Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Freder Kinnvika

Forskningsstasjonen i Kinnvika ligger på nordsiden av Murchisonfjorden på Nordaustlandet. Dette bildet er tatt i april i fjor. FOTO: Birger Amundsen

Freder Kinnvika

Riksantikvaren freder forskningsstasjonen i Kinnvika på nordsiden av Murchisonfjorden på Nordaustlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.07.2009 kl 11:08

Fredningen omfatter én stor hovedbygning og ni mindre hytter, både utvendig og innvendig, og med innredning. 

Sysselmannen varslet i fjor oppstart av fredningsvedtaket av anlegget, som ble reist i forbindelse med Det internasjonale geofysiske år 1957-58. Formålet med fredningen er å bevare Kinnvika som eksempel på en arktisk forskningsstasjon fra denne perioden. 

Kan moderniseres

Riksantikvaren godtar at hovedbygningen moderniseres og istandsettes utifra visse betingelser, og brukes som forskningsbase også i fremtiden. 

«Sysselmannen og Riksantikvaren er positive til en forsiktig bruk av anlegget i forskningssammenheng. Sysselmannen benytter bygning 2 som tjenestehytte, og har et fueldepot for helikopter i nærheten av stasjonen. Sysselmannen kan selv ha nytte av at hovedbygningen settes i bruksmessig stand, eventuelt med tanke på bruk som base ved redningsaksjoner i nordlige områder», står det i vedtaket.

Uenighet om område

I tillegg til bygningene fredes et område rundt stasjonen som avgrenses av fjorden i sør og vest og det naturlige høydedraget i øst og nord. Dette punktet var det uenighet om i høringsrunden til fredningsforslaget. Direktoratet for Naturforvaltning (DN) påpekte at Kinnvika ligger i Nordaust-Svalbard naturreservat, som allerede har et strengt vern. Riksantikvaren har likevel vedtatt å frede området, for å bevare virkningen av kulturminnene i miljøet. 

 

Last ned vedlegg

Fredning_Kinnvika_.pdf

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!