Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fratas tryggheten

Chuphu og Sinpru er urolige for situasjonen. Arbeidsgiver Stein Ove Johannessen fra Spitsbergen synes det er urimelig at hans ansatte skal fratas trygderettighetene. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Fratas tryggheten

Høygravide Kanittha Sinpru får ikke fødselspenger

Nav kutter i rettighetene til 300 utlendinger i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.10.2013 kl 08:31

Kanittha Sinpru (24) og Nattapol Chuphu (27) er to av om lag 300 utlendinger i Longyearbyen som har fått sin trygghetsfølelse, og dermed tilværelse, snudd opp-ned den siste uken. Etter en dom i trygderetten har Nav bestemt at ikke-nordiske utlendinger ansatt i norske firma på Svalbard får sterkt innskrenkede trygderettigheter.

Følge av dom

Dommen kommer som følge av at en afrikansk person som har jobbet sporadisk på Svalbard, anket et krav om arbeidsavklaringspenger inn for trygderetten. Personen fikk ikke medhold, men retten har i samme dom behandlet spørsmålet om «opprettholdelse av medlemskap i Folketrygden for utenlandske statsborgere uten arbeids- eller oppholdstillatelse i Norge».

Tolkningen resulterte i en helt ny praksis på trygdesiden for Svalbard.

Mister rettigheter

I dommen slås det blant annet fast at:

  • Utlendinger bare opprettholder medlemskap i Folketrygden mens de er i arbeid på Svalbard. Medlemskapet opphører en måned etter at personen er sluttet i jobben.
  • Etter 14 dagers sykemelding, opphører medlemskapet i Folketrygden, selv om personen er i fast jobb. At man har et arbeidsforhold som vedvarer utover de 14 dagene er uten betydning for medlemskap i Folketrygden.
  • Medlemskapet i Folketrygden opphører selv om arbeidstakere har permisjon fra sitt arbeidsforhold.
  • Foreldrepenger utbetales ikke til gruppen når medlemskapet forfaller. Det offentlige Norge dekker heller ikke sykehusbehandling.

Mister tryggheten

Kanittha Sinpru og Nattapol Chuphu har bodd på Svalbard i henholdsvis 11 og 6 år, og jobber for Spitsbergen Travel. Å bli fratatt rettigheter de hadde da de fikk sitt første barn, og som de trodde de hadde tre år senere også, var det siste de trengte en måned før fødselen.

– Det første jeg fikk høre var at vi måtte betale for fødselen selv, og at jeg ikke fikk foreldrepenger utover de fire ukene jeg beholder mitt medlemskap i Folketrygden. Men heldigvis har mannen min oppholdstillatelse i Norge, så vi slipper å betale for fødselen. Men jeg får ingen foreldrepenger, tror jeg.

Sinpru er veldig usikker på hvilken situasjon hun plutselig befinner seg i. Generelt hersker det enorm usikkerhet blant utlendingene i Longyearbyen om tematikken.

– Urimelig

Nav i Longyearbyen henviser til Nina Olsen i Nav Tromsø når det gjelder spørsmål om saken. Svalbardposten har ringt gjentatte ganger til henne, uten å få svar. Pressevakt Geir Haugen i Arbeids- og velferdsdirektoratet sier at Nav trenger litt mer tid til å svare på spørsmål om den nye praksisen på Svalbard.

Arbeidsgivere i Longyearbyen er ikke fornøyd med de nye tolkningene av reglene.

– Dette er urimelig. Så lenge som disse folkene har betalt skatt og trygdeavgift, burde de ha samme rettigheter som nordmenn. Vi er avhengig av utenlandsk arbeidskraft her, og frykter at dette vil føre til at vi mister kompetanse. Likhetsprinsippet blir også ødelagt. I Spitsbergen Travel kan utlendinger oppnå posisjoner på lik linje med norske arbeidstakere. Nå blir det altså et skille på samme arbeidsplass, sier Stein Ove Johannessen.

Underklasse

Det ukrainske ekteparet Natalya (58) og Vasyl Vasylenko (60) på ISS er helt enige.

– Vi utlendinger blir den nye underklassen her i Longyearbyen. Hvorfor gjør de dette mot oss? Vi har vært her i 13 år, arbeidet hardt og betalt vår skatt. Det er urettferdig, sier Natalya.

Snart får de føle konsekvensene av endringene. Vasyl har ventet på en operasjon i hånda lenge. Han skal under skalpellen i november, og inngrepet vil gjøre ham arbeidsufør i om lag ti uker.

– Etter fire uker får jeg ikke lenger sykepenger. Og hvis det må tas et røntgenbilde etter at de fire ukene er gått, må jeg betale det selv. Det kan bli titusener av kroner, sukker 60-åringen.

Vurderer å dra

Siden ekteparet Sunpru og Chuphu ikke mister alle rettigheter i trygdesystemet har de bestemt seg for å bli, foreløpig. Men de vet om mange som kommer i store vanskeligheter om kort tid.

– Vi vet om et par som jobber her og som venter barn, uten at noen av dem har trygderettigheter i Norge. Å bekoste fødselen selv koster om lag 190.000 kroner. Da reiser de heller tilbake til Thailand før fødselen, og blir kanskje der, sier de.

De føler seg sikre på at mange vil reise fra Svalbard på grunn av risikoen man løper ved å bli boende her.

– Vi vet ikke når vi, eller kanskje en av barna, blir syke, og det å bli syk i Norge for egen regning er veldig, veldig dyrt. Derfor blir det å bo på Svalbard en stor økonomisk risiko for utenlandske familier, sier Sinpru og Chuphu.

Se bildet større

Snart venter Nattapol Chuphu og Kanittha Sinpru sitt andre barn. Da de fikk det første barnet, fikk de foreldrepenger. Nå ser det ut til at mor må klare seg uten hvis hun skal ta ut permisjon. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Vasyl og Natalya Vasylenko mener de har blitt en ny underklasse. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!