikke på den gjengse teorien om marmorfadesen i Ny-London.

Tekst:

Publisert:

I forrige uke var styret i Svalbard Miljøvernfond samlet i Longyearbyen for å dele ut 5,3 millioner kroner. Alle tilreisende til Svalbard betaler 150 kroner i miljøgebyr gjennom sin flybillett eller cruisereise. Pengene går inn i et fond, og to ganger i året deles pengene ut.
Blant de heldige mottakerne er Frigga Kruse, en uavhengige tysk forsker som har fått 88.000 kroner for å se nærmere på det gamle marmorbruddet Ny-London i Kongsfjorden.

– Jeg kaller det ikke lenger Ny-London. Hvis du ser på historien til den britske gruvedriften på Svalbard, ser du at de aldri brukte det navnet, men kalte det for Marble Island, sier hun.

Frostspregning
Kruse tok nylig en doktorgrad på britisk gruvedrift i arktiske strøk, og så spesielt på selskapet Northern Explorations forsøk på å dra i gang uttak av marmor på Blomsterhalvøya i Kongsfjorden i 1911. Det ble bygget en imponerende infrastruktur, men driften ble oppgitt i 1920. Det er en allmenn oppfatning av at det skjedde på grunn av frostspregning i marmorstykkene. Det er ikke Kruse like sikker på at er sant.

– Jeg har konsultert gamle kilder uten å finne svaret. Når jeg sjekker blogger eller hører hva guider på cruiseskip forteller, sier de at permafrosten falt sammen når den kom til varmere strøk. Jeg håper å finne svaret, sier hun.

Norsk forsker
Kruse skal følge i fotsporene til den norske forskeren Thor Siggerud. Han skrev i 1960 en artikkel der han lanserte en teori om at marmorproblemene kom som følge av et større strukturelt problem med forekomstene på Blomsterhalvøya.

Arbeidet kommer til å bli todelt. Først skal hun konsultere arkiver for å finne ut mer om marmormarkedet på 1910-tallet. Deretter blir det feltarbeid på Blomsterhalvøya sommeren 2014.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!