Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frigga får oppfylt marmordrømmen

Frigga Kruse i felt på Blomsterhalvøya. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Frigga får oppfylt marmordrømmen

Frigga Kruse tror ikke på den gjengse teorien om marmorfadesen i Ny-London.

Tekst:

Publisert:

I forrige uke var styret i Svalbard Miljøvernfond samlet i Longyearbyen for å dele ut 5,3 millioner kroner. Alle tilreisende til Svalbard betaler 150 kroner i miljøgebyr gjennom sin flybillett eller cruisereise. Pengene går inn i et fond, og to ganger i året deles pengene ut.
Blant de heldige mottakerne er Frigga Kruse, en uavhengige tysk forsker som har fått 88.000 kroner for å se nærmere på det gamle marmorbruddet Ny-London i Kongsfjorden.

– Jeg kaller det ikke lenger Ny-London. Hvis du ser på historien til den britske gruvedriften på Svalbard, ser du at de aldri brukte det navnet, men kalte det for Marble Island, sier hun.

Frostspregning
Kruse tok nylig en doktorgrad på britisk gruvedrift i arktiske strøk, og så spesielt på selskapet Northern Explorations forsøk på å dra i gang uttak av marmor på Blomsterhalvøya i Kongsfjorden i 1911. Det ble bygget en imponerende infrastruktur, men driften ble oppgitt i 1920. Det er en allmenn oppfatning av at det skjedde på grunn av frostspregning i marmorstykkene. Det er ikke Kruse like sikker på at er sant.

– Jeg har konsultert gamle kilder uten å finne svaret. Når jeg sjekker blogger eller hører hva guider på cruiseskip forteller, sier de at permafrosten falt sammen når den kom til varmere strøk. Jeg håper å finne svaret, sier hun.

Norsk forsker
Kruse skal følge i fotsporene til den norske forskeren Thor Siggerud. Han skrev i 1960 en artikkel der han lanserte en teori om at marmorproblemene kom som følge av et større strukturelt problem med forekomstene på Blomsterhalvøya.

Arbeidet kommer til å bli todelt. Først skal hun konsultere arkiver for å finne ut mer om marmormarkedet på 1910-tallet. Deretter blir det feltarbeid på Blomsterhalvøya sommeren 2014.

Siste nytt i Nyheter

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Rema 1000 to be built

The grocery chain wants to open a store in Longyearbyen in the parking lot in front of Svalbardbutikken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!