Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Freder Kinnvika

Forskningsstasjonen i Kinnvika ligger på nordsiden av Murchisonfjorden på Nordaustlandet. Dette bildet er tatt i april i fjor. FOTO: Birger Amundsen

Freder Kinnvika

Riksantikvaren freder forskningsstasjonen i Kinnvika på nordsiden av Murchisonfjorden på Nordaustlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.07.2009 kl 11:08

Fredningen omfatter én stor hovedbygning og ni mindre hytter, både utvendig og innvendig, og med innredning. 

Sysselmannen varslet i fjor oppstart av fredningsvedtaket av anlegget, som ble reist i forbindelse med Det internasjonale geofysiske år 1957-58. Formålet med fredningen er å bevare Kinnvika som eksempel på en arktisk forskningsstasjon fra denne perioden. 

Kan moderniseres

Riksantikvaren godtar at hovedbygningen moderniseres og istandsettes utifra visse betingelser, og brukes som forskningsbase også i fremtiden. 

«Sysselmannen og Riksantikvaren er positive til en forsiktig bruk av anlegget i forskningssammenheng. Sysselmannen benytter bygning 2 som tjenestehytte, og har et fueldepot for helikopter i nærheten av stasjonen. Sysselmannen kan selv ha nytte av at hovedbygningen settes i bruksmessig stand, eventuelt med tanke på bruk som base ved redningsaksjoner i nordlige områder», står det i vedtaket.

Uenighet om område

I tillegg til bygningene fredes et område rundt stasjonen som avgrenses av fjorden i sør og vest og det naturlige høydedraget i øst og nord. Dette punktet var det uenighet om i høringsrunden til fredningsforslaget. Direktoratet for Naturforvaltning (DN) påpekte at Kinnvika ligger i Nordaust-Svalbard naturreservat, som allerede har et strengt vern. Riksantikvaren har likevel vedtatt å frede området, for å bevare virkningen av kulturminnene i miljøet. 

 

Last ned vedlegg

Fredning_Kinnvika_.pdf

Siste nytt i Nyheter

Stille før brevstormen

Posten i Longyearbyen har ikke fått brev og pakker siden fredag. I dag kommer det tonnevis.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!