Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fortviler over parkering

Bilkjørende barnehageforeldre skaper trafikkutfordringer, mener de ansatte ved sykehuset. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Fortviler over parkering

Longyearbyen sykehus mener barnehageforeldre skaper kaos og farlige situasjoner når de kjører ungene til Kullungen barnehage.

Hver morgen og ettermiddag er det tidvis stor trafikk i gågata mellom Longyearbyen sykehus og Kullungen barnehage. Men det er ikke bare myke trafikanter som inntar veien, også en rekke bilkjørende barnehageforeldre bruker den smale gågata. Flere bruker også sykehusets parkeringsplass når de skal hente og levere barna.

Det skaper farlige trafikksituasjoner og sperrer for ambulansen, skriver de ansatte ved sykehuset.

Tidligere hadde barnehagen parkeringsplass mot Polarsenteret, men disse ble fjernet høsten 2008 på grunn av trafikkfare. Nå har en lignende situasjon oppstått i gågata noen meter unna.


Sperrer for ambulansen

Nå har de sykehusansatte fått nok av trafikksituasjonen utenfor barnehagen. I en klage til Oppvekstforetaket, ber sykehusets avdelingsleder Aksel Bilicz om at noe gjøres.

Bilicz tegner et bilde av en kaotisk trafikksituasjon:

«Biler står slik parkert at det er vansker for ambulanse å komme til ambulanseinngangen, fare for påkjørsel av barn som plutselig beveger seg foran biler, biler som står på tomgang mens barn hentes/leveres rett foran sykehusets inngang», skriver avdelingslederen.

– Av og til kan det stå biler ved området der ambulansen kommer inn. I tillegg står det biler rett ved hovedinngangen vår med motoren på, sier Bilicz til Svalbardposten.

At foreldre bruker sykehusets oppmerkede parkeringsplass, ser han på som uproblematisk.

– Det er uansett snakk om kort tid. Hovedproblemet er når bilene kjører inn på gangveien mellom barnehagen og sykehuset. Det er mange barn i området der, og situasjonen blir fort uoversiktlig, særlig nå i mørketida, sier Bilicz.

Oppvekstforetaket er klar over situasjonen.

– Det er veldig uheldig om vår drift påvirker våre naboer på en negativ måte. Det har aldri vært intensjonen at våre brukere skal benytte parkeringsplassen ved sykehuset, sier daglig leder Anne Ellingsen.


Travelt om morgenen

Foretaket har nå oppfordret foreldrene til å bruke parkeringsplassen mellom Ungdomsklubben og Post- og bankbygget, slik meningen er.

– Jeg forstår at foreldre har det travelt når de skal levere og hente barna, men dette må gjøres på en trygg og forsvarlig måte, sier Ellingsen.

– Bør foreldrene kutte ut bilen og i stedet bruke beina?

– Bruk av bil er en generell utfordring, men Longyearbyen er et yrkesaktivt samfunn. Jeg forstår at en er i tidsknipe om morgenen, og derfor bruker bil. Foreldrene bør likevel beregne en viss gangavstand fra parkeringsplassen til barnehagen, sier hun.

Barnehagestyrer Anne Elisabeth Omnes ved Kullungen ser at noen foreldre av og til parkerer i gågata utenfor. Hun sier de har satt opp oppslag på dørene med informasjon om hvor foreldrene skal parkere.

– Foreldrene i samarbeidsutvalget jobber også med å få noen mer markerte parkeringsplasser på plassen mellom ungdomsklubben og Post- og bankbygget, sier Omnes.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!