Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fra sofatilværelse til stasbygg

ANG-studentene er nettopp kommet inn fra felttur til sitt nye studenthjem. Pete Lambert, Mats Solheim, Anette Marie Kyllingmo, Margretha Flatland og Ida Odstøl Kjelland. FOTO: Christopher Engås

Fra sofatilværelse til stasbygg

Margretha Flatland tror bestemt det blir bedre å bo i det nye hybelbygget enn å bo på sofaen til en kamerat.

Tekst:

Publisert:

– Jeg har bodd på sofaen til en kamerat i en måned, helt siden jeg kom til Svalbard. Dette blir definitivt til det bedre, sier Arktisk Naturguide-studenten (ANG) Margretha Flatland.

Sammen med en rekke klass­ekamerater inntar hun det nye bygget til studentsamskipnaden i Longyearbyen tirsdag, bare få timer etter at det ble klart for overlevering.

Vil prøve begge

Men den aller første som kom inn i stasbygget til 60 millioner kroner, var en lettere forvirret masterstudent. Sandra Heldal var usikker på hvor hun skulle.

– Gratulerer som den første student til å komme inn i bygget, ropte informasjonsmedarbeider på Unis, Eva Therese Jenssen til en noe fortumlet Heldal.

Rom 318 skal nå være studentens bolig, men det er faktisk med litt blandede følelser hun inntar sin nye bopel.

– Jeg har bodd i Nybyen fram til i dag, og det hadde jo sin sjarm. Man er nærmere naturen der, men jeg har sykkel, og kan komme meg kjapt fram og tilbake uansett. Her er det helt annereledes, og kortere vei til skolen. Men det er hyggelig å ha fått prøve begge deler, sier hun idet hun iaktar sine nye omgivelser.

– Wow! Her er det jo oppvaskmaskin, utbryter hun.

«A little tight»

Stefano Pozzi er en av de første til å sjekke ut kjøkkenet, og forklarer med en gang på at det virker litt trangt i kjøleskapet. Noen utbryter at det ikke blir plass til å avkjøle for eksempel øl i skuffen. Hvorpå andre utbryter at det er snakk om prioriteringer.

Andre igjen er helt overveldet over plassen som studentene nå kan boltre seg på.

– Denne gangen er helt konge, utbryter Erlend Marø som også er ANG-student. Med store mengder utstyr til bruk i det fri er han avhengig av lagringsplass. Med mye styring inn og ut av heisen får han pulk, ski, lassevis med tunge klær, og ikke minst det isbjørnbeskyttende geværet med seg opp i sitt nye krypinn.

– Skal det virkelig…

Tilbake til Margretha Flatland som kjapt danner seg et overblikk i huset, hvor tredje etasje i stor grad skal huse ANG-studenter. Hun finner veien til vaskerommet, hvor flere vaskemaskiner står ubrukte og klare til å rengjøre hennes og andres svette ANG-utstyr. En stund blir hun stående nesten å måpe.

– Men det er jo så skinnende blankt og rent. Skal det virkelig bo studenter her? spør hun retorisk.

Men smiler ganske lykkelig over vissheten om at det skal det – i et fellesskap som nok blir husket i mange år etter at hun og de andre er ferdige på studiet. Minnet om sofatilværelsen den første måneden i Longyearbyen vil heller ikke bli glemt.

– Men det minnet vil ha et litt annet fortegn, forsikrer hun.

Les også:

Nøkkelord

Se bildet større

Sandra Heldal er litt desorientert, men glad, når hun som aller første student tar seg inn i det nye studentbygget til studentsamskipnaden på Sjøskrenten i Longyearbyen. Velkomstkomiteen består av Eva Therese Jenssen (t.v) og Stine Wennevold. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Erlend Marø går i skytteltrafikk og laster sine studenteiendeler, inkludert våpen, inn i inngangspartiet. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

tefano Pozzi er fornøyd, men konstaterer at kjøpeskapskuffa hans er i trangeste laget. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Ida Odstøl Kjelland akkurat ferdig med å pakke ut sakene på hybelen sin. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

 
– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!