Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fraktet til Kinnvika

Rupert Krapp fra Norsk Polarinstitutt (t.v.) var med Sysselmannen og seniorrådgiver i naturforvaltning Eigil Movik for å bedøve og merke isbjørnen. FOTO: Per Andreassen/Sysselmannen

Fraktet til Kinnvika

Bybjørnen ble fraktet fra Longyearbyen til Kinnvika på Nordaustlandet torsdag ettermiddag. Nå er den merket slik at Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt skal kunne følge den.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.10.2014 kl 13:02

Mannskap fra Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt måtte bruke snøskuter for å innhente og bedøve bjørnen i Longyearbyen torsdag, ettersom det var tett snøvær og vanskelig å følge den fra helikopter. Den ble så trukket på en slede og lastet om bord i et av Sysselmannens helikopter.

– Isbjørnen ble fløyet til Kinnvika og transporten gikk greit, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

Merket i helikopteret
Inne i helikopteret foregikk merkingen som skal gjøre det mulig å følge bjørnens bevegelser og identifisere den. Den fikk en klave med GPS-sporing rundt halsen. Klaven er programmert til å løsne om et halvt år for å unngå at den skal gi bjørnen ubehag. Som en ekstra sikkerhetsforanstaltning har klaven deler av skinn som vil råtne, og muttere i aluminium som skal irre i stykker når de kommer i kontakt med sjøvann, ifølge Sysselmannen.

Bjørnen fikk også øremerke og tatovering på innsiden av leppa. I tillegg ble det malt en stor L på bakparten. Alt dette skal bidra til å identifisere bjørnen hvis den dukker opp igjen.

En hann
Bjørnen er en 180 kilo tung hannbjørn som anslås å være cirka fem år gammel. Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt vil følge med på bjørnens bevegelser i tiden framover.

Se bildet større

Rupert Krapp fra Norsk Polarinstitutt etter at isbjørnen er bedøvet. Bjørnen ble deretter fløyet til Nordaustlandet. FOTO: Eigil Movik/Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!