Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fraktet til Kinnvika

Rupert Krapp fra Norsk Polarinstitutt (t.v.) var med Sysselmannen og seniorrådgiver i naturforvaltning Eigil Movik for å bedøve og merke isbjørnen. FOTO: Per Andreassen/Sysselmannen

Fraktet til Kinnvika

Bybjørnen ble fraktet fra Longyearbyen til Kinnvika på Nordaustlandet torsdag ettermiddag. Nå er den merket slik at Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt skal kunne følge den.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.10.2014 kl 13:02

Mannskap fra Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt måtte bruke snøskuter for å innhente og bedøve bjørnen i Longyearbyen torsdag, ettersom det var tett snøvær og vanskelig å følge den fra helikopter. Den ble så trukket på en slede og lastet om bord i et av Sysselmannens helikopter.

– Isbjørnen ble fløyet til Kinnvika og transporten gikk greit, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

Merket i helikopteret
Inne i helikopteret foregikk merkingen som skal gjøre det mulig å følge bjørnens bevegelser og identifisere den. Den fikk en klave med GPS-sporing rundt halsen. Klaven er programmert til å løsne om et halvt år for å unngå at den skal gi bjørnen ubehag. Som en ekstra sikkerhetsforanstaltning har klaven deler av skinn som vil råtne, og muttere i aluminium som skal irre i stykker når de kommer i kontakt med sjøvann, ifølge Sysselmannen.

Bjørnen fikk også øremerke og tatovering på innsiden av leppa. I tillegg ble det malt en stor L på bakparten. Alt dette skal bidra til å identifisere bjørnen hvis den dukker opp igjen.

En hann
Bjørnen er en 180 kilo tung hannbjørn som anslås å være cirka fem år gammel. Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt vil følge med på bjørnens bevegelser i tiden framover.

Se bildet større

Rupert Krapp fra Norsk Polarinstitutt etter at isbjørnen er bedøvet. Bjørnen ble deretter fløyet til Nordaustlandet. FOTO: Eigil Movik/Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!