Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fossiler kan stoppe hytter

Jørn Hurum (t.v.) og Pat Druckermiller var blant de som fant kjempefossilet. FOTO: Hans Arne Nakrem/Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo

Fossiler kan stoppe hytter

Et lovforslag om fredning av fossilfunn på Svalbard kan sette en stopper for noen av de omsøkte turisthyttene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi har diskutert forskjellige måter å verne fossilfunnene på. En av dem er områdevern, en annen er å ha kontroll av eller forbud mot utførsel av fossiler, sier Hans Arne Nakrem, førsteamanuensis ved Naturhistorisk Museum i Oslo.
Sammen med blant andre kollega Jørn Hurum var han i fjor sommer med på å grave ut restene av det enorme rovdyret Pliosaurus, som levde i havet for 160 millioner år siden, innenfor Diabasodden. Dette arbeidet fortsetter til sommeren, samtidig som Direktoratet for naturforvaltning jobber med et lovforslag om fredning av spesielle fossilfunn på Svalbard. Miljøverndepartementet har nedsatt en komité som skal utrede lovforslaget, og både Hurum og Nakrem sitter i komiteen.

Slitasje
Et slikt lovforslag kan ifølge Nakrem komme i konflikt med noen av de omsøkte næringshyttene i området.
Sysselmannen har åpnet for at det kan etableres inntil to-tre næringshytter i nærområdene til Longyearbyen, og det har kommet inn seks søknader.
«Bygging av næringshytter i to av lokalitetene som nevnes i brevet fra Sysselmannen kan berøres av dette arbeidet (Lokalitet Wimandalen og Lokalitet Diabas). Nøyaktige kartkoordinater er ikke tilgjengelig, og vi kan ikke være helt sikre her. Vi ber derfor om at det tas hensyn til det nevnte komitéarbeidet (og resultatet) når evt tillatelse gis, ettersom forenklet tilgjengelighet til vitenskapelig sett viktige fossilforekomster kan føre til uønsket oppmerksomhet og slitasje», skriver Naturhistorisk Museum i en høringsuttalelse til Sysselmannen.

Vil nødig at det bygges
– Det er helt sikkert at det kommer en forskrift eller en lovendring, men vi vet ennå ikke hvordan den vil se ut. Dersom Direktoratet for naturforvaltning kommer fram til at det bør være områdevern, vil vi nødig at det skal bygges hytter der det fredes, sier Nakrem.
Fristen for å komme med en høringsuttalelse om hyttene gikk ut i forrige uke, og nå skal Sysselmannen oppsummere hva som bør vurderes i konsekvensutredningen.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!