Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fra Paris til polarnatta

De franske reporterne Veronique Rebeyrotte (t.v.) og Virgine Garin var på tokt med Helmer Hanssen for andre gang. De mener det er for lite oppmerksomhet rundt det som skjer i Arktis i Frankrike. . FOTO: Christopher Engås

Fra Paris til polarnatta

– Vi forsøker å fortelle det franske folk om situasjonen i Arktis. Om utviklingen, og forskernes syn på situasjonen.

Tekst:

Publisert:

Toktleder på «Helmer Hanssen», Stig Falk-Petersen, legger vekt på at det forskerne gjør må formidles bredt. Å ta med seg Virgine Garin fra den franske radiokanalen RTL og Veronique Reyberotte fra Radio France Culture, kan være en opplagt smart ting å gjøre i så måte. De to har nemlig langt flere lyttere enn det finnes mennesker i Norge.

Lite oppmerksomhet

De to erfarne radiojournalistene har lang fartstid i fransk radio. Reyberotte har vært i flere krigssoner, men kaller seg for «all-rounder» innenfor journalistikken. Garin har etter hvert fått miljø som et spesialfelt, og har hver ukedag en rapport på RTL som handler om miljørelaterte tema.

– Det er for lite oppmerksomhet rundt det som skjer i Arktis i Frankrike. Jeg forsøker å illustrere hva økt issmelting, og økte temperaturer generelt kan få å si for oss og verden for øvrig, sier Garin uoppfordret og får samtykkende nikk fra kollegaen sin. Rebeyrotte var også på Svalbard i 2010, ifølge med fotballstjernen Zinedine Zidane. Anledningen var Jean-Louis Etiennes ballongferd over Nordpolen.

Andre tokt

De samme journalistene fra Frankrike var også med på tokt med «Helmer Hanssen» i 2012, og mener de fikk mye igjen for å ha nærkontakt med forskere og ikke minst mannskap på båten.

– Denne gangen fikk vi først tilbud om å være med på en konferanse i Tromsø, men vi er begge av den formening at vi får mer igjen for å snakke med folk ute i felten. Mannskap på en båt som denne, for eksempel, med mange års fartstid i havområdene, er også gode kilder for oss. Det sier seg selv at hvis det er store forandringer ute på havet, så har de lagt merke til dem, sier Garin.

– Dessuten vil det etter slike konferanser alltid være skriftlig materiell tilgjengelig som man kan titte nærmere på, legger hun til.

De to har i tillegg et annet og mer personlig mål med å ta et nytt tokt i polarnatta – nordlyset som de ikke fikk sett første gang.

– Sist var det et spektakulært nordlys, men det var midt på natta mens vi sov. For oss er det noe vi gjerne skulle hatt med oss som personlig erfaring. Men uansett er det en veldig sterk opplevelse for oss å være her så langt nord.

Varmt og værfast

Da reporterne ble satt i land i Ny-Ålesund torsdag i forrige uke, var planen å fly tilbake til Paris med avgang fra forskningsstasjonen neste morgen. Men fredag ble det etter hvert klart at det ikke kom noe fly fra Longyearbyen for å hente dem som avtalt fredag. Dette på grunn av for glatt rullebane ved forskningsstasjonen.

Mobiltelefonene virker ikke i Ny-Ålesund, og netttilgangen er kun via kabel. Etter noen hektiske timer med ombooking av flyforbindelser til Paris, og sending av rapporter til sin arbeidsgiver i Paris, klarte endelig Garin å slappe av.

– Vi sitter fast her. Det er ikke noe å gjøre med det. I starten fikk jeg abstinens­lignende symptomer på at mobilen ikke fungerte, men nå synes jeg det er greit. Jeg kan faktisk tenke meg at jeg som person hadde hatt godt av et lengre opphold i Ny-Ålesund, uten mobil. Skriv at jeg gjerne vil flytte hit.

Rebeyrotte skyter inn det begge har blitt enige om.

– Dette er mye bedre enn å sitte foran pc-ene våre i Paris og stresse.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!