Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fredheim under flytting

Flyttingen har vært planlagt lenge. I mars i fjor var kulturminnerådgiver Hans Olav Stegarud fra Sysselmannen (f.v), snekker Sigbjørn Haugen fra Sysselmannen og Knut Fastvold fra LNS Spitsbergen på stedet for å planlegge den nye beliggenheten. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Fredheim under flytting

I de nærmeste dagene blir Villa Fredheim flyttet fra stedet Hilmar Nøis satte den opp i 1924.

– Vi driver med forberedende arbeid. Det sveises stag og andre avstivninger. Når husene blir flyttet er foreløpig uklart, men det blir de nærmeste dagene, sier rådgiver for kulturminneoforvaltning hos Sysselmannen, Hans Olav Stegarud.

Danielbu først

Strandkanten på Fredheim har sakte men sikkert spist seg innover mot den verneverdige bebyggelsen, og Sysselmannen har i lengre tid planlagt å flytte husene. Stegarud har hatt hovedansvaret fra Sysselmannens side, og forteller at Gammelhytta, også kalt Danielbu – det første huset som ble bygd på stedet – skal flyttes først.

– Så vil vi forsøke å sette husene i den formasjonen de står i i dag, forteller Stegarud.

Lettere på snøen

I fjor ble operasjonen planlagt, og selve villaen er avstivet innvendig for å forhindre skader under flyttingen. At det skjer på denne tiden av året, er ikke tilfeldig.

– Det er lettere å unngå skader ved å flytte huset på snøen. Og så blir det mindre merker i terrenget når arbeidet gjøres på snødekket, sier Stegarud.

Selve villaen er det som blir det mest utfordrende, og selv etter et års planlegging vet ikke Sysselmannen eller entreprenøren LNS Spitsbergen eksakt hvordan det skal gjøres. De skal prøve seg fram, forsiktig. Hvis noe viser seg å ikke gå etter planen, må man tenke nytt.

Millionprosjekt

Selv om Fredheim er Svalbards fineste fangststasjon, er det et beskjedent bygg i dagens standard. Men likevel brukes det mye penger på å få Villaen, Gammelhytta og den tilhørende utedoen til tryggere grunn.

– LNS skal ha en snau million for jobben, og så kommer alt timearbeidet Sysselmannen har lagt ned, med helikopterbruk og annet i tillegg. Oversikten over kostnadene får vi ikke før det hele er over, men det er helt sikkert at det blir millionbeløp til slutt, sier Stegarud.

Og mange myndighetsinstanser har vært involvert. Alle trinn i prosessen har involvert søknader til ulike instanser. Riksantikvaren har vært tungt inne i bildet hele tiden, og miljødirektoratet måtte gi godkjenning fordi prosjektet regnes som et naturinngrep.

Nøkkelord

Se bildet større

I hele vinter har Fredheim vært preget av at flytteprosjektet skal gjennomføres nå. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

I fjor ble hovedhuset avstivet innvendig med stag på kryss og tvers. FOTO: Sigbjørn Haugen/Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!