Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fra hvit til svart

 

Fra hvit til svart

Han lever sitt eget liv i fjellet, og livnærer seg ved å hoppe inn og ut av lompen opptil flere ganger daglig. Nei, det er ikke snakk om striptease.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det e djævelsk bra å bli ordentlig gorrsjetten, det e en sann fryd. Æ hadde klaus av å gå med hvit skjorte og slips. Ja, det e mer klaustrofobisk enn å ligge innerst i Gruve 7, sier han.
Steve Daldorff Torgersen er født og oppvokst i Berlevåg og kom til Longyearbyen sammen med tvillingbroren i 1990, etter at moren og stefaren hadde flyttet nord året før. Siden den gang har han stort sett holdt til her, og «har bare vært nede hist og pist litt i Stavanger, Bergen og Trondheim siden den gang», som han sier.
Steve er utdannet kokk, men har ikke tilbrakt mange timene bak grytene. Blant annet har han vært restaurantsjef på SAS-hotellet fire år, men gikk lei.
– Det ble rett og slett alt for mye dritt. Æ ville være fri, derfor valgte æ å ikke gå videre den veien.
Steve fant sin egen vei, eller sti, og etablerte sin egen lille bedrift «Svalbard Explorer» med Gruve 7 som spesialitet. Og det var for bedre å vite hva han snakket om overfor turistene, at han tilbrakte noen måneder der som gruvearbeider.
Nå bruker han Gruve 7 nærmest som plattform til å fortelle om hele Svalbard. Om Svalbardtraktaten, lover og regler, kald krig, russerne, gruvedrift og Store Norske. I særdeleshet Store Norske og betydningen av kulldrift.
– Æ e ganske engasjert, medgir han, tenker seg ørlite om og fortsetter:
– Ganske engasjert, ja, veldig engasjert. Faen, folk kommer hit og reiser ned uten å forstå noe som helst. Dæm vet faen ingenting. Æ bruker tjue minutter til å forklare dæm om det som har skjedd på Svalbard de siste trædve år. Dæm blir lykkelig og får svar på spørsmål som dæm ikke får stilt en gang.
Han har fått opp dampen nå, trekker knapt pusten og snakker i korte, kjappe vendinger. Ingen snikksnakk på den karen nei: Sånn og sånn og sånn. Det og det, der og da.
– Store Norske kunne lønna deg som ambassadør?
– Dæm leier mæ te å ta sæ av sine gjesta. Store Norske bruker store ressurser på besøk, og æ tar dæm med i Gruve 7.
– Du er kjapp i rotasjonen?
– Lang vei fra idé til handling e det værste som finnes. Ting som ikke behøver å vente skal skje fort. Hva Norge bruker av tid til enkle ting, nei faen! Tenk bare på byggesaker, sier han med et grøss.
– Sover du særlig?
– Det spørs hvilken tid på året det e.
– Har du fortsatt tid til å herje rundt på byen med rampen?
– Æ har gradvis trappa ned. No står æ opp klokka åtte hver morra. Det var det ikke så mange som trudde skulle gå. “Nei, det kommer aldri til å gå bra, ikke faen,” sa dæm. Men det har gått fint, æ har omstilt mæ. Man må omstille sæ. Og no så skal æ bli pappa. Ja, det e på tide, æ begynner å bli gammel.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!