Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fra sort dress til anorakk

Steinar Rorgemoen har tidligere tatt Arktisk naturguide-studiet i Longyearbyen og var fram til i høst daglig leder for Basecamp Spitsbergen. – Jeg hadde ikke dratt i gang dette uten Ola og Sigmund. De er mesterne, sier han. FOTO: Ingebjørg Schrøder

Fra sort dress til anorakk

Steinar Rorgemoen sluttet i jobben som administrerende direktør i Expert og ble guide på Svalbard. Nå skal han tilby lederutvikling med friluftsfilosofi.

Tekst:

Publisert:

Steinar Rorgemoen sitter på kontoret til lektor Sigmund Andersen i Forskningsparken. Andersen var læreren til topplederen da han startet på Arktisk naturguide-studiet i 2010.

– Det ga meg et annet perspektiv på det å være leder. Jeg tenkte jøss da jeg så hvordan lærerne jobbet. Tilnærmingen til lederrollen var så nedpå og samtidig tok man for seg alle situasjoner der man som leder må ta beslutninger med begrensede ressurser. Det er et flatpakket hierarki, men når det skjer noe, vet alle hvem som er sjefen. Jeg likte det med en gang, sier Rorgemoen.

Friluftfilosofi
Nå har han, Andersen, klatrelegende og ANG-lektor Ola Einang og Carsten G. Rolland som er instituttleder ved UIT startet Minds of Nature. Et selskap som skal tilby lederutviklingskurs på Svalbard. Der blir erfaringen fra tiden med svart dress koblet med friluftspedagogikk.

– Vi jobber ut fra en friluftfilosofi med utspring fra Arne Næss der naturen har en egenverdi. Vi skal ikke sloss mot naturen, eller tilby helvetesuker. Vi skal bygge på det vi har gjort med ANG-studiet, ha tid til å koble seg på naturen og reflektere, sier Andersen.

Ledere på breen
De ønsker å tilby lederkurs for ledergrupper, styrer, toppledere og mellomledere med personalansvar i tillegg til ledere i offentlig sektor.

– Vi tenker å ta dem med ut i taulag på breen. Der blir de satt i reelle situasjoner der de må stole på hverandre, sier Andersen.

Han understreker at dette ikke vil bli en konkurrent til det lokale reiselivet.

– Vi skal drive med lederutvikling i Svalbardnaturen, dette blir ikke en vanlig blåtur, sier friluftslæreren.

Turene blir lagt til Signehamna nord for Ny-Ålesund, for å ikke komme i konflikt med reiselivet som har turer dit, og for å være et sted der det ikke er mye trafikk.

Stein på stein

Gründerne har en målsetning om å ha sitt første kurs før sommerferiestart i juni, og så nye kurs etter sommerferien.

– Sommeren blir en pilotsommer. Dette er også noe vi kan gjøre utover vinteren, sier Rorgemoen.

– Er dette noe som vil skape faste arbeidsplasser på Svalbard?

– Vi har en ambisjon om å ha en administrasjon rundt dette som noen kan leve av. Det er også en kommersiell måte å rekruttere fra studentene fra ANG-studiet. Vi prøver oss og bygger stein på stein. Det blir kanskje ei steinbu, sier Andersen.

Begge synes det er gøy å være med på å utvikle noe nytt.

– Siden jeg sluttet i reiselivet, har jeg savnet dynamikken med den kommersielle næringen. Jeg tror dette vil gi et positivt faglig utbytte som vi kan bruke tilbake i studiet. Det er fint å ha en kobling mellom utdanning og næringsliv. Det gir ekstra mening, sier Andersen.

Nå får han også brukt hovedfaget sitt i psykologi der han skrev hovedoppgave om nettopp lederutdanning i naturen.

Se bildet større

Ola Einang er klatrelegende og høyskolelektor. Sigmund Andersen driver ANG-studiet i Longyearbyen og har hovedfag i psykologi. FOTO: Sigri Sandberg

Siste nytt i Nyheter

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

 
– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!