Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fotografier fram i lyset

Gruvearbeider og fangstmann Fredrik Rubach er en av mange som ble portrettert av tidligere redaktør i Svalbardposten, Herleiv Alvheim, i 1973-74. Bildet er å finne i vårt historiske arkiv på nettet. FOTO: Herleiv Alvheim

Fotografier fram i lyset

Etter å ha ligget bortgjemt i skuffer og skap i årtier, er støv blåst bort og tusenvis av Svalbardpostens filmnegativer digitalisert. Bildene kan du se på internett.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.04.2011 kl 12:07

I første omgang er rundt 600 av 15.000 digitaliserte negativer blitt gjort tilgjengelig for publikum. Flere bilder vil følge fortløpende etter hvert som de blir klargjort for publisering.

Å ta vare på fotografier for ettertiden er én ting, å gjøre dem tilgjengelig for publikum noe helt annet. Ikke minst i en liten lokalavis med begrensede ressurser, både menneskelige og økonomiske.

Fotografi introdusert

Det skulle gå 21 år fra første nummer av Svalbardposten høsten 1948, til fotografiet ble tatt i bruk i redaksjonell sammenheng. Bilder var tidligere blitt trykket i forbindelse med annonser, men teknisk hadde Svalbardposten selv ikke mulighet til å klargjøre bilder for trykking. Det skjedde først høsten 1969, med Herleiv Alvheim som redaktør. Første nummer av avisen sesongen 1969–1970, lørdag 25. oktober 1969, prydet et fotografi tatt av Herta Grøndal forsiden.

Tilfeldig lagring

Først etter at Svalbards miljøvernfond høsten 2009 støttet digitaliseringsprosjektet med 150.000 kroner, var det mulig å komme i gang med arbeidet. Svalbardposten gikk selv inn med 200.000 kroner i prosjektet, og kjøpte blant annet en avansert filmskanner.

I årenes løp har avisen hyppig skiftet redaktør og journalist. Derfor er det ikke blitt etablert faste systemer for arkivering av filmmaterialet eller papirkopier. En god del er merket og tatt vare på i arkivskap, men mye har fristet en noe kummerlig tilværelse i et klima som slett ikke er gunstig for langtidslagring.

Ingen har heller hatt oversikt over omfanget av bildematerialet. Svalbardposten har derfor svært begrenset kunne bruke egne historiske bilder.

Omfattende arbeid

Å digitalisere og publisere historisk bildemateriale er et omfattende arbeid. Først skal negativene skannes, det vil si digitaliseres, deretter etterbehandles og renses for støv. Til slutt skal hvert enkelt bilde tilføres informasjon, noe som er svært krevende.

Vi ønsker i størst mulig grad tilbakemelding fra publikum på bildene. En knapp er lagt inn for formålet på våre nettsider. Ved å trykke på den vil en epost dukke opp. Informasjon som sendes inn vil i neste omgang bli tilført bildet. Publikum kan selvsagt til enhver tid også kontakte oss på annen måte.

Bildene finner du ved å gå inn her.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!