Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fredheim under flytting

Flyttingen har vært planlagt lenge. I mars i fjor var kulturminnerådgiver Hans Olav Stegarud fra Sysselmannen (f.v), snekker Sigbjørn Haugen fra Sysselmannen og Knut Fastvold fra LNS Spitsbergen på stedet for å planlegge den nye beliggenheten. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Fredheim under flytting

I de nærmeste dagene blir Villa Fredheim flyttet fra stedet Hilmar Nøis satte den opp i 1924.

Tekst:

Publisert:

– Vi driver med forberedende arbeid. Det sveises stag og andre avstivninger. Når husene blir flyttet er foreløpig uklart, men det blir de nærmeste dagene, sier rådgiver for kulturminneoforvaltning hos Sysselmannen, Hans Olav Stegarud.

Danielbu først

Strandkanten på Fredheim har sakte men sikkert spist seg innover mot den verneverdige bebyggelsen, og Sysselmannen har i lengre tid planlagt å flytte husene. Stegarud har hatt hovedansvaret fra Sysselmannens side, og forteller at Gammelhytta, også kalt Danielbu – det første huset som ble bygd på stedet – skal flyttes først.

– Så vil vi forsøke å sette husene i den formasjonen de står i i dag, forteller Stegarud.

Lettere på snøen

I fjor ble operasjonen planlagt, og selve villaen er avstivet innvendig for å forhindre skader under flyttingen. At det skjer på denne tiden av året, er ikke tilfeldig.

– Det er lettere å unngå skader ved å flytte huset på snøen. Og så blir det mindre merker i terrenget når arbeidet gjøres på snødekket, sier Stegarud.

Selve villaen er det som blir det mest utfordrende, og selv etter et års planlegging vet ikke Sysselmannen eller entreprenøren LNS Spitsbergen eksakt hvordan det skal gjøres. De skal prøve seg fram, forsiktig. Hvis noe viser seg å ikke gå etter planen, må man tenke nytt.

Millionprosjekt

Selv om Fredheim er Svalbards fineste fangststasjon, er det et beskjedent bygg i dagens standard. Men likevel brukes det mye penger på å få Villaen, Gammelhytta og den tilhørende utedoen til tryggere grunn.

– LNS skal ha en snau million for jobben, og så kommer alt timearbeidet Sysselmannen har lagt ned, med helikopterbruk og annet i tillegg. Oversikten over kostnadene får vi ikke før det hele er over, men det er helt sikkert at det blir millionbeløp til slutt, sier Stegarud.

Og mange myndighetsinstanser har vært involvert. Alle trinn i prosessen har involvert søknader til ulike instanser. Riksantikvaren har vært tungt inne i bildet hele tiden, og miljødirektoratet måtte gi godkjenning fordi prosjektet regnes som et naturinngrep.

Nøkkelord

Se bildet større

I hele vinter har Fredheim vært preget av at flytteprosjektet skal gjennomføres nå. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

I fjor ble hovedhuset avstivet innvendig med stag på kryss og tvers. FOTO: Sigbjørn Haugen/Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!