Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fossiler kan stoppe hytter

Jørn Hurum (t.v.) og Pat Druckermiller var blant de som fant kjempefossilet. FOTO: Hans Arne Nakrem/Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo

Fossiler kan stoppe hytter

Et lovforslag om fredning av fossilfunn på Svalbard kan sette en stopper for noen av de omsøkte turisthyttene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi har diskutert forskjellige måter å verne fossilfunnene på. En av dem er områdevern, en annen er å ha kontroll av eller forbud mot utførsel av fossiler, sier Hans Arne Nakrem, førsteamanuensis ved Naturhistorisk Museum i Oslo.
Sammen med blant andre kollega Jørn Hurum var han i fjor sommer med på å grave ut restene av det enorme rovdyret Pliosaurus, som levde i havet for 160 millioner år siden, innenfor Diabasodden. Dette arbeidet fortsetter til sommeren, samtidig som Direktoratet for naturforvaltning jobber med et lovforslag om fredning av spesielle fossilfunn på Svalbard. Miljøverndepartementet har nedsatt en komité som skal utrede lovforslaget, og både Hurum og Nakrem sitter i komiteen.

Slitasje
Et slikt lovforslag kan ifølge Nakrem komme i konflikt med noen av de omsøkte næringshyttene i området.
Sysselmannen har åpnet for at det kan etableres inntil to-tre næringshytter i nærområdene til Longyearbyen, og det har kommet inn seks søknader.
«Bygging av næringshytter i to av lokalitetene som nevnes i brevet fra Sysselmannen kan berøres av dette arbeidet (Lokalitet Wimandalen og Lokalitet Diabas). Nøyaktige kartkoordinater er ikke tilgjengelig, og vi kan ikke være helt sikre her. Vi ber derfor om at det tas hensyn til det nevnte komitéarbeidet (og resultatet) når evt tillatelse gis, ettersom forenklet tilgjengelighet til vitenskapelig sett viktige fossilforekomster kan føre til uønsket oppmerksomhet og slitasje», skriver Naturhistorisk Museum i en høringsuttalelse til Sysselmannen.

Vil nødig at det bygges
– Det er helt sikkert at det kommer en forskrift eller en lovendring, men vi vet ennå ikke hvordan den vil se ut. Dersom Direktoratet for naturforvaltning kommer fram til at det bør være områdevern, vil vi nødig at det skal bygges hytter der det fredes, sier Nakrem.
Fristen for å komme med en høringsuttalelse om hyttene gikk ut i forrige uke, og nå skal Sysselmannen oppsummere hva som bør vurderes i konsekvensutredningen.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!