Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Freder Kinnvika

Forskningsstasjonen i Kinnvika ligger på nordsiden av Murchisonfjorden på Nordaustlandet. Dette bildet er tatt i april i fjor. FOTO: Birger Amundsen

Freder Kinnvika

Riksantikvaren freder forskningsstasjonen i Kinnvika på nordsiden av Murchisonfjorden på Nordaustlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.07.2009 kl 11:08

Fredningen omfatter én stor hovedbygning og ni mindre hytter, både utvendig og innvendig, og med innredning. 

Sysselmannen varslet i fjor oppstart av fredningsvedtaket av anlegget, som ble reist i forbindelse med Det internasjonale geofysiske år 1957-58. Formålet med fredningen er å bevare Kinnvika som eksempel på en arktisk forskningsstasjon fra denne perioden. 

Kan moderniseres

Riksantikvaren godtar at hovedbygningen moderniseres og istandsettes utifra visse betingelser, og brukes som forskningsbase også i fremtiden. 

«Sysselmannen og Riksantikvaren er positive til en forsiktig bruk av anlegget i forskningssammenheng. Sysselmannen benytter bygning 2 som tjenestehytte, og har et fueldepot for helikopter i nærheten av stasjonen. Sysselmannen kan selv ha nytte av at hovedbygningen settes i bruksmessig stand, eventuelt med tanke på bruk som base ved redningsaksjoner i nordlige områder», står det i vedtaket.

Uenighet om område

I tillegg til bygningene fredes et område rundt stasjonen som avgrenses av fjorden i sør og vest og det naturlige høydedraget i øst og nord. Dette punktet var det uenighet om i høringsrunden til fredningsforslaget. Direktoratet for Naturforvaltning (DN) påpekte at Kinnvika ligger i Nordaust-Svalbard naturreservat, som allerede har et strengt vern. Riksantikvaren har likevel vedtatt å frede området, for å bevare virkningen av kulturminnene i miljøet. 

 

Last ned vedlegg

Fredning_Kinnvika_.pdf

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!