Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Freder Kinnvika

Forskningsstasjonen i Kinnvika ligger på nordsiden av Murchisonfjorden på Nordaustlandet. Dette bildet er tatt i april i fjor. FOTO: Birger Amundsen

Freder Kinnvika

Riksantikvaren freder forskningsstasjonen i Kinnvika på nordsiden av Murchisonfjorden på Nordaustlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.07.2009 kl 11:08

Fredningen omfatter én stor hovedbygning og ni mindre hytter, både utvendig og innvendig, og med innredning. 

Sysselmannen varslet i fjor oppstart av fredningsvedtaket av anlegget, som ble reist i forbindelse med Det internasjonale geofysiske år 1957-58. Formålet med fredningen er å bevare Kinnvika som eksempel på en arktisk forskningsstasjon fra denne perioden. 

Kan moderniseres

Riksantikvaren godtar at hovedbygningen moderniseres og istandsettes utifra visse betingelser, og brukes som forskningsbase også i fremtiden. 

«Sysselmannen og Riksantikvaren er positive til en forsiktig bruk av anlegget i forskningssammenheng. Sysselmannen benytter bygning 2 som tjenestehytte, og har et fueldepot for helikopter i nærheten av stasjonen. Sysselmannen kan selv ha nytte av at hovedbygningen settes i bruksmessig stand, eventuelt med tanke på bruk som base ved redningsaksjoner i nordlige områder», står det i vedtaket.

Uenighet om område

I tillegg til bygningene fredes et område rundt stasjonen som avgrenses av fjorden i sør og vest og det naturlige høydedraget i øst og nord. Dette punktet var det uenighet om i høringsrunden til fredningsforslaget. Direktoratet for Naturforvaltning (DN) påpekte at Kinnvika ligger i Nordaust-Svalbard naturreservat, som allerede har et strengt vern. Riksantikvaren har likevel vedtatt å frede området, for å bevare virkningen av kulturminnene i miljøet. 

 

Last ned vedlegg

Fredning_Kinnvika_.pdf

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!