Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fra mose til satellitter i Barentsburg

Jordnært: Russiske botanikere har funnet både mose og lavarter som tidligere ikke er påvist på Svalbard. Anatoliy Savchenko, Nedezhda Konstantinova, Olga Belkin og Lyudmila Konoreva har studert Svalbards minste vekster. FOTO: Ole Magnus Rapp

Fra mose til satellitter i Barentsburg

Med base i Barentsburg følger russiske forskere med det meste fra mose og lav til havisdata fra kinesiske satellitter.

Tekst:

Publisert:

I løpet av de siste årene har det statseide gruveselskapet Trust Arktikugol fått flere bein å stå på. Det satses på turisme, samt på å tilrettelegge for forskning. Et eget laboratoriebygg ble nylig tatt i bruk, i tillegg har geologene sin egen bygning, og det er en forskningspark med blant annet meteorologer, astrofysikere, glasiologer, arkeologer og botanikere. Alle holder til i nylig opprustede bygninger med moderne forskningsfasiliteter.

Noe av anleggene er ikke tatt i bruk men Arktis-Antarktis instituttetet, AARI, regner med
økt forskeraktivitet i årene som kommer.

Fulgte luftputebåt
Bak forskningsparken er det en hel «skog» av meteorologiske antenner, som også rapporterer klimadata hver tiende minutt til Meteorologisk institutt.

På fjellet over gruvesamfunnet er det også radarer for nedlastning av satellittdata. Russiske forskere følger blant annet kinesiske og amerikanske satellitter i øst-vestlig bane. Her er endringer i isforhold et sentralt tema.

– Barentsburg er et godt sted som base for forskning på Arktis, sier Victor Karasev (74) som er veteran blant russiske polarforskere.

Siden 1964 har han deltatt eller ledet en rekke ekspedisjoner i Polhavet, og blant annet vært syv sesonger på isdrift-stasjoner. Han arbeider nå med satellittdata, og har gjennom vinteren fulgt isforholdene og ferden til de norske forskerne Yngve Kristoffersen og Audun Tholfsen på luftputebåt ved Nordpolen.

– Unormalt

Mens Karasev forholder seg til satellitter, forsker Mikchail Gavrilov på solen, og har funnet mye nytt ved å studere bilder fra solformørkelsen 20. mars, som han fulgte fra Pyramiden.

– Vi har funnet ulik aktivitet nord og sør på solen. Noe virker unormalt, og vi vet ikke hvorfor, sa han da russiske forskere i forrige uke presenterte noen av sine arbeider i Barentsburg.

Chichagov Konferansen var til ære for den russiske oppdageren og vitenskapsmannen
Vasily Chichagov som for 250 år siden var innom Svalbard før ekspedisjonen nådde 80.30 grader nord. Chichagov var ikke første russer på Svalbard. Arkeolog Victor Darzhavin vektla i sitt foredrag at den russiske oppfatningen er at pomorene fangstet rev og sel på øygruppen allerede rundt år 1550, nesten 50 år før Willem Barents offisielt oppdaget Svalbard. Darzhavin påpekte også at vikingene som ifølge sagaen skal ha seilt fra Island til Svalbard på fire døgn, høyst sannsynlig har vært i Scorebysund på Grønland.

Darzhavin var til stede på Bjørnøya i sommer, da fagfolk fra Sysselmannen dokumenterte en russisk fangstmannsgrav, før graven forsvant i havet. Under seminaret fortalte arkeolog Snorre Haukalid hvordan Sysselmannen ivaretar og har ansvar for fortidsminner, og at økt erosjon truer kulturminner.

Kontakter

Botanikere med base i Barentsburg har de siste ti årene saumfart Svalbard, spesielt i området ved Pyramiden, for å kartlegge de minste vekstene på øygruppen.

– Mange bryr seg om fargerike blomster og litt større planter, vi forsker på lav og mose, sa Lyudmila Konoreva og viste til at hun og hennes kolleger har påvist arter som ikke er beskrevet her nord tidligere, og de vet de kommer til å finne mer. Botanikerne savner å få bruke Trust Arktikugol sitt helikopter, og la ikke skjul på at de norske som tilbys er både for små og for dyre. Svalbard Science Forum, som har som oppgave å koordinere forskning på øygruppen, var tilstede på seminaret, og fikk omvisning i nye forskningsfasiliteter.

– For oss er det viktig å knytte kontakter, få best mulig innsikt i hvilken forskning som pågår, og se mulighetene for samarbeid mellom både forskere og de ulike nasjonene, sier Kirsten Broch Mathisen som leder SFF. Hun oppfordret også flere russere til å benytte RiS-databasen, der man har som mål at all forskning og –data på øygruppen skal være åpen for alle.

Nøkkelord

Se bildet større

Værmelder: Boris Ivanov forsker på best mulig meteorologi, og er glad for samarbeidet med Meteorologisk institutt som også har måleutstyr ved forskningsbygningene i Barentsburg. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

Samarbeid: Svalbard Science Forum koordinerer forskning og forskningsinfrastruktur, og ønsker utveksling av data mellom forskere og nasjoner. I Barentsburg ble de vist rundt i nye laboratorier. Fra venstre Thorbjørn Gilberg, Torbjørn Pedersen, Kirsten Broch Mathisen, tolken Natalia Shmatova, arkeolog Snorre Haukalid fra Sysselmannen og laboratorieleder Nikolay Fateev. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

Generalkonsul Yuri Gribkov (t.v.) og førstesekretær Mikhail Kharitonev viste stor interesse for forskersamarbeid i samtale med Torbjørn Pedersen fra Svalbard Science Forum. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

Victor Karasev er veteran blant russiske polarforskere, og ga Kirsten Broch Mathisen fra SSF siste nytt om en kinesisk satellitt som passerer. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!