Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fransk forsvar fikk ikke lande

Det var et slikt fly, en Falcon 2000 LX, franskmennene ønsket å lande med i Longyearbyen. FOTO: Aero Vision/Dassault Aviation

Fransk forsvar fikk ikke lande

Norske myndigheter nektet det franske luftforsvaret å lande i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.12.2011 kl 08:00

Det franske luftforsvaret ville testfly sin nye minijet Falcon 2000 LX mellom USA og Svartehavet. Turen skulle gå over Arktis for å teste flyet for vær og kulde. På turen ønsket franskmennene å lande i Longyearbyen og bli værende natten over fra 27. til 28. november i år.

Fikk nei

Det planlagte franske Svalbard-stoppet måtte imidlertid skrinlegges. I oktober sendte det franske luftforsvaret en søknad til norske myndigheter, og Utenriksdepartementet (UD) og Luftfartstilsynet avslo ønsket.

– Forespørselen fra det franske luftforsvaret ble ikke innvilget. Årsaken til det er Svalbardtraktaten, sier Bjørn Erlandsen, kommunikasjonsrådgiver i Luftfartstilsynet.

Streng praksis

Svalbardtraktaten – som treffende nok ble undertegnet i Paris etter fransk påtrykk i 1920 – gjorde nemlig Svalbard til en demilitarisert sone. Falcon-flyet er ikke et krigsfly, men en minijet som skal frakte myndighetspersoner, diplomater og forsvarstopper. Like fullt er flyet underlagt det franske forsvaret. 

– Det føres en streng praksis når det gjelder å gi tillatelser til landing for militære fly på Svalbard, og det gis ikke tillatelser for testflygning av militære fly til Svalbard, opplyser UD besøkssekjson i en epost til Svalbardposten.

Det er departementet som har det endelig ordet i slike forespørsler. UD sier det er sjelden de mottar slike henvendelser, men at alle forespørsler behandles individuelt.

Kunne få fly

Hadde flyet skulle frakte militære vip-er til et formelt møte på Svalbard, kunne det ha vært aktuelt å gi tillatelse, opplyser departementet.

Det franske luftforsvaret kunne likevel fått lov til å fly gjennom norsk luftrom over Svalbard. UD mottok imidlertid aldri noen ny søknad om dette, og dersom det franske luftforsvaret har testet flyet, har det derfor ikke fløyet over Svalbard.

Svalbardposten har forsøkt å få en kommentar fra det franske luftforsvarets transportskvadron, uten å lykkes.  

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!